La o poveste cu Laurențiu Pop despre Cercetașii mureșeni Life style
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 926 Vizualizări

La o poveste cu Laurențiu Pop despre Cercetașii mureșeni

Am auzit cu toții povești cercetășești și am văzut în filme grupuri de copii, adolescenți, tineri, adulți, oameni de toate felurile, care merg în drumeții prin păduri, stau în corturi și încearcă să facă focul cu doi bolovani sau ce o mai fi pe la îndemână pe lângă brichetă. Taberele de cercetași, lăsând gluma la o parte, oferă o oportunitate de dezvoltare personală care nu ar trebui ratată de nimeni.

Laurențiu Pop, directorul filialei târgumureșene de Cercetași, explică mai exact care sunt beneficiile alegerii unei activități cercetășești. Pe scurt, Cercetașii României sunt o organizație neguvernamentală care își propune educarea non-formală a tinerilor, dar și a adulților.

Astfel, Organizația Cercetașilor din România „vine în completarea școlii, care oferă educație formală. Este o organizație răspândită în toată lumea. Cercetașii există în România din 1913. A fost o perioadă, când au venit regimurile comuniste, în care au fost dizolvați ca organizație, dar au devenit șoimii patriei. În vremurile acelea era o organizație cumva afiliată armatei. Avea direcții de armată. Cercetașii au revenit, în schimb, la noi în țară în 1990. Filiala din Târgu Mureș este printre primele formate, din 1992. La ora actuală, filiala din Târgu Mureș are 194 de membri activi, la care se adaugă membrii inactivi care au fost o dată cercetași, dar din diferite motive nu mai sunt. Cu aceștia am putea sări liniștiți de 500 de membri în Târgu Mureș. La nivel de țară sunt peste 6.000 de membri (activi n.r.). Organizația se adresează tuturor vârstelor. Cei mai mici au 5-6 ani, dar ajunge și până la 90 de ani. Odată cercetaș, mereu cercetaș. Programele pe care le oferă cercetășia sunt împărțite pe ramuri de vârstă, similar cu cele de la școală: I-IV sunt Lupișori, V-VIII sunt Temerari, IX-XII sunt Exploratori, iar de la 19 ani în sus până la 24 e un program pentru studenți și tineri, după care urmează Vânător adult, liderul care se formează pentru a putea oferi programul copiilor”, după cum explică Laurențiu Pop.

Activități săptămânale

Înainte de a ajunge la tabere, cercetașii, indiferent de vârstă, participă la întâlniri săptămânale alături de colegii de grup. Participanții, în cadrul acestor întâlniri, s-ar putea spune că sunt „responsabilizați”. Fiecare dintre ei primește un palier asupra căruia este răspunzător, învățând astfel să jongleze cu diferitele situații care pot fi transpuse și în viața de zi cu zi.

„În principiu, la Cercetași, au loc ședințe săptămânale, dacă se permite ca număr de voluntari. Întâlnirile acestea sunt pe ramuri de vârstă. Sistemul funcționează pe grupuri de 4-9 persoane, care au o identitate, un nume, un strigăt, un steag. Există atribuții în cadrul grupului, șef de grup, bucătar, prim ajutor, spre exemplu. Îi responsabilizezi pe oameni să facă anumite lucruri. Întâlnirile pot avea loc pe grupuri sau pe ramură de vârstă, adică pe unitate. Unitatea este formată din 30-40 de oameni, adică 5-6 grupuri. De obicei sunt activități de o oră jumătate-două, în care se țintesc anumite obiective. Există o pedagogie”, afirmă directorul filialei cercetășești din Târgu Mureș.

Mai mult, activitățile se bazează pe dezvoltare personală. În funcție de nevoile grupului sau ale individului, după cum le percepe Liderul, sunt organizate activități și jocuri care au scopul de a dezvolta anumite abilități ale ființei umane care ulterior vor putea fi puse în practică și în „viața reală”.

„Spre exemplu, într-un grup de liceeni, ai simțit, ca Lider, că le este rușine să vorbească în public sau în cadrul grupului. În acest caz, este pregătit un atelier prin care are loc o discuție sau un joc. Unul dintre jocurile care mi-a plăcut consta în faptul că trebuiau să iasă doi oameni în față, iar fiecare dintre ei primea o temă diferită. Cei doi locutori trebuiau să vorbească în același timp, iar grupul să îi urmărească. La final, persoanele din grup erau întrebate ce au reținut din ce s-a vorbit. Și de aici se studiază psihologia de cât de tare ai vorbit, cât de mult te-ai impus, ce gestică ai folosit. La final, poți afla și niște tehnici de „speaking”. Toate activitățile merg după modelul de a învăța prin exercițiu. Este puțin explicat teoretic, după care te confrunți cu partea practică. Dacă nu procedezi corect, ești îndrumat de cei care știu, fie ei colegi sau Lideri”, a punctat Laurențiu Pop.

Taberele, coroana cercetășiei

Trebuie să o spunem direct, taberele cercetășești nu sunt pentru oricine. Dacă nu ai cunoștințe minime de supraviețuire, care se împământenesc în timpul întâlnirilor săptămânale, va fi foarte greu să te adaptezi cerințelor unei astfel de „excursii”. În plus, dacă simți nevoia să te dezinfectezi pe mână cu spirt sau alcool pur, timpul petrecut într-o tabără cercetășească va fi chiar un calvar. Totuși, pe lângă aceste „campuri”, în argoul cercetășesc, membrii pun la cale și organizează evenimente precum Festivalul Luminii care a luat amploare în ultimii ani.

„De la activitățile săptămânale se trece la activități trimestriale, poate și mai des de atât. Sunt ieșiri pe weekend, de obicei. Când e iarnă, poate să fie o ieșire de o zi sau la cabană, de exemplu. Vara se merge cu cortul o zi, două, trei, patru. În general au loc ieșiri care presupun o drumeție, se urcă pe munți, se stă în natură, se gătește, se face foc, se stă de pază ca să nu vină ursul, se învață procedee despre cum să te ferești de atacul ursului, se predau tehnici de prim ajutor. În mare, se predau tehnici de supraviețuire. Avem și activități mai mari care pot avea loc cu mai multe ramuri de vârstă care sunt tot de un weekend, în genere. Mai facem și activități pe Unități, și anume plantări de copaci sau Festivalul Luminii, de pildă. Este cel mai mare proiect eveniment pe care îl facem noi, care în cea mai mare parte este gândit și coordonat de liceeni. Ei stau la baza a ceea ce vedeți când vă plimbați prin Cetatea Medievală (din Târgu Mureș n.r.). Evident, avem și tabere cercetășești, cărora noi le spunem „campuri”. Acestea sunt doar pentru membri. Se adună în jur de 100 de oameni. Este o săptămână de activități care prezintă, de fapt, provocări: trebuie să dormi în cort o săptămână, trebuie să speli haine, trebuie să faci niște construcții și multe altele. Construim structuri din lemne și sfoară doar, cum ar fi spălătoare, poduri, turnuri, de exemplu. Dacă ar fi să vină sfârșitul lumii, un cercetaș s-ar putea retrage în munte și ar putea rezista mai mult decât o persoană care nu știe să se descurce astfel. Noi mergem în natură de câte ori avem ocazia”, a specificat directorul filialei târgumureșene.

Anul acesta, liber la tabere (din fericire)

Cercetașii târgumureșeni, odată cu scăderea în forță a restricțiilor impuse de pandemie, vor organiza ultimul eveniment care declară anul cercetășesc încheiat, și anume tabăra de la Răstolița care este plănuită în 26 iulie. “Plecăm la Răstolița, unde avem „campul” de centru local. Este o tabără cercetășească la care vom participa în jur de 80 de persoane. Datorită posibilității de a face vaccin sau testare, vom putea face activități fără restricții”, a anunțat Laurențiu Pop.

Din nou, tabăra este doar pentru cercetașii care acumulează abilități specifice în timpul anului.

„Dacă se înscrie un tânăr Temerar, clasa a VI-a, nu va putea participa de pe o zi pe alta. De obicei, ca să participi la un „camp”, trebuie să ai cotizația la zi, trebuie să fii membru și trebuie să îndeplinești niște criterii. În programul pedagogic, care e până la 24 de ani, nu poți merge într-un „camp” dacă nu știi să stai la cort sau dacă nu ai mai făcut un foc. Este o activitate de o săptămână, iar dacă tu nu ai mai făcut aceste lucruri anterior, s-ar putea să începi să urăști cercetășia. O tabără de acest fel nu este pentru oricine. Totul se învață gradat. Noi, în general, lucrăm după sistemul anului școlar. Începem activitățile prin luna octombrie și se finalizează prin iulie-august. Anul acesta există un decalaj din cauza pandemiei, dar în general, „campul” de vară este ultima activitate, urmând, dacă există, tabere naționale sau internaționale. Anul trecut ar fi trebuit să aibă loc „Jamboreea europeană” (jamboree=reuniune făcută în tabără a unor organizații de cercetași, chiar și din mai multe țări n.r.). Ar fi trebuit să fie cercetași din toată Europa, în Gdansk, Polonia. Dar guvernul nu a lăsat organizatorii să facă această întâlnire, așa că a fost anulată. Ar fi trebuit să fie și anul acesta, dar înainte să apară vaccinurile și să intervină „relaxările” au decis să îl anuleze, din nou, pentru siguranța participanților”, afirmă Laurențiu Pop.

Festivalul Luminii, în plan pentru 2021

Anul precedent a fost imposibilă organizarea unor evenimente de asemenea anvergură din cauza pandemiei. Din fericire, anul acesta, târgumureșenii se vor putea bucura de calmul adus de Festivalul Luminii datorită echipei cercetașilor care lucrează din greu la conceperea și punerea în practică a evenimentului.

„Suntem în proces de lucru. Este o echipă formată și încercăm să îl organizăm. Este un pic din scurt. Ar trebui să aibă loc în septembrie-octombrie, deși de obicei se desfășura în luna mai, dar asta depinde și de cum evoluează pandemia. Va fi un Festival al Luminii puțin diferit de anii trecuți, dar ne dorim să se țină. Festivalul Luminii are ca temă redescoperirea lucrurilor mărunte. Noi ne-am dus pe mărunte, dar multe. Festivalul a crescut, de exemplu la numărul de lumânări aprinse, dar și ca artiști. Anul acesta va fi mai dificil pentru că nu poți aduna 5.000 de oameni la un loc, în acest moment, și atunci trebuie regândit. Lucrurile mărunte pot fi orice: prima stea care răsare, apa care curge pe lângă tine, ploaia, o pictură stradală, orice. Până și un „grafitti”, dacă nu e vulgar, poate deveni artă. Orice cade bine ochiului sau sufletului. Asta se dorește de la acest festival, să te facă să te plimbi prin marea de lumini, în care ești doar tu, chiar dacă sunt și alte persoane pe lângă tine. Ești doar tu cu gândurile tale. Poți observa dacă dorești un artist, dar nu la nivelul la care muzica sună în boxe și se aude în toată Cetatea Medievală. Dacă nu vrei să asculți muzică, te muți în altă parte, dacă vrei să vezi oameni care jonglează cu foc mergi în partea cealaltă, dacă vrei să te plimbi, sunt zone speciale doar pentru asta”, a argumentat Laurențiu Pop.

Cum devii cercetaș?

Nu există discriminare când vine vorba de a face parte din Organizația Cercetașilor. Toți cei care doresc se pot înscrie online. Totuși, există o situație problematică. În funcție de grupa de vârstă, există anumite limitări din cauza faptului că Organizația Cercetașilor, filiala Târgu Mureș, duce lipsă de adulți Lideri care pot să coordoneze echipele. Pe această cale, Laurențiu Pop invită și îndeamnă toți doritorii de aventură cercetășească care au împlinit vârsta de 19 ani să se înscrie în Organizație.

„Pentru persoanele care ar dori să devină cercetași, în general recrutările sunt în octombrie. Sunt publice și încercăm pe toate canalele să postăm, ca să fie vizibil. Avem limite din cauza adulților disponibili. La cercetași totul este voluntariat; toți adulții fac asta voluntar. Beneficiază de anumite subvenții pentru transport sau pentru un stagiu, de pildă. Cotizația care se plătește de fiecare membru ajută și la formarea de adulți Lideri. Copii ar fi. Avem listele pline de tineri, în special din ciclul primar. Dar nu avem adulți suficienți. Pe această cale aș dori să vă invităm să participați alături de noi, dacă aveți peste 19 ani. Avem și activități doar pentru adulți. În luna octombrie avem prin tradiție o ieșire la cabană unde sunt și activități cercetășești dar și de „relaxare””, a explicat directorul filialei târgumureșene.

… cu câteva clickuri

Înscrierile se pot face fie pe siteul organizației, fie pe pagina oficială de Facebook, unde printr-un mesaj se poate cere un formular de înscriere sau mai multe detalii pentru cei care încă nu au fost convinși de beneficiile cercetășiei.

„Toate persoanele care doresc să se înscrie pot accesa site-ul scoutmures.ro, la secțiunea Implicare sau pe pagina de Facebook Cercetașii României – Tîrgu Mureș. În câteva ore cineva vă va răspunde dacă scrieți un mesaj. Pe site, sunt deblocate doar ramurile de vârstă la care acceptăm înscrieri. Adulți primim întotdeauna, dar sper că nu este vreun părinte care să spună „nu” copilului care vrea să se înscrie la Cercetași. Cotizația este anuală. Se plătește ierarhic. Filialele plătesc o cotizație națională. Noi, în Târgu Mureș, plătim 50% cotizație națională, restul rămânând local. Petru fiecare persoană, cotizația este de 100 de lei pe an”, a conchis Laurențiu Pop

Alex PĂTRAȘCU

Sursă foto activități: Pagina de Facebook Cercetașii României – Tîrgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE