Azi, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Licitație de artă pentru construirea unui Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 994 Vizualizări

Azi, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Licitație de artă pentru construirea unui Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani!

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabiliăți (AMVVD) este persoană juridică română, fără drept patrimonial, nonguvernamentală, non-profit, apolitică cu un caracter educațional, social, cultural și socio-profesional.

A fost înființată în 17 septembrie 2013, hotărâre publicată în Monitorul Oficial Nr. 638/4 -2017.

AMMVD luptă pentru drepturile Veteranului, asigurarea unui trai decent celor care au desfășurat acțiuni de lupta în teatre de operațiuni (T.O.) și famiilile celor decedați, pentru recunoașterea meritelor lor așa cum se întâmplă în celelalte state membre NATO.

Veteranii au suferit traumatisme fizice și psihice, de aceea au nevoie de tratamente specializate aici, în țară, alături de familiile lor. Din asociație fac parte în baza Ordonanței 82/2016 și a Legii 81/2016 persoane declarate veterani răniți și veterani încadrați în grad de invaliditate, activi, în rezervă sau în retragere (M.Ap.N., M.A.I.) care au luptat în T.O., dar și persoane din societatea civilă. Asociația are un număr de 31 de sucursale pe întreg teritoriul țării și un număr de aproximativ 15.000 de membri din structurile M.Ap.N. și M.A.I. La Târgu Mureș sucursala s-a înființat în anul 2017, în luna octombrie, și are un număr de 300 de membri.

Ziua de 11.11 nu a fost aleasă fără rost, în această zi în anul 1918, 11.11 ora 11 se semna Armistițiul între puterile Antantei și Germania în urma căruia s-a pus capăt Primului Război Mondial.

Pentru noi, Veteranii din T.O., 11.11.2003 reprezintă o zi tristă cu o semnificație aparte, atunci a căzut la datorie primul militar român, România era parte integrată NATO, este vorba de slt. pm. Iosif Fogoras. De aceea, în România la acestă dată se comemorează ZIUA VETERERANILOR DIN T.O.

Garnizoana Mureș a dat tributul suprem prin jertfa eroului mr. pm. Tiberius Petre, din Forțele de Operații Speciale, căzut la datorie în T.O. Afganistan – Combat.

Tot în Garnizona Mureș, la ora actuală sunt peste 30 de militari răniți în T.O. și în Forțele Pentru Operații Speciale la nivel național sunt peste 50 de militari răniți, cu diferite dizabilități.

În acest sens, președintele României a promulgat Legea 168/2020, aici sunt stipulate drepturile veteranilor din T.O. și ca idee esențială a dispărut sintagma de Militar Veteran, înlocuindu-se cu Militar Veteran din T.O. (legal am plecat în misiuni, sub egida NATO și cu aprobarea Statului Român și tot legal vrem să ni se recunoască drepturile).

Am să vă prezint situația militarilor răniți în acțiuni militare după 16 ani de la aderarea României în NATO – Bosnia, Irak, Afganistan:

T.O.: 142 de militari răniți;

Misiuni interne: 29 de militari;

Misiuni internaționale: 6 militari;

Total: 177 de militari răniți;

30 de militari decedați;

Personal diagnosticat cu STRES POST TRAUMATIC: 3.880.

În acest sens, credem că România are nevoie de un Centru de Recuperare și Refacere.
Construirea primului Centru Medical din România și cel mai mare din Europa de Est, având ca principali beneficiari pe militarii răniți sau diagnosticați cu stres postraumatic.
Centrul se va numi ”Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani”.
Locația: Aninoasa, județul Dâmbovița, în apropiere de Mănăstirea Dealu (capul lui Mihai Viteazu), pe un teren de 10 hectare primit de la Consiliul Local Târgoviște. În acest amplasament a funcționat fostul Liceu Militar de la Mănăstirea Dealu, unde a studiat printre alții și Regele Mihai, după care a fost pentru o scurtă perioada Spitalul Mănăstirea Dealu.
Este compus din două pavilioane: A = 5.202 de metri pătrați; B = 16.506 de metri pătrați.
Centrul va asigura recuperarea capacității de muncă și tratarea militarilor veterani cu dizabilități fizice și a veteranilor cu stres post traumatic care în acest moment sunt tratați de către partenerii aliați din NATO în spitalele din Europa și SUA.
În acest sens, are loc astăzi (11 noiembrie – n.r.) o licitație online de la ora 19.30 la Galeriile ART MARK, pentru a ajuta construirea acestui Centru. La această licitație participă cu obiecte donate personalități din lumea sportului, culturii și a clasei politice și intelectuale din România.
Noi am fost eroi, ambasadori ai României, este rândul cetățenilor să fie eroi pentru această cauză.

Mihai Florin ILAȘ,

Președintele AMVVD Sucursala Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE