1 aprilie- Ziua păcălelilor. Voi ce farse ați făcut astăzi? Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

1 aprilie- Ziua păcălelilor. Voi ce farse ați făcut astăzi?

În fiecare an, prima zi a lunii aprilie este dedicată farselor și umorului colectiv, fiind o zi plină de surprize. În această zi, râsul devine lege, iar păcălelile sunt moneda de schimb. Oamenii din întreaga lume intră într-un fel de alchimie a umorului, transformând glumele simple în adevărate capodopere ale comediei.

Originea „zilei păcălelilor”

Istoria acestei tradiții este la fel de încâlcită și plină de surprize ca și glumele pe care le vedem astăzi. Unii istorici spun că obiceiul de a face glume în prima zi a lunii aprilie datează încă din antichitate, legat de schimbările sezoniere și influențele astrologice. Alții susțin că are legătură cu calendarul iulian și schimbările acestuia în calendarul gregorian, când regele Carol al IX-lea al Franței a decis să schimbe data sărbătoririi Anului Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Înainte de această modificare, 1 aprilie era considerată data Anului Nou, iar în această zi era obișnuită împărțirea de cadouri și bucuria adusă de un nou început. Odată cu schimbarea calendarului, tradiția împărțirii de cadouri s-a păstrat, dar a evoluat într-o formă mai amuzantă și neașteptată – farsele și glumele nevinovate care au devenit caracteristice zilei de 1 aprilie.

Ziua păcălelilor în România

În România, ziua farselor, organizată în prima zi a lunii aprilie, datează încă din secolul al XIX-lea. Practic, această zi este destinată glumelor inofensive derulate între prieteni și cunoscuți. Farsele sunt demascate prin bine-cunoscuta sintagmă- „Păcăleală de 1 aprilie”, când oamenilor li se aduce la cunoștință că au fost duși de nas. Conform unor vechi superstiții românești, dacă o fată reușește să păcălească un bărbat de 1 aprilie, acesta trebuie să o ceară în  căsătorie, căci vor avea un trai îmbelșugat. Cu toate acestea, o altă superstiție spune că tinerii care își unesc destinele în această zi, nu vor avea o viață conjugală fericită.

Voi ce păcăleli ați făcut astăzi?

M.R.

Freepik: Descoperă.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE