FOTOGALERIE. „Polifoniile“ lui Cristian Dițoiu și ale lui Valeriu Paladi, la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 552 Vizualizări

FOTOGALERIE. „Polifoniile“ lui Cristian Dițoiu și ale lui Valeriu Paladi, la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Mureș invită târgumureșenii pasionați de artele plastice să viziteze expoziția de pictură „Polifonii“ a pictorilor Cristian Dițoiu și Valeriu Paladi la Galeria de Artă Art Noveau din Palatul Culturii din Târgu Mureș.

Cristian Dițoiu trăiește și lucrează la București, în timp ce Valeriu Paladi trăiește și lucrează la Bologna. Amândoi au absolvit între altele Universitatea Națională de Artă din București la clasa pictorului Horia Paștină și s-au specializat ulterior și în restaurare a operei de artă. Cristian Dițoiu a muncit mai bine de un deceniu la MNAR, iar în prezent este colaborator al ARTMARK-ului ca restaurator de elită. Valeriu Paladi și-a continuat studiile de artă la Facultatea de Artă din Bologna, integrându-se ulterior în viața artistică a comunității italiene și expunând în galerii de artă italiene, românești și basarabene. Palmaresul lor expozițional este impresionant.

Cei doi artiști reprezintă acea primă generație de după 1989 care este liberă de orice servitute ideologică, angajându-se cu temeritate în cercetarea estetico-artistică a limbajului propriei lor vocații – pictura.

Muzicalitatea picturii

Dacă verificăm sensul termenului „polifonie“ pe dexonline.ro, ediția din 1998 a DEX-ului oferă definiția: Artă și știință a suprapunerii coordonate a mai multor linii melodice care se află în relații armonice, fără ca în ansamblu ele să-și piardă individualitatea melodică. Ediția din 2009 oferă o explicitare: Arta și tehnica suprapunerii a două sau mai multe părți vocale ori instrumentale, a căror dezvoltare este în același timp orizontală (contrapunctul) și verticală (armonia). Extrapolând, expoziția celor doi artiști plastici transferă principiile polifoniei în universul artei plastice, concretizând atât o expoziție în care lucrări realizate în maniere similare până la confundare își predau ștafeta, fără a se eclipsa reciproc și fără a-și diminua relevanța, cât și o demonstrație de muzicalitate cromatică în care nuanțele vibrate întrerup monotonia aparentă (sau potențială) și instituie contraste care funcționează în egală măsură ca niște contrapuncturi și ca niște completări. Nu în ultimul rând, unghiurile de 90 grade care saturează picturile celor doi artiști stabilizează compozițiile și acționează ca factori de echilibru, de ordonare a materiei și, implicit, a realității.

Curatorul expoziției este criticul de artă Oliv Mircea, care a și luat cuvântul la vernisaj, alături de Mana Bucur, președintele UAP Mureș, artistul plastic Horia Paștină și de cei doi artiști expozanți.

Atunci când concurezi numai cu tine însuți

Expoziția de la Târgu Mureș – „Polifonii“ – prima în care cei doi artiști expun împreună le oferă prilejul de a etala modul în care fiecare dintre ei – în intimitatea propriului atelier înțelege problemele de limbaj și de cunoaștere artistică legată de problematica „ordinii naturale“ și a „ordinii artistice“, felul în care este articulată mișcarea de la lumină către negru, de la plinul cromatic la gol într-un „spațiu de joc“. Pentru pictor expresivitatea se obține printr-o bună drămuire a mijloacelor artistice. Natura își poate permite să se risipească în toate ale sale, artistul se supune unor reguli și legi precise. „Secțiunea de aur“ este una dintre aceste reguli care îi unește pe cei doi pictori.

„Careurile magice“ ale lui Valeriu Paladi și „ritmurile structurale“ care creează ansambluri de ritmuri cu litere și de ritmuri muzicale sunt adevăratele elemente cu care se creează „Polifoniile“ din această expoziție. Două monologuri polifonice care împreună realizează un ritm și un „melos polifonic“. Valorile plastice de cald și rece ale culorilor de lucios și de mat, de complementaritate cromatică, de mare și mic dau sensuri și armonii nebănuite.

După cum au mărturisit artiștii cu prilejul vernisajului, colaborarea lor a exclus orice formă de concurență și de gelozie artistică. Conlucrarea lor cinstită, ca a unui veritabil duo artistic (deși, în fapt, e vorba de doi soliști care și-au găsit o expresie tematică și formală comună) și viziunea unitară creează impresia unui concert cu doi interpreți la un singur instrument.

Itinerariul expozițional cuprinde galerii de artă din Bistrița, Iași și Târgu Mureș.

Expoziția de la Galeria Art Nouveau va fi deschisă până în 21 iulie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE