A început a V-a ediție Bookfest! Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

A început a V-a ediție Bookfest!

Ediția din acest an a caravanei Bookfest care se va desfășura până duminică vine cu multe reduceri la cărțile pe care le veți găsi la standurile editurilor, dar și cu noutăți. Printre acestea se numără colțul autorilor locali care se dorește a fi din ce în ce mai consistent în anii ce vin, iar la etaj există un loc de joacă pentru copii, plin cu jocuri intelectuale. Suntem al treilea oraș de pe listă unde a poposit această caravană, după Chișinău și Cluj-Napoca, urmând Iași și Brașov.

După un ceremonial de tăiere a panglicii, festivalul de literatură a fost declarat oficial deschis. „Este un moment de mare bucurie să deschidem încă o dată porțile celui mai titrat, celui mai valoros salon de carte din România, un salon itinerant care poposește la Târgu-Mureș, un salon care aduce de fiecare dată savoarea și bucuria lecturii încercând să transmită poveștile frumoase din cărți către cititori. Iar bucuria este plenară atunci când vedem că atât Consiliul Județean, cât și municipalitatea conlucrează în interesul cetățenilor pentru un eveniment cultural de elită care adună aproape toate editurile importante din România, la care se lansează cărți, la care ne întâlnim cu scriitori, cu oameni care dau direcția în literatură și cultură”. Cu aceste cuvinte a deschis ce-a de-a V-a ediție Bookfest de la Târgu-Mureș Ioan Chiorean.

Se prevede un Bookfest și mai interesant anul viitor

„Potrivit proverbului „Unele cărți se citesc în bucătărie, altele în salon”, o carte bună se citește oriunde. Aici la Târgu-Mureș se citește doar carte bună. Am o propunere pentru organizatori: să îmbogățiți aceste întâlniri cu un festival de literatură, unde scriitorii, poeții din toată țara, să se întâlnească și să schimbe idei. Singura armă care poate înfrânge conflictele este cartea și cultura. Să venim cu toții, părinți, bunici și elevi și să ne luăm câte o carte pe care să o avem lângă noi ca un bun prieten. Felicitări organizatorilor aflați la cea de-a V-a ediție, vor urma și altele. Iar în ceea ce privește provocarea pe care am făcut-o, cred că putem să furăm o mică părticică de la Iași, să o aducem la Târgu-Mureș ca să arătăm tuturor că încetul cu încetul devenim acel oraș pe care ni l-am dorit, un oraș multicultural, un oraș în care împreună dăm frumusețe orașului” a spus Claudiu Maior, consilierul primarului.

Prezentatorul Ioan Chiorean a subliniat multiculturalitatea orașului menționând că la noi în Târgu-Mureș nu există doar Bookfest ca unicul târg de carte, ci Teatrul Național găzduiește și Târgul de carte maghiar care are loc în noiembrie.

Președintele Comisiei de Cultură din Consiliul Județean, instituție care reprezintă un suport al acestui eveniment, prof. Eminent al Universității Petru-Maior, Vasile Boloș, a spus și el câteva cuvinte legate de festival și cultură. „Faptul că sunt ediții repetate, acest lucru deja ne dă un element de continuitate și exprimă în același timp ideea că instituțiile administrației locale sunt interesate să sprijine aceste manifestări. Cartea a fost și va rămâne un element de tezaurizare a spiritualității în diverse domenii. Iar aflându-se în acest spațiu, ne îndeamnă să le accesăm pe toate. Gusturile publicului sunt foarte diverse, generațiile au preferințe, nivelul de accesibilitate al cărților este diferit, deci oferta este foarte generoasă. Nu putem decât să mulțumim organizatorilor, care fac un efort deosebit pentru a veni în acest spațiu, chiar dacă componenta economică acoperă toate cheltuielile legate de o astfel de manifestare pentru că în zilele noastre această parte nu poate fi neglijată. Am dori ca și edițiile viitoare să se desfășoare cu aceeași regularitate și cu un element de atractivitate cât mai mare” a spus acesta.

Singurătatea se alungă cu o carte

Ioan Chiorean ne-a îndemnat să alungăm boala secolului XXI, singurătatea, cu o carte tipărită. Iar cel datorită căruia putem să o facem după vizitarea Teatrului Național în perioada 20-23 septembrie este Mihai Mitrică, directorul Bookfest. „Noi suntem doar niște facilitatori și ne face o mare plăcere să venim la Târgu-Mureș pentru că deja am început să cunosc și mulți vizitatori. Există aici nevoie de carte, în toată România de altfel, pentru că dacă ne gândim la ce procent din PIB a ajuns educația, 3%, jumătate din ceea ce prevede legea, devine astfel din ce în ce mai evident ce căutăm noi aici. Și anume că toată țara asta trebuie să fie împânzită cu saloane de carte pentru ca oamenii să aibă posibilitatea de a accede la o alternativă pe care educația nu reușește să ne-o ofere” a concluzionat acesta. Nu în ultimul rând, el a acceptat provocarea lui Claudiu Maior și va încerca în anul ce vine să combine salonul de carte cu festivalul de literatură.

Mulți profesori la eveniment

Am decis să aflăm părerea vizitatorilor despre acest festival și dacă găsesc cărțile pe care și le doresc sau de care au nevoie.

„Am venit la Bookfest să caut editura Economică și nu am găsit-o. Am căutat de asemenea noutățile pentru copii, atât din punct de vedere al literaturii obligatorii și cărți care să ajute la realizarea temelor, în special la limba română, dar și limba engleză. Și pentru mine vreau să văd ce noutăți mai sunt. Sunt puțin copleșită, fiind foarte multe titluri și nu știi ce să alegi. Caut nu neapărat clasici, vreau să văd cum scriu scriitorii actuali, dar informațiile sunt multe și nu știi ți-ar place sau nu. Este o loterie, iei o carte, nu știi de ce te lovești” ne-a spus Avram Laura, conferențiar universitar doctor la Dimitrie Cantemir, facultatea de științe economice.

O altă profesoară, de această dată la cei mai mici, a plecat cu câteva plase pline. „Am cumpărat cărți pentru copii mai mici, legate de limba engleză, de corpul omenesc și câteva cărți pentru mine. Sunt cadru didactic la gimnaziul din Râciu și m-au interesat acest domenii. Nu mă interesează editura, ci conținutul. Pentru copii cel mai relevant conținut l-am găsit la editura Niculescu și Curtea Veche” ne-a spus profesor Ioana Dâmbean venită special pentru eveniment.

Prezenți după ora 13:00 au fost și elevii care au început să dea năvală printre standurile cu literatură. Alina, elevă în clasa a X-a, proaspăt ajunsă în țară, căuta strict lucrări de ficțiune. „Nu știu exact ce caut, dar îmi doresc să fie fantasy, practic literatură cu elemente de supranatural” a spus ea.

Puteți vizita Bookfest în fiecare zi până duminică inclusiv.

Text: Elena POLEARUȘ

Foto: Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE