Liceul Electromureș își trimite elevii cu bursă Erasmus în Italia, Ungaria și Cipru Invatamant
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1987 Vizualizări

Liceul Electromureș își trimite elevii cu bursă Erasmus în Italia, Ungaria și Cipru

Marți, 20 noiembrie, a avut loc lansarea proiectului „Tehnicieni hotelieri de succes pe piața muncii” realizat de Liceul Tehnologic Electromureș în cadrul Erasmus+ care face parte din programul Uniunii Europene pentru educație, formare și sport în perioada 2014-2020.

56 de beneficiari direcți

„Învățarea este o călătorie spre noi experiențe, spre transformare, un drum pe care oamenii și comunitățile îl pot parcurge împreună. Pentru această călătorie există programul Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educație, formare profesională, tineret și sport. Programul Erasmus+ înseamnă învățare, colaborare, soluții creative, inovatoare și conectare cu piața muncii. Proiectul „Tehnicieni hotelieri de succes pe piața muncii” pornește de la ideea dezvoltării parteneriatelor cu angajatorii care au ca scop promovarea învățării bazate pe activitate practică. Stagiile de pregatire profesională se adresează unui număr de 48 de elevi din clasele a XI-a, profil servicii, specializarea tehnician în hotelărie și 6 profesori de specialitate în domeniul turism și a serviciilor cu rol de profesori însoțitori”, a spus Cozma-Matei Ionuț, directorul Liceului Tehnologic Electromureș.

Proiectul a fost gândit și implementat de prof. ec. Fodor Edit, venită în 2016 din Deva cu o vastă experiență în proiecte internaționale. „Din anul școlar 2016-2017 sunt la Târgu-Mureș, încă în acest an școlar am propus la 2 colege să accesăm programul Țara lui Andrei cu proiectul ITLA „Ghizi în țara de 5*”. Din 169 de proiecte propuse au câștigat 13 proiecte, printre care se afla și proiectul nostru. De altfel a fost singurul proiect câștigător din județul Mureș. Acel proiect a dezvoltat competențele elevilor de la profilul Turism și alimentație publică/Turism în ghidajul turistic. Acest lucru mi-a dovedit faptul că pe viitor vor exista la această unitate școlară cadre didactice cu care să se demareze proiecte europene. La îndemnul domnului director adjunct Selyem Zoltán Előd, în august 2017 am început negocierile cu cei patru parteneri actuali prezentați azi, timp de 5 luni am elaborat aplicația, iar în data de 30 ianuarie 2018 am aplicat. La rezultate aplicații, din cei 362 de proiecte depuse 123 au fost aprobate, din care proiectul școlii noastre se regăsește pe locul 58”, a spus Edit Fodor, organizatoarea proiectului.

3 țări și 4 locații

Durata proiectului este de 1 an, între 1 noiembrie 2018 și 31 octombrie 2019. Scopul său este de a ajuta elevii instituției să realizeze cu succes tranziția de la educație la inserția pe piața muncii, prin experiența didactică a cadrelor didactice, modernă, îmbunătățită, acumulată la partenerii de proiect, ridicând astfel calitatea învățământului profesional și tehnic de la Liceul Tehnologic Electromureș.

Astfel, vor fi îmbunătățite abilitățile practice ale elevilor de clasa a XI-a, calificarea profesională tehnician în hotelărie, prin promovarea învățării bazate pe muncă în cadrul formării lor inițiale, cu implicarea instituțiilor partenere care oferă formare profesională.

Există patru organizații partenere cu care se va lucra: Istituto Tecnico Per il Turismo „Livia Bottardi” din Roma – Italia, Școala Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája din Győr – Ungaria, Organization For Promotion Of European Issues (OPEI) din Paphos – Cipru și Hotelul St. George & Golf Resort din Paphos, Cipru.

Mobilitățile se vor desfășura pe fluxuri. Primul flux va avea loc în perioada 15 aprilie –  3 mai 2019 cu 16 elevi de clasa a XI-a, calificarea profesională tehnician în hotelărie la Roma, Italia, al doilea flux se va desfășura în perioada 03 iunie – 21 iunie 2019 cu 16 elevi de clasa a XI-a, calificarea profesională tehnician în hotelărie la Győr, Ungaria și ultimul flux va avea loc în perioada 1 iulie – 19 iulie 2019 cu 16 elevi de clasa a XI-a, calificarea profesională tehnician în hotelărie la Paphos, Cipru. La final, notele primite acolo se vor trece în catalog la practică.

Pentru a putea participa, candidații vor trece de un concurs de probe de specialitate, dar și de un interviu. Nivelul minim cerut al limbii engleze este A1.

Avantaje atât pentru elevi, cât și instituție

În urma proiectului, elevii își vor îmbunătăți cunoștințele profesionale, lingvistice și culturale, se vor integra mai ușor pe piața muncii naționale sau internaționale, își vor dezvolta gândirea critică și comportamentul profesional și etic, se va ușura accesul la informații pentru elevii proveniți din mediul rural și se va preveni excluziunea. De asemenea, la final, elevii participanți vor primi certificate în sistemul Europass și ECVET care îi  promovează pe piața muncii la nivel național și internațional.

Proiectul nu a fost făcut spontan, ci a fost creat gândit, în urma unor studii făcute în cadrul instituției. „În primul rând am identificat care sunt nevoile la școala noastră și în momentul în care am găsit că elevii dispun de cunoștințe minime la limbi străine și mai puține cunoștințe și în domeniul specializărilor, am considerat că este bine să aibă o formare profesională în străinătate. Eu am mai avut un astfel de proiect și din experiența acelui proiect am realizat într-adevăr cât de mult bine aduce în cariera lor viitoare”, a spus Edit Fodor.

Avantaje multiple ale acestui program există și la nivel regional. Instituția va căpăta un renume internațional, promovând județul Mureș și va conduce la modernizarea educației și a formării profesionale și de promovare a inovării, a spiritului antreprenorial și a capacității de inserție profesională, întărind relațiile virtuale și reale cu cadre și elevi din ţări diferite ale Uniunii Europene.

Liceele tehnologice nu sunt mai prejos de cele teoretice

„Este meritul elevilor, meritul părinților și meritul comunității care și-au dorit să existe acest profil. Eu am susținut crearea sa doar din dorința lor. Eu felicit școala și întreg colectivul că au visat și au reușit să ducă la bun sfârșit începerea unui proiect și aceasta înseamnă un parteneriat, o dezvoltare, o deschidere pentru copii. De multe ori lumea se plânge de Electromureș sau liceele industriale, dar eu consider că au aceeași valoare, deschidere și trebuie să le oferim aceeași șansă acestor copii”, a spus Illes Ildiko, inspector şcolar general adjunct, invitată la evenimentul de inaugurare.

Atât Cristiana Chira, directorul Casei Corpului Didactic Mureș, cât și conf. dr. Ștefănescu Daniela de la UMSFT, prezente ambele la eveniment, au ținut să felicite cadrele didactice participante la proiect și au încurajat tinerii să participe. „Nu va fi un demers ușor, dar sunt sigură că împreună cu ceilalți colegi și mai ales cu aportul elevilor care vor avea atât de multe de învățat pe toate planurile, se va reuși.  Iar dacă vor dori să urmeze cursuri universitare, ne va fi nouă mai ușor că vor veni cu un bagaj mai bogat de cunoștințe, iar proiectele europene întotdeauna aduc un un plus, pe toate planurile. Pentru elevi va fi o șansă să vadă cum se desfășoară actul didactic, cum se desfășoară practica în alte țări, ținând cont de specificul cultural al fiecărei dintre ele și vor veni cu experiențe de neuitat”, a spus Daniela Ștefănescu.

Sub deviza „Un profesionist bine pregătit poate avea o carieră realizată și un nivel de trai ridicat!”, Liceul Tehnologic Electromureș își va ajuta elevii care sunt pregătiți să muncească pentru viitorul lor, o oportunitate prin care aceștia vor putea fi căutați de angajatori chiar la ieșirea din băncile liceului.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE