Reziduuri de pesticide descoperite la ceapa verde, pătrunjel și mărar de către un laborator din Mureș Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 835 Vizualizări

Reziduuri de pesticide descoperite la ceapa verde, pătrunjel și mărar de către un laborator din Mureș

În perioada 1 ianuarie-10 aprilie 2024 Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a organizat zeci de controale în urma cărora s-au descoperit valori mai mari decât limita maximă admisă (LMA) de reziduuri de pesticide în mărarul, spanacul, ceapa verde și pătrunjelul vândute în unele magazine și aprozare din țară. Astfel, în perioada menționată, au fost trimise către Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş mai multe probe prelevate de pe verdețuri de către cele 41 de oficii fitosanitare județene din țară pentru a studia nivelul de reziduuri chimice aflate în alimentele care ajung pe masa românilor.

Potrivit ANF, până la data de 10 aprilie, în cadrul programului de control oficial, au fost recepționate 444 de probe de fructe,legume și cereale din care au fost analizate 426. „Rezultatele obţinute arată că, din cele 426 probe analizate în cadrul controlului oficial, 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA). Din datele centralizate a reieşit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdeţuri (mărar, spanac, ceapă verde şi pătrunjel). În planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi având în vedere că şi în anii anteriori au fost depistate neconformităţi la aceste produse”, precizează reprezentanţii MADR, informează cei de la Agerpres.

Pesticide descoperite în alimentele pe care le consumăm

În cazurile de depăşire a limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide în probe, a fost notificat Punctul naţional de contact din cadrul ANSVSA, responsabil cu notificarea în Sistemul rapid de alertă în alimente şi furaje al Comisiei Europene – iSRAFF. O neconformitate poate fi încadrată în iSRAAF sau mecanismul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC) în baza analizei riscului calculată pe o formulă dezvoltată de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), potrivit sursei citate. Totodată, au mai fost primite 148 de probe, dintre care 146 au fost analizate, la solicitarea producătorilor sau comercianților pentru autocontrol, toate analizele făcute fiind conforme.

Astfel, ANF elaborează Programul anual naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide, pus în aplicare de către inspectorii fitosanitari din cele 41 de oficii fitosanitare judeţene, prin prelevarea de probe pe care le expediază, în funcţie de planificare, la cele două laboratoare ale ANF, respectiv Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti şi Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş, acreditate RENAR.

Programul de monitorizare a reziduurilor de pesticide în legume, fructe şi cereale face parte din Planul naţional multianual de control (MANCP) şi este elaborat in conformitate cu prevederile art. 30 din Regulamentului (CE) nr. 396/2005, privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare si cu prevederile Regulamentul (UE) 2023/731 privind programul de control multianual coordonat al UE pentru anii 2024, 2025 şi 2026 vizând asigurarea respectării limitelor maxime ale reziduurilor de pesticide, precum şi evaluarea expunerii consumatorilor la aceste reziduuri din alimentele de origine vegetală şi animală”, se arată în comunicatul inspectorilor ANF.

Așadar, au fost planificate pentru monitorizare, în anul 2024, peste 2.200 de probe reprezentate de 47 de produse alimentare, din care 1.480 de probe au fost planificate pentru a fi analizate de  LRCRPPPV- Mureş.

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE