„Economia sănătății – oportunități și provocări actuale”, la Zilele UMFST Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 258 Vizualizări

„Economia sănătății – oportunități și provocări actuale”, la Zilele UMFST

Workshop-ul „Economia sănătății – oportunități și provocări actuale” desfășurat în data de 6 decembrie 2022 în cadrul Zilelor UMFST și-a propus să aducă în atenția specialiștilor și decidenților din domeniul sănătății importanța domeniului economiei sănătății și oportunitățile de formare oferite de Programul postuniversitar de formare în economia sănătății ”Healthesis”, dezvoltat în premieră în România în cadrul proiectului POCU cu același nume, implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a vorbit despre oportunitatea dezvoltării domeniului economiei sănătății în România și nevoia aplicării unor tehnici moderne de evaluare economică, bazate pe principii de cost-eficiență în intervențiile din domeniul sănătății, apreciind importanța programului postuniversitar creat prin parteneriatul celor trei universități în cadrul proiectului.

De asemenea, rectorul UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a afirmat că „proiectul este rezultatul unei colaborări fructuoase între cele trei universități, cu care ne mândrim și prin care dorim să consolidăm în România formarea specialiștilor din sistemul de sănătate în utilizarea tehnicilor și abordărilor economice, ca argumente pentru deciziile privind politicile publice, programele și serviciile de sănătate”.

În cadrul evenimentului, managerul proiectului, prof. univ. dr. Florentina Furtunescu, a vorbit despre rolul proiectului ”Healthesis” pentru domeniul economiei sănătății în România, iar coordonatorul științific al proiectului, prof. univ. dr. Corina Silvia Pop, a prezentat aspecte privind economia sănătății și evoluțiile în era post COVID.

Au mai fost supuse dezbaterii subiecte privind statisticile referitoare la finanțarea sistemului de sănătate, investițiile în sănătate care trebuie privite ca beneficii economice și rolul evaluărilor economice în procesul de evaluare a tehnologiilor medicale prezentate de către coordonatorii regionali ai programului de formare de la Târgu Mureș și Cluj Napoca, conf. dr. Mihaela Kardos, respectiv șef de lucrări dr. Octavia Sabin și expertul didactic conf. dr. Daniel Ștefan.   

În final, s-au evidențiat aspectele care dovedesc că formarea postuniversitară în economia sănătății este facilitator pentru dezvoltarea resursei umane în sănătate, prezentate de către șef de lucrări dr. Ioana Felecan, expert didactic în cadrul proiectului.

Conf. univ. dr. Mihaela KARDOS,

Coordonator regional program formare

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE