Expoziție de artă fotografică la Luduș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 573 Vizualizări

Expoziție de artă fotografică la Luduș

În plin deșert cultural determinat de strategia Guvernului de limitare și stopare a pandemiei de infectare cu virusul SARS-CoV-2, orașul Luduș găzduiește o manifestare culturală inedită. Inițiativa aparține Studioului RadioTransivania manageriat de Dan Ludușan, o voce prezentă în eterul orașului de două decenii. Beneficiind de un hol generos în strada Viitorului nr 17, sediul postului de radio, artistul fotograf Marius Popa expune o serie de imagini surprinzătoare prin lumina, unghiul și momentul  în care a acționat declanșatorul aparatului de fotografiat în fața unor obiective interesante din natură.

Profesionist din întâmplare

Pentru cei care îl cunosc pe Marius Popa această afirmație ar putea să pară hazardată, dar nu este așa. Născut la Mediaș în anul 1976, Marius are origini ludușene, Gheja să trăiască!, și nu se gândea că o pasiune îi va oferi profesia. Elev fiind, având și un aparat de fotografiat performant, era cel care imortaliza evenimentele festive din școală. Asta, până când, solicitările s-au înmulțit și pozele nu mai puteau fi date doar cadou. Când are aparatul în mână, Marius este atras de orice subiect care merită să fie consemnat pe hârtia fotografică, dar preferă să facă portrete, atât persoanelor pe care le cunoaște, cât și celor a căror fizionomie spune ceva, „vorbește fără cuvinte”. Datorită, sau din cauza progresului tehnic care a pus în mâna fiecărui om aparat, există o mulțime de persoane care fac portrete fotografice, pentru că sunt ușor de făcut și este de bon ton să faci un selfie.

„Fixez ziua de azi pentru ziua de mâine”

„Arta fotografică a decăzut mult în ultima vreme. Oricine poate să facă o fotografie și nu mai este economic să apeleze la un fotograf profesionist. S-au schimbat și mentalitățile oamenilor. Rolul principal al fotografiei este arhivarea în timp. Sunt fotografii care nu sunt deosebit de importante acum, dar pot să devină de mare interes peste 10-20-30 de ani. Pozele din telefon rămân doar în calculator, dacă rămân. Arta vizuală care se transformă în document istoric, instantaneul, rămâne ca un ecou al unui moment care reverberează cândva, în viitor. Oamenii, orașele, lumea întreagă se schimbă în permananeță și noi, cei de azi, suntem datori să stocăm imaginile prezentului pentru cei de mâine”, spune cu un ușor aer melancolic artistul fotograf Marius Popa, cel care și-a expus lucrările în țară la Tîrgu Mureș, Pitești, Sibiu, Ploiești, București, Timișoara, precum și în Israel, Spania, Franța și îndeosebi în SUA unde a vândut multe fotografii, acolo unde arta sa este apreciată în mod deosebit.

În călătoriile pe care le-a făcut în țară și în străinătate a preferat să se abată de la traseele turistice, comerciale, preferând să fotografieze oamenii și peisajele neatinse de mâna, de multe ori distructivă, a omului. În țară, fotografia în natură se dovedește de multe ori ca o aventură. Drumurile rele, câinii ciobanilor și chiar persoane care se simt amenințate de o eventuală dovadă fotografică, vezi tăietorii de pădure, se dovedesc descurajante în efectuarea actului artistic. Pe lângă arta fotografică, Marius Popa creează și mici opere de artă grafică, delicate, fine, cu acribia unui artist care și-a găsit drumul în artă.

Expoziția cu vânzare este deschisă de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00, în strada Viitorului nr. 17, la sediul Radio Transilvania Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE