Home / Politic / Cristian Chirteş, declaraţie politică pe tema situaţiei de la Liceul „Lucian Blaga” din Reghin

Cristian Chirteş, declaraţie politică pe tema situaţiei de la Liceul „Lucian Blaga” din Reghin

Distribuie

Senatorul liberal Cristian Chirteş a susţinut marţi, 14 februarie, o declaraţie politică în plenul Senatului României, pe care o redăm integral, în rândurile de mai jos.

“Stimați colegi,

De cincisprezece zile, românii încearcă să transmită un mesaj prin care politicienii sunt chemați să se racordeze la realitățile secolului 21.

Dintre toate învățămintele ultimelor două săptămâni, ar trebui ca fiecare dintre noi, oamenii politici, să reținem că vocea oamenilor nu poate și nu trebuie să fie ignorată. Pentru că România reală este în stradă, fie că strada este vocală sau preferă, deocamdată, tăcerea.

***

În zilele protestelor din Capitală și din marile orașe ale țării, au mai existat câteva sute de voci care își caută, cu disperare, dreptatea. Sunt elevii, părinții lor și profesorii de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin.

Vă aduc la cunoștință o situație extrem de gravă, semnalată de Consiliul Profesoral al acestei unități de învățământ.

Conducerea liceului a avizat planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018, înaintat ulterior Inspectoratului Școlar al județului Mureș.

Inspectoratul a luat decizia desființării încă a unei clase de liceu, respectiv clasa de filologie bilingv-engleză, repetând gestul de anul trecut când a hotărât, în mod arbitrar, văduvirea liceului de încă o clasă cu profil teoretic.

Măsura Inspectoratului este cu atât mai ciudată cu cât 50 de elevi din zona Reghinului optaseră deja pentru această clasă, conform datelor publicate pe site-ul ISJ Mureș și al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș.

Intențiile Inspectoratului Școlar Județean Mureș au părut dubioase încă din momentul în care, ulterior deciziei inițiale, s-a revenit cu propunerea ca Liceul să renunțe la altă clasă teoretică, în beneficiul celei de filologie bilingv-engleză. Demersul este nejustificat, întrucât, conform datelor transmise de școli și din opțiunile elevilor, rezultă că există suficienți elevi în Reghin și în zonele apropiate de o rază de 60 de kilometri, pentru toate clasele solicitate.

Revolta profesorilor și a elevilor din Reghin este motivată tocmai de faptul că Reghinul are cel mai defavorabil raport din județ în privința reprezentării profilului teoretic, în comparație cu cele tehnologic și profesional.

Cert este că, în data de 6 februarie, conducerea Liceului Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin a fost informată că Inspectoratul Școlar Mureș nu mai dorește modificarea planului de școlarizare, publicat deja în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România.

Motivația este demnă de o istorie tristă a comunismului: trebuie îndeplinit planul județean, pentru un raport echitabil între profilurile de învățământ.

***

Situația semnalată ne determină să adresăm, în mod public, câteva întrebări justificate:

care este motivația interesului ascuns și constant de a scădea nivelul învățământului reghinean?

de ce Reghinul trebuie să asigure în mod artificial clase, catedre și norme pentru licee și profesori din Tîrgu Mureș?

cine va răspunde pentru îngrădirea accesului egal al elevilor la educație în zona de reședință?

cine își va asuma, din acest punct de vedere, răspunderea pentru încălcarea gravă a Constituției României?

Constat cu mâhnire că, în anul 2017, decidenții din sistemul românesc de educație aplică un așa zis sistem de management, rupt parcă din anii ’80, în care planul cincinal era făcut în patru ani, din creioanele obosite și neascuțite ale birocraților vremelnici.

Fără să fi înțeles nimic din mesajul tăcut al revoltei din ultima lună de pe străzile României, conducătorii învățământului românesc comit erori grave și continuă să se joace cu viitorul copiilor noștri.

Îi îndemn pe cei care pun deciziile politice înaintea interesului elevilor, unicul pe care ar trebui să îl slujească, să se gândească ce ar face în locul unui copil care vrea să facă o școală bună: să meargă în „capitala de județ” într-o navetă de 4 ore pe zi? Sau să urmeze o școală profesională, chiar dacă timp de 8 ani, a luat doar note bune și foarte bune la materiile teoretice?

Grea întrebare pentru elevi, domnilor care conduceți învățământul românesc! Și imposibilă întrebare pentru părinții acestor copii, care își văd sacrificate eforturile de o viață, atunci când viitorul celor pe care i-au crescut se traduce în cuvinte înfiorătoare: abandon școlar, șomaj,  delincvență.

***

Stimate Domnule ministru al Educaței Naționale Pavel Năstase,

Încă nu este prea târziu! Decizia dumneavoastră poate duce destinul câtorva zeci de copii mureșeni acolo unde eforturile lor și al părinților lor îl merită: în lumea civilizată, dincolo de Evul Mediu.

Vă rog să analizați cu celeritate problema semnalată și să întreprindeți demersurile legale pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în vederea revenirii asupra planului de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018 și a aprobării acestuia în forma transmisă de conducerea Liceului Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin, cu publicarea ulterioară a rectificării în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România.”

 

Cu deosebită considerație,

Cristian Chirteș,

senator


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

2 comentarii

  1. Nu stiu de la ce partid sunteti, dar mi se pare ca utilizati acelasi limbaj de lemn ca dna Rata. Banuiesc ca tot la acelasi partid activati si nu-mi dau seama ce urmariti. As prefera ca politicienii sa stea inafara scolilor. Atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.