Ziua Internațională a Romilor sărbătorită la Târgu Mureș. La mulți ani! Eveniment
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 812 Vizualizări

Ziua Internațională a Romilor sărbătorită la Târgu Mureș. La mulți ani!

Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congres internaţional al romilor. Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de al doilea Război Mondial. Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.

Foto: Roxana Mihaly
Foto: Roxana Mihaly

Sărbătoarea romilor la Târgu Mureș

Partida Romilor Pro – Europa a organizat în Târgu Mureș la Imperial Inn Hotel un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Romilor prin care a fost recunoscută activitatea membrilor comunităților din județele Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov.

„Este sărbătoarea etniei romilor și conform legislației românești. Din 2006 există o lege prin care este recunoscută această sărbătoare a rromilor. Sărbătorim 8 aprilie, Ziua Internațională și Națională a Rromilor. Pe de o parte astăzi am avut un eveniment dedicat deschiderii sediului regional al Partidei Rromilor. Este sediul regiunii Centru și cuprinde județele: Mureș, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita. Acesta nou birou va veni în sprijinul comunității rrome prin intermediul unor proicte și programe, printr-un plan bine realizat cu o strategie de dezvoltare pe regiuni. Așa cum este normal. Pe de altă parte, sărbătorim această zi prin decernarea unor premii și, nu în ultimul rând, vom avea un program artistic. Avem și o expoziție de fotografie (a Roxanei Mihaly n.r.) și o expoziție a unui lutier foarte bine văzut la nivel național și internațional din județul Mureș (lutierul Kalas Csaba din Reghin n.r.)”, a declarat pentru Zi de zi, Ilie Dincă – Coordonator Naţional Zonal Centru al Partidei Rromilor Pro-Europa şi Secretar de Stat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, înainte de începerea festivității.

Proiectele pentru romi, fără romi

Secretarul de Stat Ilie Dincă a vorbit și despre faptul că în privința atragerii de fonduri europene pentru romi lucrurile ar fi putut să stea mult mai bine. „Într-adevăr trebuie să recunoaștem că este și greșeala noastră, pentru că am dat posibilitatea să se elaboreze aceste proiecte fără a ne implica foarte mult. Comisia Europeană spunea foarte clar, pentru romi cu romi. La nivelul anului 2013, erau implementate peste 120 de proiecte, cu o sumă destul de importantă, în jur de 120 de milioane de euro, și grupul țintă era format, spuneau reprezentanții ONG-urilor, din romi. Acest lucru nu este adevărat. De exemplu, pe un proiect de 300 de persoane erau doar unu, doi sau cel mult zece romi, ceea ce este și greșeala noastră. Tocmai de aceea trebuie să învățăm din greșeli. Am certitudinea că din momentul de față vom putea elabora implementa un număr mai mare de proiecte. Atât din fonduri structurale și nu numai. Tocmai pentru acțiuni concrete pentru comunitate, pentru că asta așteaptă toată lumea”.

Foto 1 ziua romilor

Educație și locuri de muncă

„Asta vrem să facem și la nivel regional prin intermediul acestui sediu nou. Vom avea posibilitatea să facem atât pregătire pentru elevi dar și formări profesionale. Am spus eu, dintotdeauna, că domeniile principale sunt educația și locurile de muncă. Nu avem cum avea o educație corespunzătoare dacă nu avem locuri de muncă pentru părinți să-și poată trimite copiii la școală cu un sandwich și cu îmbrăcăminte normală. Numai că nu au cum să aibă slujbe bune fără educație. Trebuie să ne schimbăm puțin această mentalitate, toți din societatea românească, atunci când spunem că este vorba numai despre educație. Nu! Avem nevoie de locuri de muncă și educație. Apropo de proiectele integrate pe care sper să apucăm să le facem, în noua programare, 2014-2020, avem această posibilitate de elaborare de proiecte intergrate care cuprind cele patru domenii principale: educație, locuri de muncă, locuințe și sănătate”, a susținut Ilie Dincă.

E suficient de unită comunitatea romilor?

„Nu. Aici, în niciun caz, nu putem spune asta. Avem foarte mari probleme. Trebuie să recunoaștem că trebuie să facem mai mult pentru a-i face să înțeleagă pe cei din comunitățile de romi că trebuie să-și recunoască identitatea etnică. Pentru că sunt foarte mulți care nu o fac. Oficial avem un număr de 635 000 de persoane de etnie romă, care și-au asumat această identitate, când, de fapt, sunt peste 2 milioane, conform diferitelor studii făcute la nivel european sau de Banca Mondială”, mi-a răspuns Ilie Dincă. La finalul discuției le-a transmis La mulți ani! tuturor romilor.

În cadrul evenimentului au susținut discursuri: Petre Zelariu, coordonator Regiunea Centru PRPE, Ilie Dincă, Ecaterina Puia, consultant pe problemele romilor în cadrul Prefecturii Mureș, subcomisar Bogdan Hosu, șef cabinet Inpsectoratul de Poliție al Județului Mureș, Mariana Lepădat, consilier la Strasbourg pe proiecte europene în România, Rodica Gyulai, președintele Grupului de inițiativă pentru Organizarea structurii de femei a Asociației PRPE Mureș, Matei Gabor, reprezentantul comunității de gabori din Târgu Mureș, Gheorghe Androne, președintele PRPE Brașov, Petre Duca, președintele PRPE Sibiu, Alexandru Racolta, președintele PRPE Covasna și Ioni Geza, președintele PRPE Harghita.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE