Încălzire cu pagubă Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Încălzire cu pagubă

7_3_04.jpg

Consilierii judeţeni au aprobat ieri opţiunea pentru un sistem de încălzire aferent clădirii proprii, pentru a face economii la gaz, dar va plăti mai mult factura pentru curentul electric, cam 350.000 lei anual.
CJ Mureş a aprobat studiul de fezabilitate pentru investiţia „instalarea unui sistem de încălzire care utilizează energie regenerabilă la spaţiul administrativ din municipiul Tîrgu Mureş, str. Primăriei nr. 2”, cu indicatorii tehnico-economici în valoare de 4.232,076 mii lei – echivalent cu 984,204 mii euro. Finanţarea investiţiei se va asigura însă de Ministerul Mediului şi Pădurilor de la Fondul pentru mediu în cadrul „Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă – beneficiari publice şi unităţi de cult” şi buget local. Astfel, CJ ar putea cheltui din fonduri proprii circa 100.000 euro. Reabilitarea clădirii fostului Hotel Parc, cu refuncţionalizarea clădirii în spaţii administrative pentru Consiliul Judeţean Mureş este în curs de execuţie, iar în luna octombrie 2010 au fost publicate condiţiile de finanţare pentru accesarea fondurilor în cadrul programului mai sus menţionat, de aceea s-a demarat procedura achiziţie publică pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru a determina şi analiza posibilităţile de instalare a unor sisteme de încălzire cu surse de energie regenerabilă în centrala termica ce deserveşte cele două clădiri, cu scopul reducerii costurilor de întreţinere şi consumurilor de energie poluantă. Perioada de depunere a proiectelor este 15 – 20 ianuarie 2011, şi pentru aceasta proiectul a fost votat până la urmă deşi nici informaţiile oferite şi nici poziţiile consilierilor nu au fost favorabile. “Toate cifrele arată în final foarte simplu: după ce fac investiţia, acest nou sistem faţă de sistemul iniţial face economie de 127.000 lei pe an la gaz, în schimb cheltuie mult mai multă energie electrică, datorită pompelor care trebuie să învârtă agentul termic din pământ, balanţa este că pe an cheltuiesc mai mult cu 350.000 lei. Ca să fie pe 0 balanţa gazul ar trebui să se scumpească de 3.8 ori faţă de preţul actual. Vom scoate anual în plus 350.000 lei”, a insistat consilierul Akos Mora, iar la final a pledat totuşi pentru introducerea proiectului.

Situaţia existentă
Cele două clădiri sunt amplasate în zona centrală a municipiului Tîrgu Mureş, în zona cu monumente istorice protejate. Sediului CJ este monument istoric de categorie A. Centrala termică este situată la demisolul clădirii CJ şi alimentează direct ambele clădiri. Clădirea fostului Hotel Parc este despărţită de clădirea Consiliului Judeţean printr-o curte interioară betonată. Agentul termic este asigurat pentru ambele clădiri, din aceeaşi centrală termică echipată cu două cazane pe gaz natural, asigurând atât apa caldă pentru încălzire cu sistem de radiatoare, cât şi apă caldă menajeră pentru grupurile sanitare. Nu există sistem de climatizare centralizat în niciuna din clădiri. În sediul administrativ există montate local sisteme monosplit, în unele încăperi în care funcţionează Instituţia Prefectului judeţului Mureş, fără a fi asigurată climatizarea în toate spaţiile.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE