Proiectul „Scriitori la școală” se întoarce și toamna aceasta Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 229 Vizualizări

Proiectul „Scriitori la școală” se întoarce și toamna aceasta

Asociația Podium marchează începutul anului școlar cu cea de-a cincea ediție a proiectului „Scriitori la școală”. Asociația Podium va invita în cinci licee din Târgu Mureș opt scriitori români și maghiari. Proiectul se va desfășura în acestă toamnă, în intervalul septembrie-noiembrie. Unul dintre elementele de noutate ale prezentei ediții este participarea criticilor literari care vor putea oferi elevilor o viziune nouă, proaspătă și reprezentativă asupra operelor literare, alternativă perspectivelor consacrate.

În total, vor beneficia de orele susținute de scriitori elevi din 30 de clase, de la 5 licee din Târgu Mureș – aproximativ 750-800 de elevi.

Liceele partenere sunt: Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș și Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”. Autorii invitați în cadrul ediției din acest an sunt: Andreea Pop, Al. Cistelecan, Andrei Ruse, Alexandra Felseghi, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Horváth Benji, Balázs Imre József și Kész Orsolya.

„Scopul proiectului este promovarea lecturii și a literaturii contemporane în rândul publicului tânăr, prin organizarea de întâlniri între elevi de liceu și scriitori de limbă română și scriitori de limbă maghiară.

Fiecare dintre autorii invitați, cu o excepție, va fi oaspetele unuia dintre liceele partenere, pe parcursul unei zile de școală. Acesta va susține câte o oră de literatură pentru elevi din 3 clase. În cadrul ediției din acest an, vom testa una dintre ideile noastre pentru dezvoltarea proiectului în viitor. Scriitorul Andrei Ruse va fi oaspetele nostru pentru aproape o săptămână și se va întâlni cu elevii timp de 3 zile. În total, acesta va susține ore de literatură pentru 9 clase”, au transmis organizatorii.

Prima întâlnire: Alexandra Felseghi la Liceul de Artă

Invitata primei întâlniri va fi Alexandra Felseghi. Aceasta va susține vineri, 16 septembrie, la Liceul Vocațional de Artă, 3 ore de literatură contemporană pentru elevi din 3 clase, începând cu ora 13:00. Întâlnirile dintre autoare și elevi sunt organizate cu ajutorul doamnei profesor Romana Pantea. 

Alexandra Felseghi este dramaturg și regizor de teatru. Cu o experiență artistică de peste zece ani în domeniu, Alexandra Felseghi este autorul unui larg număr de texte de spectacol, dintre care amintim: Nu mai ține linia ocupată (Teatrul Național „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, 2021), Verde Tăiat (Asociația Pro Teatru, Zalău, 2020 – producție nominalizată la premiile UNITER, la categoria „Cel mai bun spectacol”), Fabrici și Uzine (producție Centrul Pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, 2019); 3 Milioane (producție Create.Act.Enjoy, 2018), Nu vorbim despre asta (text realizat în cadrul rezidenței Drama 5 și premiat în concursul FOCUS DRAMA:RO, organizat de Teatrul de Nord Satu Mare, 2018), Eat Me (producție Create.Act.Enjoy, 2017). În 2021, a primit premiul pentru dramaturgie oferit de revista Scena.ro, în cadrul galei „Sofia Nădejde”. Începând din 2019 este asistent dr. la secția de Teatrologie, departamentul Teatru, din cadrul Facultății de Teatru și Film, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

În cadrul edițiilor precedente au beneficiat de întâlnirile cu autori români și maghiari peste 2300 de elevi și 25 de cadre didactice din 8 licee târgumureșene.

Proiectul Scriitori la școală, ediția 2022, este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor și programelor culturale. Sponsorul proiectului este compania REEA. 

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE