Tradiții populare din județul Mureș: Dacă luna aprilie este călduroasă, atunci vremea din luna mai va fi rece Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 678 Vizualizări

Tradiții populare din județul Mureș: Dacă luna aprilie este călduroasă, atunci vremea din luna mai va fi rece

Potrivit credințelor populare, în luna aprilie, denumită popular Luna Prier, țăranii făceau prevestiri ale vremii, spun cercetătorii Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin. Potrivit acestor „prevestiri” sau „preziceri”, dacă în luna aprilie vremea este frumoasă și călduroasă, înseamnă că luna mai rece și posomorâtă, însă dacă în Luna Prier vremea este mohorâtă, atunci luna mai va avea vreme însorită și temperaturi ridicate.

Luna aprilie, luna a patra a anului, poartă denumirea populară „Prier” , de la verbul „a prii” şi se referă la perioada prielnică lucrărilor agricole de primăvară sau a muncilor în gospodărie. În unele zone din ţară această lună poartă denumirea şi de „Florar”, „Luna Florilor” sau „Traista-n Băţ”, o denumire folosită atunci când vremea e înşelătoare, cu timp friguros şi secetos pentru semănături. În această perioadă se închideau ţarinele pentru păşunat, se formau turmele, se tundeau oile înainte de a fi urcate la munte, se construiau şi reparau ţarcurile pentru vite, stânile etc. În Luna lui Prier se fac prevestiri ale vremii, astfel iau naştere şi o serie de superstiţii: dacă în luna aprilie va fi vreme frumoasă şi călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, dacă în Prier este vreme posomorâtă, atunci luna mai va avea vreme frumoasă”, spun muzeologii din municipiul Reghin.

De asemenea, potrivit reprezentanților Muzeului etnografic „Anton Badea”, srbătorile din luna aprilie care au dată fixă, cuprind numeroase practici tradiționale și obiceiuri, ritualuri menite să „reînnoiască timpul”, cele mai importante și cunoscute în întreaga țară fiind obiceiurile din  Ziua Floriilor și Sfântul Gheorghe.

(L.P.)

Sursa foto: Facebook ­- Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Reghin

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE