Sâmbătă de excepție la Harmonia Cordis Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Sâmbătă de excepție la Harmonia Cordis

Ziua a 5-a din cadrul Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis se deschide astăzi cu o ultimă serie de cursuuri de măiestrie la Universitatea de Arte din Târgu Mureș (10:00-13:45). Workshopul zilei va fi susținut de artistul francez Samuelito și va avea loc în Bastionul Tăbăcarilor din Cetatea Târgu Mureș începânnd cu ora 16.

Samuel Rouesnel „Samuelito” s-a născut în anul 1993 și a început să studieze chitara la vârsta de 7 ani. Și-a continuat studiile la Conservatorul din Caen, iar acesta a fost influențat în mare măsură de muzica flamenco, care a urmat să fie stilul său muzical principal. De-a lungul călătoriei sale prin muzica flamenco acesta a avut ocazia de a se întâlni cu nume mari ale chitarei cum ar fi Paco de Lucía, Tomatito, Vicente Amigo, Ramón Sanchez, Roland Dyens, Gérard Abiton, Arnaud Dumond, Ibrahim Maalouf, aceștia lăsând o urmă în evoluția sa ca interpret. La vârsta de 16 ani a concertat pe scena Teatrului din Caen, moment telezivat de France Télévisions, cu care putem spune că și-a lansat cariera internațională. Samuelito este adesea ori căutat pentru diferite proiecte muzicale, muzică de film, cursuri de măiestrie, diverse concerte și spectacole. Acesta interpretează o muzică apropiată de sufletul său, ba chiar și compune în aceeași manieră a muzicii flamenco.

„Vă invităm pe toți să vă bucurați de un atelier grozav de tehnică pentru chitară clasică și flamenco susținut de uimitorul chitarist flamenco Samuelito din Franța. Atelierul va avea loc la Bastionul Tăbăcarilor din Cetatea Medievală din Târgu Mureș iar intrarea este liberă. Nu ratați acest eveniment grozav și nu uita să vă aduceți și chitara cu voi”, au precizat organizatorii.

Concertele zilei vor debuta în Cetatea Târgu Mureș începând cu ora 19, protagoniști fiind Florian Babțan-Varga (România),  Alexandr Misko & Dmitriy Toporov (Rusia) și Jon Gomm (Marea Britanie). Intrarea la concerte este liberă.

Florian Babțan-Varga  

Florian a început să studieze chitara la vârsta de 13 ani la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorilor Laura Platon, Ludovic Bíró și George Muntean. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Judicael Perroy, Gabriel Bianco, Costas Cotsiolis, Giampaolo Bandini, Csáki András, Rovshan Mamedkuliev, Alexis Muzurakis Susana Prieto și mulți alți profesori și interpreți de renume mondial.

Florian Babțan-Varga  

Printre cele mai importante premii obținute de acesta se numără premiul I la concursului de muzică de cameră din cadrul Festivalului Internațional de Chitară Transilvania. Acesta este absolvent al studiilor de masterat ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa profesorilor Beke István Ferenc și Constantin Andrei, iar momentan este doctorand la aceeași instituție, unde predă muzică de cameră. Florian are o înclinație deosebită spre muzica clasică modernă, colaborează cu compozitori de muzică contemporană și întotdeauna caută să aducă în fața publicului ceva nou, ce nu au mai auzit până acum. Muzica fingerstyle este și ea prezentă în repertoriul său, acesta inspirându-se de la chitariști renumiți cum ar fi Andy Mckee sau Jon Gomm. Florian predă chitară clasică în cadrul Asociației Instrumentor din Cluj[1]Napoca, organizează concerte și festivaluri de chitară în cadrul Asociației Harmonia Cordis, și concertează prin toată țara în diferite formații. Acesta cântă și la alte instrumente cu corzi ciupite cum ar fi mandolina, bouzouki, și serviciile sale sunt adesea solicitate de către Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Opera Națională Maghiară din Cluj-Napoca și de Filarmonica de Stat Transilvania. Munca sa este co-finanțată cu ajutorul programului Collegium Talentum 2021/2022 din Ungaria, iar în anul 2020 Fundația Communitas alături de Uniunea Democrată Maghiară din România l-au recompensat cu o prestigioasa bursă acordată anual tinerelor talente. Florian cântă pe o chitară de concert confecționată de lutierul grec Vasilis Sigletos, folosește amplificatoare AER și coarde Savarez.

Alexandr Misko & Dmitriy Toporov

Alexandr Misko este un tânăr reprezentant sclipitor al stilului muzical modern fingerstyle. Inspirându-se de la muzicienii care au fost pionierii acestui stilul muzical, Misko reușește să atingă noi culmi muzicale combinând nenumărate efecte de chitară și diferite tehnici alternative de chitară. Este un interpret pasionat și energic, care susține concerte în toată lumea și a lansat până acum cinci albume solo. Înregistrările video ale lui Misko a fost vizionate de peste 200 de milioane de utilizatori pe platformele video și a strâns peste 1 milion de abonați la canalul său. În 2018, Alexandr a fost desemnat „Chitaristul anului” la prestigiosul UK Guitar Show.

Alexandr Misko & Dmitriy Toporov

În timpul turneelor sale mondiale, a susținut concerte cu legende ale muzicii fingerstyle precum Jon Gomm, Mike Dawes, Luca Stricagnoli, Thomas Leeb și mulți alții. Alexandr face echipă acum cu basistul Dmitriy Toporov, cu care pun la încercare limitele chitarei acustice și ale chitarei bas. Cu instrumente diferite, dar cu o abordare muzicală similară, Alexandr și Dmitriy au lansat un album complet de muzică instrumentală în 2021, intitulat Take Your Time, iar acum sunt gata să-și prezinte compozițiile în duet live pentru prima dată în România.

 Jon Gomm

Trăiește în Leeds, în Marea Britanie. Este compozitor și interpret cu un stil virtuoz. Pune accent pe sensibilitatea versurilor, materialul său artistic fiind impregnat cu influențe de la Robert Johnson și până la Radiohead. Cu o chitară acustică realizează concerte incredibile. Jon a luat pentru prima dată chitara în brațe la vârsta de 2 ani, mai precis un uculele. A compus prima piesă la vârsta de 6 ani. Mai târziu și-a acompaniat tatăl la concertele susținute în orașul natal. Familia Gomm a găzduit mulți muzicieni care l-au inspirat pe Jon, printre aceștia numărându-se BB King și Jack Bruce of Cream. Momentan Jon ține concerte în întreaga lume.

Jon Gomm

În 2012, piesa Passionflower a devenit cunoscută cu ajutorul internetului, depășind 6 milioane de vizualizări, prin urmare apărând pe micile ecrane în Anglia, Portugalia, Olanda, Brazilia și Turcia. Jon este o vedetă incredibilă care ține foarte mult la rădăcinile lui din Anglia de Nord. Este un artist independent care are o mulțime de fani prin promovarea sa online. CD-ul de debut, Hypertension a fost vândut în peste 50 000 de exemplare, iar cel de al 2-lea CD, Don’t panic, s-a epuizat în trei zile după apariția pe Amazon.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE