Școala în pandemie: sondajul profesorilor Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 661 Vizualizări

Școala în pandemie: sondajul profesorilor

În perioada 27 octombrie – 2 noiembrie, Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret” a realizat un sondaj în rândul a peste 8.500 de cadre didactice, pentru a afla situația din unitățile de învățământ în perioada stării de alertă.

Majoritatea cadrelor didactice respondente s-au aflat în categoria de vârstă 40 – 49 de ani – 40,4%, urmată de categoria de 50 – 59 de ani cu 22,2% și imediat cu 22,1% se află categoria de vârstă 30 – 39 de ani. De asemenea, 38,5% dintre cadrele didactice au spus că predau în zonele de urban mare, 31% predau la școli din comune sau sate și 30,5% predau în orașe.

Deși 53,6% dintre cadrele didactice au spus că au urmat în ultimii 5 ani cel puțin un curs de formare, 66,2% din totalul respondenților consideră că au nevoie  și de alte cursuri pentru a preda online.

În ceea ce privește implicarea autorităților locale în buna desfășurare a activității de învățământ, 54,2% dintre participanți au declarat că autoritățile locale s-au implicat în acest proces, asigurând măști de protecție și materiale igienico – sanitare, dar și laptopuri, tablete pentru profesori și pentru elevi acolo unde a fost nevoie.

De asemenea, apreciind relația cu părinții și elevii în această perioadă, 70% dintre cadrele didactice au considerat relația cu elevii ca fiind bună și foarte bună, însă, în cazul părinților, relaționarea cu aceștia a fost clasificată ca fiind bună doar în proporție de 63,8%.

Considerând scenarile de funcționare ale unităților de învățământ, 41.5% dintre respondenți predau exclusiv online, în scenariul roșu, 32,7% predau în sistem hibrid și doar 25,8% predau în scenariul verde, cu participarea față în față a elevilor.

Situația pe scenarii de învățământ

Dintre cele 2197 de răspunsuri încadrate scenariului verde, 83,2% dintre respondenți au spus că le-au fost asigurate măști de protecție și materiale igienico – sanitare de la unitățile de învățământ, însă, 26,7% dintre aceștia, consideră că nu sunt pregătiți pentru trecerea într-un scenariu hibrid sau roșu.

În ceea ce privește scenariul galben, din totalul de 2783 de răspunsuri, 35,3% au declarat că nu ar putea preda în sistem hibird întrucât nu le-au fost puse la dispoziție mijloacele necesare de către școli, dar totodată, aparatura oferită de angajator nu este de cea mai bună calitate, întrucât 60,2% dintre profesori au spus că preferă să folosească dispozitive personale. Situația este îngrijorătoare și în cazul elevilor, 60,8% dintre cadrele didactice spunând că școala nu a avut cum să le asigure elevilor mijloace pentru învățarea de tip hibrid. 69,4% dintre profesori au spus că nu au avut incidente în timpul predării hibrid, însă în 30,6% dintre cazuri, problemele semnalate au fost din cauza echipamentului folosit și a vitezei de internet, dar și din cauza absenței elevilor și a lipsei de interes.

O altă problemă înregistrată în scenariul galben a fost contribuția financiară a profesorilor  pentru a-și putea desfășura meseria în pandemie. În acest caz, 33,7% dintre ei au spus că au investit mai mult de 1.000 de lei în această perioadă.

Scenariul roșu a înregistrat 3532 de răspunsuri, iar 58,3% dintre cadrele didactice au spus că școala nu a pus la dispoziție elevilor echipamente pentru activitatea online, situația fiind similară și în cazul profesorilor, 41,7% dintre aceștia spunând că nu au primit laptopuri sau tablete de la școală, iar 25,9% dintre profesori nu ar avea acces la dispozitive pentru predarea online nici măcar în cadrul școlilor.

În ceea ce privește investițiile financiare ale profesorilor din scenariul roșu, 31,9% declară că au investit mai mult de 1000 de lei, iar 23,9% spun că au investit între 100 și 500 de lei.

Se poate concluziona că multe școli și profesori nu au fost pregătiți pentru această situație, fiind nevoie de o implicare mai mare, atât din partea autorităților locale, cât și din partea părinților și a elevilor.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE