FOTO: „Cu și despre Caragiale”, la Sărmașu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 455 Vizualizări

FOTO: „Cu și despre Caragiale”, la Sărmașu

Zi marcantă pentru sărmășeni data de 15 februarie 2020, la Biblioteca „Liviu Rusu” Sărmașu, cinstirea unor valori culturale ca Ion Luca Caragiale și Grigore Vieru, cărora le-a fost adusă la lumină opera de valoare.

Doamna Dinuca Burian bibliotecar şi manager de proiect, a început programul prin prezentarea invitaţilor de onoare: Nicolae Băciuţ, prof. Rozalia Brândaș, Cosmin Adrian Sărmășan, preot Ilie Bucur, Gabriella Costescu, Maria Socol, scriitori mureșeni.

Prof. Rozalia Brândaș a vorbit despre opera lui Ion Luca Caragiale, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist, timp în care pe un ecran au rulat momente și schițe ecranizate după opera marelui dramaturg.

Preotul Ilie Bucur a completat esențe din viața dramaturgului Caragiale, cât și faptul că opera sa merită citită și cunoscută de tinerii elevi, a felicitat cadrele dudactice care au pregătit elevi din Sărmașu, care, au prezentat momente și schițe de Caragiale.

Scriitorul Nicolae Băciuţ a descris destinul operei marelui dramaturg, a amintit faptul că a fost unul dintre cei mai mari scriitori şi că nu are încă un egal în literatura română. Cultura imensă pe care o avea dramaturgul, lecturile bogate, teancurile de manuscrise de sub ochiul veiozei ce ardea zi şi noapte, traducerile, voinţa de a îndrepta prin cuvinte. Nu a ocolit nici faptul că dramaturgul a fost acuzat de plagiat când a scris nevela „Năpasta”, dar a câștigat procesul datorită avocatului Barbu Ștefănescu Delavrancea.

A continuat domnul Nicolae Băciuț cu evocarea lui Grigore Vieru, poetul de peste Prut drag nouă tuturor: „Grigore Vieru continuă să se nască în fiecare din noi, cei care ne întâlnim cu poezia lui, nu ca o întâmplare a ființei, ci ca o revelație a vieții în care avem bine definită patria de cuvinte în patria de pământ”. A vorbit despre tragicul accident care l-a luat de lângă noi, apoi susținut apoi un recital din poeziile autorului.

Felicitări „conițelor” s-a auzit în bibliotecă, după ce Vărzar Maria, Nicola Ramona Belean, Antonia Belean au prezentat momente și schițe de Caragiale, cu mare talent. Delia Lumperdean a susținut momentul „Bubico”, înflăcărată și cu talent. A fost aplaudată. Momente de teatru au mai fost susținute de Olivia Cenan, Maria Vărzar, Luiza Lăcătuș, Georgiana Deac, Emilia Vamoș, Nicola Belean. Felicitări pentru truda în memorarea acestor piese.

A luat cuvântul Colonel (rez.) Ilie Chiorean din Sărmașu, care a studiat în amănunt activitatea lui Ion Luca Caragiale, iar din material rezultă că în 1877-1878 când a început Războiul de Independență, Caragiale a fost numit director al ziarului „Național”. În acest ziar au fost redate faptele de arme ale armatei române care au trecut granița la sud de Dunăre și s-a acoperit de glorie în luptele de la Grivița, Smârdan, Vidin, reușind să obțină independența tânărului Principat Unit România. La capitularea armatei otomane în 1878, comandantul forțelor otomane Osman Pașa a predat sabia colonelului Cerchez, afirmînd: „Mă predau tinerei și brave armate române” iar la București, primul ministru de atunci Kogălniceanu, avea să declare la 9 mai, că suntem o Națiune Independentă de sine stătătoare, moment marcant de început al României moderne și drumul României spre Marea Unire de la 1918. Frumoasă lecție de istorie pentru noi.

Subsemnata am felicitat organizare acestui eveniment, implicarea doamnei Dinuca Burian în pregătirea copiilor pentru scenetele caragielene, costumația potrivită acestui moment, iar la final, fiind sărbătoriți câțiva copii și fotograful Marin Teglaș, li s-a cântat „La Mulți Ani” și s-a suflat în lumânările unui tort festiv. Alături de ai au mai fost prezenți Angela Chiorean, Liviu Lumperdean, Pondea Mihai, Claudia Varzar, Nelly Bucur, Crina Bobis, Olivia Cistelecan.

Caragialismele au loc și în zilele noastre, parcă mai abitir ca în timpurile trecute. Dacă ar fi trăit Caragiale în vremurile de acum, cu sigranță opera sa era mult mai vastă.

 

Gabriella COSTESCU,

Membru UZPR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE