Pactul pentru Tineri ajunge la Târgu Mureș Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 340 Vizualizări

Pactul pentru Tineri ajunge la Târgu Mureș

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează joi, 28 martie 2024, la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, începând cu ora 10:30, dezbaterea publică din cadrul programului național pentru reducerea abandonului școlar „Pactul Pentru Tineri”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, cu susținerea sponsorului principal OMV Petrom și a partenerului media principal Euronews România.
Proiectul este dedicat problematicii reducerii abandonului școlar, fenomen care a atins cote alarmante în România. Aproximativ 3,2 milioane de persoane se aflau în deprivare materială severă, conform Strategiei privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, sărăcia fiind principala cauză de abandon școlar. În 4 ani peste 109.000 de elevi de liceu (15-18 ani), echivalentul unui oraș ca Suceava, au abandonat școala; în mediul rural, 1 din 4 copii nu merg la școală, iar 400.000 de copii de vârstă școlară sunt în afara sistemului educațional.


Iată câteva din reușitele proiectului: înființarea comitetului interministerial pentru combaterea și prevenirea abandonului școlar, condus de Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei, comitet constituit ca nevoie de dialog social pentru trasarea direcțiilor de abordare a abandonului școlar și a fenomenelor conexe acestuia; elaborarea unui raport tehnic privind măsurile care pot sprijini combaterea și prevenirea abandonului școlar; dezbaterea publică în cadrul comisiei de învățământ din cadrul Camerei Deputaților; derularea campaniei Clasa M care a avut un impact profund în conștientizarea problemelor mamelor minore și a provocărilor cu care se confruntă în ceea ce privește educația copiilor lor; modificarea Legii nr. 217/2023, care modifică Codul penal cu privire la actul sexual cu un minor și difuzarea mesajelor de interes public; programul de acordare de burse pentru mamele minore, cu scopul de a le sprijini în continuarea educației; precum și crearea website-ului www.pactulpentrutineri.ro (pentru a veni în ajutorul tuturor cadrelor didactice, părinților, dar nu numai), potrivit informațiilor furnizate de Cristina Chiriac, președinte Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin ( CONAF).
Ultimele date statistice, publicate de INS, relevă faptul că în ultimii doi ani, absența unor programe relevante, deprivarea materială și socială, lipsa consilierii și a educației sexuale au avut un impact negativ în câteva județe (Suceava, Brașov și Mureș) în ceea ce privește numărul adolescentelor care au devenit mame.
Aceasta este a unsprezecea dezbatere publică organizată de CONAF în cadrul programului național „Pactul pentru Tineri”, după evenimentele anterioare desfășurate cu succes în județele Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj. Ca urmare a eforturilor concertate, în anul școlar 2022-2023, în județul Iași, județul unde a avut loc prima dezbatere, în urmă cu 1 an, numărul elevilor care au abandonat școala a scăzut cu 37% comparativ cu anul școlar precedent (conform datelor de la Ministerul Educației).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE