Bucuria cititului, (re)descoperită de Comunitatea Blaga Învățăământ
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 335 Vizualizări

Bucuria cititului, (re)descoperită de Comunitatea Blaga

După ce luni, 14 februarie, membrii comunității Blaga au celebrat iubirea în diversele ei forme, ziua de marți, 15 februarie, a fost dedicată cititului, prilej cu care elevii și profesorii Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” au marcat Ziua națională a lecturii.

Sărbătoarea a coincis cu Maratonul International de Lectură organizat anual în 15 februarie de Biblioteca Județeană ”Janos Kajoni”din Miercurea Ciuc. În acest context, biblioteca liceului a găzduit o activitate dedicată scriitoarei Agnes Nemes Nagy cu prilejul celor 100 de ani de la naștere, acțiune la care au participat elevii secției maghiare coordonați de prof. Pall Edith.

”Clubul de lectură de la Blaga”

Cu scopul de a promova cititul ca o activitate plăcută și distractivă, biblioteca liceului a dat curs unui proiect de mult dorit ”Clubul de lectură de la Blaga” inițiat de Sanda Simon, bibliotecara liceului și prof. Bianca Rotaru.

„Știm cu toţii că cititul transformă universul real în ficţional, având o puternică influenţă asupra fiecărei persoane, iar cărţile sunt editate să fie citite, nu să stea pe raft. Pornind de la aceste idei, profesoara Bianca Rotaru împreună cu biblioteca liceului, a demarat de Ziua Națională a Lecturii evenimentul dedicat schimbului de cărți „Citește, apoi dăruiește!” Eveniment se va desfășura pe parcursul acestei săptămâni, pentru întreaga comunitate Blaga”, a precizat Sanda Simon, bibliotecara liceului.

Pornind de la cuvintele Poetului Național, Mihai Eminescu: „Citește! Citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții”, activitățile din cadrul Zilei Naționale a Lecturii au încercat să-i apropie pe elevi cât mai aproape de cărți, după cum afirmă prof. Bianca Rotaru.

„Elevii au avut ocazia de a dărui altor iubitori de lectură una din cărțile citite, în cadrul activității „Citește, apoi dăruiește!”. Au fost amenajate standuri, la fiecare etaj din clădirea principală a liceului, unde elevii au adus cărți, iar în schimb și-au ales o carte dăruită de un alt elev. De asemenea, a fost amenajat în sălile de clasă „Colțul cititorului”, un spațiu relaxant, prielnic lecturii, care să-i determine pe elevi să citescă ori de câte ori au prilejul. Sperăm ca prin lectura neîntreruptă, cărțile să nu moară niciodată, iar oamenii să se îmbogățească suletește gustând din izvorul nesecat al literaturii”, a spus prof. Bianca Rotaru.

Popas la Biblioteca Municipală

Ziua Națională a Lecturii a continuat la Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin, locul unde elevii Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” au avut parte de o lecție despre carte și despre istoricul bibliotecii publice reghinene.

„Nu a fost aleasă aleatoriu ziua de 15 februarie pentru a marca Ziua naţională a lecturii. În această zi s-au născut Spiru Haret și Titu Maiorescu. Cel din urmă declara: ”Dacă e important să știi ce știi, deopotrivă de important este să știi ce nu știi.” Și cu cât mai mult citim, cu atât mai mult creștem, conștienţi fiind, că de fapt știm foarte puţin. Este trist că astăzi, conform studiilor, românii nu citesc nici 5 minute pe zi, iar 35% dintre români afirmă că nu au citit niciodată o carte. Noi, cei de la Blaga, nu ne mulţumim cu 5 minute. În acest sens, am organizat ore de lectură și am fost în vizită cu clasa a 10-a A la Biblioteca municipală unde directorul instituţiei de cultură, domnul doctor Florin Bengean, și doamna Dana Sebastian ne-au povestit, printre altele, de istoricul bibliotecii. Merită amintit că încă din 1778 la Reghin exita un cabinet de lectură, frecventat de intelectuali de diferite naţionalităţi”, a declarat prof. Cristina Drescan.

Redescoperire prin lectură

Elevii s-au declarant încântați de modul inedit prin care au marcat Ziua națională a lecturii. „Lectura reprezintă unica metoda prin care noi, ca adolescenti ne putem descoperi în totalitate. În cadrul activitătii de astăzi, ne-am reamintit ce puteri ascunde fiecare carte, fiecare pagină, fiecare cuvant. Văzând atât de multe cărti, la Biblioteca Municipală, am înțeles că indiferent de interese, aspirații, dorințe, vor exista mereu volume care să ni se potrivească și care să ne acapareze în lume cunoașterii și a imaginației”, a precizat Mara Joarză, elevă în clasa a X-a A.

La rândul său, Ștefania Ulici, elevă în clasa a XI-a D, a subliniat efectul pozitiv al redecoperirii cititului. „Mi-a plăcut activitatea de astăzi și o consider a fi benefică pentru fiecare dintre noi, având în vedere faptul că cititul dezvoltă vocabularul, gândirea analitică și reduce stresul. De asemenea, mă bucură faptul inițierii aceastei activități pentru că elevii pot descoperiri sau redescoperi plăcerea cititului pe care o uităm datorită programului încărcat”, a spus Ștefania Ulici.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE