Seniorul Artei Fotografice Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Seniorul Artei Fotografice

2195_SeniorulFoto.gifFotografia… Imortalizare a clipei ce trece ireversibil. Veşnica prospeţime a imaginilor vechi, dorinţa de a revedea imagini pe care le pãstrãm în memorie, practic o dovadã de nemurire, sunt doar câteva motive pentru care toţi iubim fotografia. Unii pozeazã, alţii fac poze. Dar, de aici la artã se cascã un hãu, pe care doar câţiva privilegiaţi au capacitatea emoţionalã sã îl depãşeascã. Un asemenea artist fotograf este Torok Gaspar.

Pasiune de o viaţã

Amintirea anilor copilãriei este sinonimã cu imaginea tatãlui, personalitate puternicã, de la care a deprins dragostea pentru clicul magic. În perioada tulbure din anii '50-'60 îşi gãseşte practic stabilitatea emoţionalã prin aceastã pasiune. Absolvent al Facultãţii de Construcţii din Bucureşti, se întoarce acasã, în Transilvania, unde ca membru al clubului foto din cadrul şantierului unde lucra expune fotografii cu tematici diverse. Dar fiecare imagine este îndelung studiatã, pentru cã, aşa cum spune, "doar talentul nu este de ajuns. Arta fotograficã cere cunoaştere şi experienţã". Experienţa şi cunoaşterea acumulate de-a lungul timpului i-au adus satisfacţii personale imense."Nu sunt ca alţi artişti fotografi, care îşi noteazã cu scrupulozitate fiecare eveniment la care participã şi punctajele pe care le obţin în cadrul saloanelor fotografice patronate de Federaţia Internaţionalã de Artã Fotograficã (FIAP). Atunci când am fost nevoit sã întocmesc o statisticã am avut unele dificultãţi, dar diplomele primite la expoziţiile naţionale şi internaţionale au fost cele care mi-au arãtat, clar, unde anume în ierarhia FIAP, mã aflu", ne-a mãrturisit Torok Gaspar.

Statistici

Din anul 1965, de când participã cu lucrãri proprii la saloane şi expoziţii de artã fotograficã, a obţinut în ţarã 67 de premii. În competiţii internaţionale organizate pe întreg mapamondul a obţinut 21 de premii. Este singurul artist fotograf din Transilvania cu expoziţe personalã la Bucureşti şi al doilea fotograf din România care a scris lucrãri referitoare la istoria fotografiei, tema abordatã fiind istoria fotografiei din Transilvania în perioada 1839 – 1916.
Ca un corolar al acestei pasiuni de o viaţã, recunoaşterea internaţionalã a valorii artei lui a venit în anul 1988. În ultima perioadã a comunismului, când relaţiile cu orice era "strãin" erau strict interzise, Torok Gaspar primeşte titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artã Fotograficã. Apoi, în 1995, în deplinã erã a libertãţii de exprimare, acelaşi for îl distinge cu titlul Excelent Artist (EFIAP).
Arta lui fotograficã a fost vãzutã şi apreciatã în fosta Iugoslavie, în Franţa, Polonia, Germania, Africa de Sud, Statele Unite, Brazilia, Canada, Anglia, Bulgaria, Scoţia, Ungaria, Turcia, Cehoslovacia, Hong Kong, Singapore, China, Rusia, Letonia, Australia, Suomi, Taipei, Moldova, Argentina, India, Ucraina, Macedonia, Elveţia, Olanda şi alte ţãri.
Prima fotografie expusã la un salon foto, "Spãrgãtorii de gheaţã", i-a adus şi primul premiu. În toţi anii care au urmat, talentul, cunoaşterea spaţiului şi a naturii au fost factorii care i-au îndemnat degetul sã apese pe declanşatorul aparatului de fotografiat. Şi fiecare cadru surprins a fost o operã în sine, aducãtoare de lauri.
Torok Gaspar, acest senior al imortalizãrii estetice a clipelor prea repede trecãtoare, modest, sincer şi direct, pare cã este în continuã cãutare, neliniştea creatoare rãzbãtând nãvalnic din fiecare gest şi cuvânt. Pentru cã acest om se exprimã identic prin vorbe şi prin artã. Pentru a-l descoperi trebuie doar sã-i privim fotografiile.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE