Fiecare cetăţean are dreptul la protecţia datelor sale cu caracter personal Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 91 Vizualizări

Fiecare cetăţean are dreptul la protecţia datelor sale cu caracter personal

În fiecare zi, companiile, autorităţile publice şi persoanele fizice din Uniunea Europeană transferă peste graniţă volume mari de date personale. Existenţa unor conflicte între regulile diferitor ţări în ceea ce priveşte protecţia datelor ar perturba schimburile internaţionale. De asemenea, persoanele fizice ar putea refuza să transfere peste graniţă date cu caracter personal dacă ar avea îndoieli în privinţa nivelului de protecţie din alte ţări.

Protecţia datelor: ce cred cetăţenii?

74% dintre europeni sunt de părere că dezvăluirea datelor personale face parte din ce în ce mai mult din viaţa modernă însă, în acelaşi timp 72% dintre utilizatorii internetului sunt preocupaţi de faptul că dezvăluie prea multe date personale.

Protejarea vieţii private, a datelor cu caracter personal şi a libertăţii internetului: care au fost preocupările deputaţilor din Parlamentul European?

Prin stabilirea de limite cu privire la colectarea masivă de date cu caracter personal de către reţelele sociale, motoarele de căutare şi alţi furnizori de servicii online şi, în acelaşi timp, prin reducerea birocraţiei pentru întreprinderi, Parlamentul s-a aflat în centrul acţiunilor de revizuire generală a normelor UE privind protecţia datelor.

Deputaţii europeni din Comisia de libertăţi civile au susţinut propunerea de a situa deţinătorii de date cu caracter personal în centrul noilor legi, asigurându-se că aceştia ştiu exact ce informaţii cu caracter personal sunt colectate şi în scopuri. Ei ar avea, de asemenea, dreptul de a li se şterge datele la cerere, inclusiv pe internet şi ar trebui să îşi dea explicit acordul pentru orice procesare a datelor lor. Companiile care nu respectă aceste prevederi ar trebui amendate (cuantumul amenzilor putând ajunge la 5% din cifra lor de afaceri globală), au mai spus deputaţii.

Deputaţii au introdus, de asemenea, clauze noi de siguranţă pentru transferul datelor către ţări din afara UE. Dacă un guvern din afara Uniunii cere unei companii (cum ar fi un motor de căutare, o reţea socială sau o companie de stocare a datelor) să facă publice informaţii personale procesate în UE, compania va trebui să ceară autorizaţia autorităţii naţionale de protecţie a datelor înainte de a transmite orice fel de informaţie. Compania va trebui, de asemenea, să informeze respectiva persoană în legătură cu această cerere. Parlamentul a preluat conducerea în luarea unei decizii privind o anchetă în detaliu a programelor de supraveghere desfăşurate de SUA, inclusiv în clădirile UE, precum şi a altor activităţi de supraveghere efectuate de alte state membre UE.

Parlamentul a impus renegocierea unui acord cu SUA privind accesul la datele cu caracter personal ale pasagerilor companiilor aeriene în mai 2010 în scopul de a consolida garanţiile privind viaţa privată. Atunci când pasageri din UE călătoresc în USA, Australia sau Canada, autorităţile acestor ţări pot stoca detalii precum numele, adresa sau numărul de card bancar. Dar deputaţii europeni au asigurat limite mai stricte privind perioada de păstrare a datelor şi garanţii mai solide pentru evitarea abuzurilor. De exemplu, autorităţile nu au acces direct la bazele de date ale transportatorilor aerieni. Parlamentul şi-a folosit puterile dobândite în 2009 pentru a obţine modificări ale unui acord cu SUA privind schimbul de date bancare – Programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste. În iulie 2010, la cinci luni de la respingerea acordului iniţial, deputaţii au aprobat o versiunie revizuită a acordului care a întărit protecţia vieţii private şi a datelor personale. A fost pentru prima dată când Parlamentul a făcut o demonstraţie de forţă şi a respins un acord internaţional. PE a respins şi Acordul comercial împotriva contrafacerii (ACTA) privind protecţia internaţională a drepturilor de autor în 2012, din cauza preocupărilor privind viaţa privată şi restricţiile legate de libertatea utilizatorilor de internet obişnuiţi, care ar putea duce chiar la sancţiuni penale în cazul schimbului de filme pe internet. În plus, UE a avansat şi în direcţia îmbunătăţirii protecţiei cetăţenilor împotriva criminalităţii online, consolidând sancţiunile împotriva autorilor de atacuri informatice şi solicitând marilor companii să raporteze cazurile grave de acces fraudulos la sistemele lor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE