Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri” Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 3113 Vizualizări

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, 28 martie 2024, de la ora 12:00, în Sala Senatului, în cadrul ședinței deschise a Senatului Universității. În prima a evenimentului, au fost înmânate diplomele de doctor absolvenților școlilor doctorale din cadrul universității. Apoi, a luat cuvântul Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Aproape 13.000 de studenți la UMFST

„Per total, la nivel de universitate, avem 8779 de studenți la nivel de licență, dintre care 1566 sunt studenți internaționali. Există o creștere la ambele categorii despre care vorbeam. În ce privește masteratul, există o creștere consistentă la Facultatea de Inginerie, la Facultatea de Economie și Drept. Constatăm o revigorare a interesului copiilor, elevilor locali pentru programe care se desfășoară în Târgu Mureș”, a spus Leonard Azamfirei. 

Potrivit datelor prezentate, în total numărul studenților, licență și master, în 2023, a fost de 9810, în creștere față de anul 2002, când au fost 9422. Acestora li se adaugă 449 de persoane care urmează studii doctorale și 2639 de rezidenți, în total fiind 12.898.

Hemoragie de rezidenți

„La nivel de rezidenți, situația este dinamică. Există o ușoară creștere a numărului de rezidenți la Medicină, 2193, în Târgu Mureș – cu o presiune foarte de mare de transfer dinspre Târgu Mureș în alte centre. Motiv pentru care vom veni astăzi cu o propunere în a doua parte a întâlnirii Senatului, pentru a reglementa acest lucru”, le-a transmis rectorul colegilor săi.

Posturi vacante și plata cu ora

În secțiunea referitoare la situația posturilor vacante, Leonard Azamfirei a făcut un comentariu adresat conducerilor facultăților. „Rog foarte mult decanii, șefii de departamente și șefii de discipline, să înțeleagă că și noi înțelegem ce se întâmplă în fiecare dintre aceste departamente. Posturile vacante reprezintă mijlocul plății cu ora, iar plata cu ora este o formă legală, prin care la munca suplimentară se adaugă salarizare suplimentară. Însă lucrurile acestea trebuie percepute într-un mod echilibrat, astfel încât dorința de a avea plata cu ora, într-un departament sau într-o facultate, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri, asistenți, pe care să-i aducem în universitate pe posturile vacante care deja există.” 

Potrivit datelor prezentate de rectorul UMFST, în cadrul UMFST există 498 de posturi didactice vacante. În timp ce în anul 2023 și-au încetat activitatea 41 de cadre didactice.

Bugetul, pe plus cu peste 7 milioane de euro

În continuare, Leonard Azamfirei a vorbit despre situația activităților de cercetare, despre situația financiară a universității și despre proiectele de investiții. Potrivit bilanțului prezentat, veniturile UMFST, pentru anul 2023, au fost de peste 301 milioane de lei, iar cheltuielile, cu puțin peste 268 de milioane. Având în vedere că universitatea are de recuperat sume în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, care au fost cheltuite pentru proiecte cu finanțare din fonduri europene, potrivit Rectorului, din balanța reală reiese un plus de peste 37 de milioane de lei, aproximativ 7,5 milioane de euro.

Link raport complet AICI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE