Ce sărbătoresc creștinii ortodocși pe 14 februarie. Nu are nicio legătură cu Ziua Îndrăgostiților Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 424 Vizualizări

Ce sărbătoresc creștinii ortodocși pe 14 februarie. Nu are nicio legătură cu Ziua Îndrăgostiților

În ziua în care îndrăgostiții de pe întreg Pământul sărbătoresc cu entuziasm Sfântul Valentin, ocrotitorul cuplurilor și al iubirii, în calendarul ortodox sunt, de fapt, prăznuiți alți trei sfinți care nu au absolut nicio legătură cu Valentine’s Day. Care sunt acești trei sfinți și de ce sunt prăznuiți pe data de 14 februarie în fiecare an.

Ortodocșii din întreaga lumea îi sărbătoresc, în data de 14 februarie, pe Sfinții Cuvioși Auxentie, Maron și Avraam. Cei trei propovăduitori ai Cuvântului Lui Dumnezeu nu au nicio legătură cu Sfântul Valentin, al cărui nume este asociat cu ziua îndrăgostiților, a iubirii și a vieții în doi. Tradițiile și superstițiile vechi susțin că cei care postesc în această zi vor avea parte de bucurii și multă sănătate.

Sfântul Cuvios Auxentie

Sfântul Cuvios Auxentie este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 14 februarie. S-a născut la Constantinopol, în timpul împăratului roman Teodosie II (408-405). Sfântul Auxentie primise o educaţie deosebită, atât în domeniul teologic, cât şi în cel al ştiinţelor profane. Era recunoscut şi preţuit în Constantinopol pentru calităţile sale militare şi intelectuale. Apropierea Sfântului Auxentie de oameni înduhovniciţi a făcut ca acesta să aleagă în cele din urmă calea monahală. S-a făcut ostaş al împăratului Hristos şi, monah fiind, a fost hirotonit mai întâi diacon, apoi preot. Pentru cinstea şi slava care i se dădeau în cetate şi dorind o viaţă mai liniştită, s-a retras în Bitinia. Mai pe urmă, s-a aşezat într-un munte nu departe din Calcedon, potrivit Agerpres.

Sfântul Maron

Cuviosul Maron (secolul V), îmbrățișând viața sub cerul liber, s-a stabilit pe vârful unui munte din Siria care era cinstit în chip deosebit de vechii elini și aflând acolo un templu al zeilor, zidit de aceia, l-a sfințit lui Dumnezeu și a locuit acolo, făcându-și un mic cort sub care numai arareori intra. El a făcut multe mănăstiri, pe mulți prin nevoințe aducându-i la Dumnezeu. Prin rugăciune, cu darul lui Dumnezeu a vindecat boli, a alungat demoni și a oprit cutremure. După o scurtă boală, s-a mutat din viață în pace la ceruri.

Sfântul Avraam

Cuviosul Avraam a trăit pe vremea lui Teodosie cel Mare şi era din cetatea Cirului. Și-a ostenit trupul cu multă priveghere şi stare de toată noaptea încât a rămas mulţi ani imobilizat. S-a stabilit apoi lângă muntele Libanului unde a fost persecutat de închinătorii la idoli care l-au îmbrăcat în ţărân și au vrut să-l alunge din ținutul lor. Sfântul însă i-a covârșit prin bunătate, plătind dările pe care le datorau ei autorităților. Din asemenea pricină făcându-se creştini, îndată au zidit şi biserică şi l-au silit pe el să le fie preot; iar cuviosul a rămas acolo trei ani şi bine povăţuindu-i pe ei către buna cinstire de Dumnezeu şi întărindu-i, iarăşi s-a întors la chilia sa, lăsându-le în locul său un alt preot.

Tradiții și superstiții pentru ziua de 14 februarie

Anul acesta, data de 14 februarie va pica într-o zi de miercuri, zi sfântă în care credincioșii postesc. De aceea, se spune că toți creștinii trebuie să aibă grijă să nu încalce vreo tradiție pentru a se feri de ghinion.

Se zice că miercuri, cea de-a treia zi a săptămânii, este una dintre acele zile la care trebuie să fim atenți, ca nu cumva să încălcăm vreo tradiție și să atragem asupra noastră ghinionul, iar dacă ești o persoană mai superstițioasă, merită să ții cont de ceea ce vom prezenta, pentru a te asigura că faci totul așa cum trebuie.

Cine postește în această zi, va avea parte de liniște sufletească, de împăcarea că a făcut Voia Domnului și de siguranța că familia lui va fi ferită de rele și boli. În tradiția românească se spune că miercuri era ziua în care ţăranii posteau pentru Maica Domnului, ziua în care se puneau cloşti şi în care se începea aratul. Din bătrâni se spune că nu este bine ca miercurea să te speli pe cap, să îți tai unghiile sau să se spele hainele pentru că riști să te îmbolnăvești sau riști să rămâi văduv devreme.

(L.P.)

Sursa foto: planiada.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE