Ai încercat pariatul pe eSports? Citește acum istoricul său și motivele pentru care a devenit popular în toată lumea! Timp liber
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

Ai încercat pariatul pe eSports? Citește acum istoricul său și motivele pentru care a devenit popular în toată lumea!

O categorie care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani în sfera Jocurilor de Noroc, pe lângă clasicele sloturi ce vin cu rotiri gratuite sau jocurile cu cărți este cea de eSports. Ea se referă la cumulul de turnee, campionate și competiții de jocuri video. Evenimentele sunt organizate sub formă de concurs unde participanții sunt doar jucători din ligile pro care joacă fie individual, fie în echipă. Până înspre sfârșitul anilor 2000, competițiile organizate făceau deja parte din cultura gaming-ului, pe listele participanților aflându-se inclusiv amatori. Cu toate acestea, odată cu apariția profesioniștilor și evoluția tehnologiei de transmitere a meciurilor prin live streaming, întreaga secțiune a devenit mult mai populară.

Scurt istoric al eSports

Prima competiție care a fost marcantă pentru istoria eSports a avut loc în anul 1972, mai exact pe 19 Octombrie, și a fost găzduită de Universitatea Stanford. Jucătorii au fost studenți care s-au luptat în Spacewar, un video game tip combat lansat și dezvoltat încă din 1962. Ei au concurat pentru marele premiu ce a constat într-un abonament pe un an la revista Rolling Stones.

De la această competiție și până în ziua de astăzi, eSports a evoluat constant, un eveniment marcant fiind apariția jocului Street Fighter 2, în 1991, care a contribuit la popularizarea conceptului de turneu. Pe baza sa, în 1996 a fost fondat EVO (Evolution Championship Series) unul dintre cele mai populare concursuri de eSports care se focusează exclusiv pe jocurile tip fighting. Ulterior, au apărut și alte competiții care și-au adus contribuția în dezvoltarea segmentului de gaming modern, precum Nintendo World Championship, CPL (Cyberathlete Professional League), AMD PGL (Professional Gamers League sponsorizat de AMD) ori QuakeCon.

În 2011, platforma de streaming Twitch a început să transmită cele mai populare competiții de eSports, reușind ca în 2013 să înregistreze vizualizări de peste 12 bilioane de minute cu broadcast-urile a două jocuri de mare impact – League of Legends și DOTA 2.

Ce înseamnă eSports și pariul pe eSports?

Pariurile pe eSports seamănă destul de mult cu pariurile pe sporturi clasice, diferența principală fiind desfășurarea meciurilor și “sportul” propriu-zis. Așadar, pariorul va avea de ales, de exemplu, pe meciuri de League of Legends, DOTA sau Counter-Stike, în loc de meciuri de fotbal, volei sau handbal.

Clasificarea acestor competiții ca fiind sportive este un subiect controversat, datorită faptului că jocurile video nu se încadrează în “sporturile tradiționale”. Pentru că ele nu implică activitate fizică, ci necesită alte aptitudini, de ordin psihic, este de preferat ca eSports să fie o subcategorie de “Mind Sport”, unde este nevoie de abilități intelectuale, nu fizice. Cu toate acestea, există câteva excepții care au marcat istoria eSport-urilor din punct de vedere al recunoașterii și catalogării sale:

  • Din 2003, China a recunoscut competițiile de eSports ca făcând parte din sfera “sporturilor reale”, în ciuda anumitor rețineri datorită faptului că activitatea în sine poate da dependență.
  • În 2013 jucătorul canadian Danny “Shiphtur” Le a primit viza P-1A pentru America, ea fiind acordată până atunci doar atleților din categoria sporturilor “tradiționale”.
  • În Turcia, din 2014, Ministerul Tineretului și Sportului a început să emită oficial licențe jucătorilor profi de eSports.
  • Din 2016 guvernul francez a început să reglementeze și recunoască eSports-urile ca fiind o subcategorie a sporturilor clasice.
  • În 2017 în Filipine, Comisia de Jocuri și Entertainment a emis pentru prima dată licențe de atlet către jucătorii profesioniști, dacă ei aveau suportul și validarea unei echipe consacrate de eSports.

În Octombrie 2017, Comitetul Internațional al Jocurilor Olimpice a recunoscut creșterea impresionantă a eSports-ului și a declarat activitatea ca fiind sportivă. De asemenea, a declarat că pregătirea intensă și antrenamentul asiduu al jucătorilor este comparabil cu cel făcut fizic de către olimpicii și atleții din sporturile clasice. Cu toate acestea, Comitetul a declarat la momentul respectiv că nu consideră ca vreunul dintre jocuri să fie potrivit pentru Jocurile Olimpici, mai ales că nu se încadrează în regulamentul Jocurilor Olimpice.

După mai multe dezbateri și discuții, a fost anunțat faptul că în viitorul apropiat se pot accepta în cadrul evenimentului jocuri precum cele inspirate din sporturi reale, de exemplu simulările “NBA 2K” sau seriile FIFA, însă, că majoritatea jocurilor video sunt mult prea violente. Așadar, există o șansă ca în următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice să fie incluse și câteva competiții de video gaming.

Cele mai bune jocuri eSports pe care merită să pariezi

La fel ca în oricare altă categorie de betting, trebuie să îți și placă ceea ce faci, mai ales pentru că vei fi nevoit să te informezi mult asupra subiectului. Îmbină utilul cu plăcutul și urmărește atent competițiile de profil, categoriile și jocurile în care vrei să te implici.

Cele mai populare jocuri sunt:

  • DOTA 2
  • Counter Strike Global Offensive
  • League of Legends
  • Fortnite
  • Star Craft 2
  • Overwatch
  • HearthStone
  • World of Warcraft
  • Smite
  • FIFA
  • Call of Duty
  • Street Fighter
  • Mortal Kombat

Cele mai populare categorii / moduri de joc sunt:

  • MOBA (“Multiplayer Online Battle Arena”)
  • FPS (“First-Person Shooter”)
  • RTS (“Real Time Strategy”)
  • Fighting
  • Battle Royale
  • Cards

Pentru a avea succes trebuie să fii informat, de aceea înainte de a plasa un pariu este recomandat să faci un mic research și să vezi care sunt șansele reale de câștig ale unui jucător ori a unei echipe. Încearcă să fii obiect în alegerile finale și să le faci în cunoștință de cauză.

Merită să pariezi pe aceste jocuri dacă nu ești gamer?

Chiar dacă nu ești gamer, însă, dacă îți plac jocurile video și ești familiarizat cu limbajul caracteristic, merită să pariezi, cel puțin odată. Poate că nu ai răbdarea necesară pentru a fi implicat direct într-un meci din eSports, dar dacă ai dibăcia de a calcula șansele de câștig ale participanților, este posibil să obții succesul pariind.

Cazinouri online unde poți paria pe eSports

Pariatul pe eSports a început să devină cunoscut și îndrăgit inclusiv în România. Deși momentan nu toate agențiile au această opțiune, cele care deja și-au inclus în portofoliu categoria sunt foarte căutate. Varietatea tipurilor de pariuri este mare, dar lista favoritelor cuprinde doar câteva – handicap, victorie echipă și, dacă este posibil, totalul de puncte, precum la Counter Strike Global Offensive.

Alegerea operatorului la care să îți deschizi un cont pentru a juca este una destul de complexă pentru că trebuie să ai în vedere mai multe caracteristici ce te vor avantaja, ori nu, pe viitor. Înainte de orice, agenția trebuie să fie licențiată și să își desfășoare activitatea legal, pe platforme sigure. Ulterior, este important să ai în vedere diversitatea portofoliului, metodele de plată, disponibilitatea serviciului “Relații Clienți” și, nu în ultimul rând, numărul și componența ofertelor, promoțiilor și bonusurilor. Iată trei exemple de excelență din toate punctele de vedere menționate anterior:

  • Betano
  • Unibet
  • Netbet

Pentru a te familiariza cu un operator este bine să profiți de fiecare cadou pe care ți-l oferă, fie că el constă în rotiri gratuite, fie că el presupune bani în contul de membru. Astfel, vei putea testa cât mai mult din portofoliul său și vei putea să testezi cât mai multe tehnici de joc care vor fi de folos pe viitor.

Concluzie
eSport este un subiect complex. Este o categorie sportivă pe care poate paria orice pasionat de video games, parior sau gamer, atât timp cât se face un studiu amănunțit asupra șanselor de câștig, din toate punctele de vedere. Informarea corectă, din surse sigure, este un factor definitoriu când vine vorba de jocurile de noroc, așa că nu te baza niciodată doar pe hazard și fii obiectiv dacă scopul tău este de a avea succes.
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE