Despre situația jalnică a clădirii Colegiului Național „Unirea”, la întâlnirea Ministrului Educației cu directorii de școli Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 354 Vizualizări

Despre situația jalnică a clădirii Colegiului Național „Unirea”, la întâlnirea Ministrului Educației cu directorii de școli

Ligia Deca, Ministrul Educației, a participat la o ședință de lucru cu directorii de școli din județul Mureș. După discursurile oficialităților, au luat cuvântul câțiva dintre directori. Aceștia i-au adresat întrebări Ligiei Deca, vorbind, în general, despre probleme particulare ale unităților de învățământ pe care le conduc. Evenimentul a avut loc în sala de spectacole a Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, joi, 28 martie, de la ora 13.30.

„Colegiul Național „Unirea”, unitate de învățământ de prestigiu a județului Mureș, continuă să aibă un statut dificil, delicat, prin faptul că este o unitate de învățământ care funcționează într-un spațiu retrocedat, cu un alt proprietar. Care funcționează, în continuare, pe baza unui contract care există între Primăria Municipiului Târgu Mureș, Fundația Statusului Romano-Catolic din Transilvania și noi, în calitate de locatari. Ținând cont de faptul că Primăria ne asigură în continuare plata chiriei și a tuturor celor care țin de funcționarea școlii ne continuăm activitatea”, a spus Aurora Stănescu, directorul Colegiului Național „Unirea”.

„O școală de prestigiu are nevoie de o bază materială solidă”

„O școală de prestigiu are nevoie de o bază materială solidă. Are nevoie de posibilitatea de a se moderniza. (…) Vă lansez în acest moment apelul de a se încerca un sprijin real în privința aceasta”, i-a transmis Aurora Stănescu Ministrului Educației.

„Școala are nevoie de reabilitare și de siguranța continuității, pe care nu o mai avem. Deși avem opționalitate deosebită la nivelul județului Mureș, nu putem extinde oferta educațională a școlii, pentru că spațiile nu ne permit”, a adăugat directorul C.N. „Unirea”.

Ministerul Educației a explicat că responsabilitatea privind clădirile în care funcționează școlilor revine autorităților locale. „Noi ceea ce facem sau putem face este să avem programe naționale de consolidare sau de construcție de noi unități școlare – și am avut, pe fonduri europene. (…) Sunt convinsă că autoritatea publică locală își dorește să existe clădiri adecvate pentru unitățile de elită din fiecare localitate sau din fiecare județ. Am mare încredere că se va rezolva și problema de care spuneți. Știu că este o problemă întâlnită preponderent în Ardeal, unde sunt multe clădiri școlare care sunt închiriate sau concesionate de către culte, care le-au avut istoric. Cred că, încet-încet, pe măsură ce mărim infrastructura și să avem o bază de clădiri, pe care să putem să le distribuim, vom rezolva și această problemă.”

Modificare legislativă, pentru a permite investițiile

„În decembrie anul trecut, a fost votată o modificare legislativă, pe care am susținut-o împreună cu colegii mei. Legea a fost deja promulgată. Astfel încât, autoritățile publice locale să poată să aloce fonduri și acelor clădiri care aparțin cultelor religioase. Bineînțeles, în anumite condiții, care pot fi stabilite ulterior și în consiliile locale”, a intervenit Dumitrița Gliga, deputat PSD, președintele Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților. 

Apoi, a explicat că, înainte, legea nu le permitea consiliilor locale să investească în clădiri care nu le aparțin. „Bineînțeles, cu acordul proprietarului, că nu o să ne apucăm să renovăm clădirea altcuiva, fără acordul lor, dar sunt convinsă că sunt interesați”, a adăugat Dumitrița Gliga.

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre s-a alăturat discuției și a susținut că proprietarii clădirii nu vor să investească nicio sumă de bani. „Problema va fi la Liceul Unirea și pentru viitor. Să nu facem un fel de ocolire a răspunsului. Proprietarul nu va fi de acord să se investească nicio sumă de bani.” 

Evenimentul a fost transmis live-video, pe pagina de Facebook Zi de Zi:

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE