VIDEO-INTERVIU. Lipsa banilor, element principal în abandonul școlar Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 895 Vizualizări

VIDEO-INTERVIU. Lipsa banilor, element principal în abandonul școlar

Andreea Boeriu, vicepreședinte al Asociației Elevilor din Mureș, a acordat un interviu cotidianului Zi de Zi prilej cu care a vorbit despre subiecte foarte importante din sfera învățământului, cum ar fi acordarea de burse, dar și de alte facilități elevilor, precum și cauzele care au ca efect abandonul școlar.

Reporter: Pentru început, aș vrea să îmi spui mai multe despre tine. Spune-mi unde ești elevă, din ce oraș ești și în ce clasă ești.

Andreea Boeriu: Numele meu este Andreea Boeriu, sunt elevă la Liceul “Jospeh Haltrich” din Sighișoara, în clasa a XII-a, la secția germană. Eu ador foarte mult să lucrez cu oamenii și de aceea am și intrat în acest proiect pentru că vreau să ajut elevii să își îndeplinească scopurile și să ajungă cât mai departe în ceea ce își propun ei. Consider că educația este pe primul loc într-o țară și cel mai important este ca elevii să își cunoască principiile din start  și să știe care le sunt drepturile.

Rep.: Colegii tăi ne-au vorbit despre principalele obiective ale asociației voastre, care vizează în principal bursele elevilor și transportul elevilor. Aș vrea să știu de la tine care este cel mai important obiectiv al asociației voastre pe lângă cele pomenite de colegii tăi și de ce.

A.B.: Sinceră să fiu, de când am intrat în proiect, a fost cumva prima mea întâlnire cu drepturile elevului, politica și tot ce noi trebuie să știm defapt despre guvern, despre stat. A fost defapt ca un joc pentru că eu inițial nu știam nimic din informațiile astea. La școală niciodată nu ni s-au comunicat drepturile noastre, niciodată nu ne-au încurajat să știm defapt ce putem să obținem, nu știam nici despre burse prea multe, nu știam nici despre transportul gratuit, și odată cu acest proiect „Școli curate”, mereu mi-am dorit să informez cât mai mult și ceilalți tineri să lupte pentru drepturile lor, să își cunoască în primul rând dreturile și să aibă ceva de zis atâta timp cât își știu prevederile legale, în sensul pe care ei și-l propun.

Rep.: Una dintre colegele tale ne-a vorbit la un interviu anterior despre existența abandonului școlar din cauza lipsei gratuității biletelor pe mijloacele de transport pentru elevi. Așadar, aș vrea să știu de la tine dacă există cazuri concrete de abandon școlar în județul Mureș și dacă există, spune-mi și la ce școli.

A.B.: Cu certitudine există. Nu pot să vă dau date atât de exacte, în ce școli și localități exacte. Noi acum demarăm un studiu privind abandonul școlar, dar cert este că există cazuri din acest motiv. În schimb, ceea ce pot să vă zic cu siguranță este ca o altă cauză a abandonului școlar este lipsa banilor și sentimentul de inferioritate pe care elevul din medii defavorizate îl simte atunci când merge la o școală unde elevii cu siguranță provin din medii în care părinții îi încurajează spre o educație bună, îi îngrijesc. Acesta este un motiv foarte mare, de aceea noi încurajăm mărirea burselor sociale pentru că, credem cu tărie că ar micșora această rată de abandon școlar și ne dorim asta. Ne dorim ca România să aibă copii educați care să poată deveni adulți puternici, adulți care să creeze o forță de muncă și să ridice țara.

Rep.: Știm că tu ești din Sighișoara și aș vrea să te întreb care este situația în Sighișoara și în localitățile limitrofe vizavi de burse și de trasport.

A.B.: Din raportul nostru reiese că Sighișoara este o localitate pe care noi am luat-o de bună purtare, și asta datorită faptului că acordă toate bursele. Săptămâna trecută am și avut o conferință cu domnul viceprimar, în care am cerut mărirea burselor sociale, iar dânsul a fost foarte de acord. Ba mai mult, ne-a și dat o sugestie pe care eu o consider foarte bună și esențială. Adică, el consideră că banii de la bursele sociale pot fi luați de către părinți, adică banii copiilor pe care ei îi primesc de la școală, îi iau părinții pentru consumul de alte lucruri decât ce au nevoie copii și atunci, dânsul a venit cu o propunere care mie, personal, mi-a plăcut foarte mult, și anume, să creeze niște cupoane, care nu s-au aprobat încă, dar noi credem că ar fi o idee foarte bună, cupoane pe care copiii să își poată cumpăra doar hăinuțe, rechizite și mâncare și să le acorde drept burse sociale, pe lângă probabil o sumă de bani. Asta o să fie ca un bonus, pentru a avea certitudinea că copiii pot să profite de aceste burse sociale, nu să fie luate de către părinții lor.

Rep.: Având în vedere că Sighișoara este un oraș dintre cele patru în care se oferă toate bursele, aș vrea să știu dacă voi luptați pentru mărirea acestei sume.

A.B.: După cum am spus, noi asta ne propunem, să se mărească bursele. Oricum s-a dat o lege care prevede că toate bursele trebuie să se mărească la 100 de lei. Noi avem și o bursă de performanță în Sighișoara care este de 125 de lei și ne propunem să nu scadă. Și domnul viceprimar a fost de acord cu ceea ce am propus și da, asta ne dormi, să crească, dar mai ales, bursa socială, pentru că bursa socială contribuie foarte mult la scăderea ratei de abandon școlar.

Rep.: Ați făcut până acum demersuri concrete în privința unei primării din județul Mureș care nu respectă aceste legi, ale transportului, ale burselor? Dacă există, spune-mi care este această primărie, ce măsuri ați luat și la ce deznodământ ați ajuns.

A.B.: Dacă ați văzut raportul nostru, foarte multe primării nu respectă prevederile legale. În schimb, noi am făcut ceva în sensul acesta. Am avut conferințe cu majoritatea primarilor pe care noi i-am sesizat cu probleme și foarte mulți ne-au dat un răspuns pozitiv și își doresc ca să se schimbe, își doresc să contribuie și să îmbunătățească învățământul din județul nostru.

Rep.: Care a fost răspunsul primit din partea conducerii primăriilor din Mureș, chiar și din Sighișoara, atunci când ați mediatizat aceste obiective? Luptă pentru o schimbare?

A.B.: În principal, am avut unele primării care nu ne-au răspuns cererilor noastre. Am făcut un clasament în online, în care am numit aceste primării. Le-am numit ca și cum ar fi ”primăriile negre” pentru că nu ne-au răspuns și nu au respectat legea. În urma acestei liste, unele într-adevăr s-au sesizat și ne-au trimis răspunsurile pe care le-am cerut, dar altele în schimb, nici în ziua de azi nu ne-au trimis răspunsurile, adică una singură. Ba mai mult, au și avut un comportament foarte vulgar la adresa noastră, pentru că noi îi sunam și îi rugam să ne trimită răspunsuri, iar ei aveau impresia că noi vrem să îi defăimăm, că noi avem ceva rău de spus în privința lor. În schimb, noi doar am cerut să se respecte legea și să primim o informație de interes public de la dânșii și am cerut transparență, evident.

Rep.: Poți să îmi spui și care sunt aceste primării de pe acea listă neagră pe care ați creat-o voi?

A.B.: Ultima primărie care a rămas pe lista neagră este Primăria Albești. Înainte erau două, Bălăușeri și Albești, dar localitatea Bălăușeri s-a sesizat și ne-a trimis raspunsul și s-a rezolvat, adică nu mai este o problemă.

Rep.: Așa cum ne-au spus mai devreme, ești elevă în clasa a XII-a, deci asta înseamnă că urmează sa fii studentă în viitorul apropiat. Aș vrea să știu ce o să faci în situația în care vei fi studentă. O să renunți la această asociație sau o să continui să faci parte din ea în continuare?

A.B.: Eu îmi doresc foarte mult să atrag cât mai mulți tineri în asociația noastră, petru că vreau ca mesajul nostru să se transmită tuturor, și da, o să rămân în această asociație, dar vreau să aduc și mai mulți tineri care să lupte pentru drepturile lor și care să cunoască legea, să cunoască ceea ce trebuie să facă în cazul în care legile sunt încălcate și să ne ajute și pe noi să creștem asociația. Și eu cu siguranță o să vreau să continui în asociație așa cum pot, în online, oricum, doar să rămân conectată cu ei.

Rep:: Când va începe acest proces de recrutare a tinerilor care vor să facă parte din asociația voastră?

A.B.: Odată ce o să terminam cu demersurile. Noi acum am inițiat această asociație și acum urmează să începem recrutările, deci din momentul acesta, noi încercăm să atragem tinerii să se înscrie cu noi și să lupte pentru drepturile lor. Deci da, din momentul acesta noi recrutăm. Oricine își dorește să lupte alături de noi și să se inițieze în acest proiect ne poate contacta și cu siguranță, în urma unui interviu, noi o să luăm o decizie în privința aceasta.

Rep.: Există anumite criterii pentru elevii care vor să participe și să facă parte din această asociație, pe lângă cea de vârstă? Am înțeles că trebuie să aibă minim 14 ani.

A.B.: Cu siguranță o să fie un formular pe care vor trebui să îl completeze. Încă nu am stabilit întrebările. O să le stabilim împreună la o conferință. Dar da, o să existe niște criterii, bineînțeles, nu foarte stricte, dar ne dorim niște oameni implicați, ne dorim niște oameni care să își dorească să își îndeplinească scopurile și să lupte pentru ele.

A consemnat Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE