Share
Home / Cultură / „Vă plac bananele, tovarăși?” – aflați răspunsul la teatru!
Un spectacol cu Alin Stanciu (Foto: Remus Toderici)

„Vă plac bananele, tovarăși?” – aflați răspunsul la teatru!

Montat pentru prima dată în limba română, spectacolul are la bază textul lui Székely Csaba „Vă plac bananele, tovarăși?”, adaptat de către autor sub forma unei monodrame. Piesa, o ascuțită satiră la adresa comunismului românesc, a câștigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internațional de scenarii radiofonice BBC, în 2009.

„Vă plac bananele, tovarăși?” e o poveste simplă despre o viață mai puțin simplă. Suntem în România lui Ceaușescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă și rabdă de foame, mai puțin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viață și moarte în orașul în care copilărește, Robert are de toate, chiar și banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e „inamic” al regimului. Dar soarta comună a tuturor regimurilor e că se termină odată și vin altele în locul lor care vor face, poate, viața mai ușoară. Sau nu? În orice caz, un singur lucru fundamental nu se schimbă: banana. Toate celelalte da, inclusiv tatăl.

„Vă plac bananele, tovarăși?” de Székely Csaba, în regia lui Ándi Gherghe, cu Alin Stanciu – spectacol Studio Act Oradea & Teatru 3G, se joacă la Târgu-Mureș, sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 19.00, în Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală.

Rezervări la: http://reservr.net/u/Teatru-3G/event/rULz3bvuaQ0bsDR4

„Vă plac bananele, tovarăși?” este, în mare măsură povestea tatălui, genul de om care cade întotdeauna pe picioare pentru că fiecare regim are nevoie de el. Fiind excepțional de naiv și inocent, Robert înțelege foarte încet și doar pe jumătate ce se petrece în jurul lui. De fapt, nici nu poate fi altfel, întrucât înțelegerea completă ar fi foarte dureroasă.

(A.V.)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Ali Baba şi cei 40 de hoţi” deschide stagiunea la Teatrul Ariel!

Teatrul pentru copii și tineret Ariel Târgu Mureș va deschider stagiunea teatrală 2018-2019 cu spectacolul …

Share
Share