Ioan Conţiu a cântat la vioară prin toată Europa Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 109 Vizualizări

Ioan Conţiu a cântat la vioară prin toată Europa

16_28.jpg
Casa de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin a oferit întotdeuna locuitorilor spectacole care au dat culoare vieţii de zi cu zi din “oraşul viorilor”. Acum, la început de nou an, când s-a -încheiat bilanţul pe anul trecut şi a început goana după noi proiecte am încercat să aflăm ce pregăteşte pentru reghineni Ioan Conţiu, directorul instituţiei.

Reporter: Cum arată statistic anul cultural 2010 şi ce v-aţi propus pentru 2011?
Ioan Conţiu: Eu consider că a fost un an bun, având în vedere că am organizat peste 100 de spectacole de teatru, spectacole muzicale cu deplasări în alte oraşe sau chiar în străinătate cu ansamblurile instituţiei, fără a pune la socoteală înregistrările cu orchestra noastră pentru diferiţi artişti locali sau colaboratori. Pregătim cu orchestra să înregistrăm un CD la Radio Târgu-Mureş cu materialul prezentat anul trecut în Franţa, la Bressuire pentru a rămâne mărturie peste timp în arhiva instituţiei. Ne-am propus să oferim populaţiei spectacole cât mai diverse şi atractive. Ultima manifestare de proporţii a fost spectacolul muzical „Hai să dăm mână cu mână”, dedicat împlinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, am avut sala neîncăpătoare urmată de o horă în Piaţa “Petru Maior”. La acest spectacol am scos în faţă o “garnitură” de solişti tineri cu care colaborăm şi pe care vrem să-i promovăm: Răzvan Năstăsescu, Viorel Spânu, Maria Grama Cristina Fărcaş şi Cosmin Cotârlă. Totodată anul acesta vom organiza cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Naţional de Creaţie a Epigramei “Cobra”, şi a XXI-a ediţie. A Concursului de Poezie “La Porţile Visului.”

Rep: Cât de bogat este repertoriul ansamblului pe care îl conduceţi?
I.C.: Avem un repertoriu foarte bogat cu cei 15 solişti colaboratori ai instituţiei noastre şi cu orchestra abordăm un repertoriu folcloric din întreaga ţară.

Rep: Anul acesta există deja vreo perspectivă de ieşire în afara graniţelor?
I.C.: Da, ar fi o invitaţie în Republica Moldova în prima jumătate a lunii mai, la Ungheni, oraş înfrăţit cultural cu Reghinul. Ar mai fi o ieşire în Franţa, pentru care aşteptăm să aflăm dacă şi din punct de vedere financiar ne putem acoperi cheltuielie cu sprijinul primăriei şi Consiliului Local.

Rep: Ca realizator TV la câte emisiuni de “DAR Rustic” aţi ajuns?
I.C.: Eu sunt doar colaborator cu televiziunea DAR Reghin TV şi în luna septembrie am împlinit un an ca moderator de emisiune în care am reuşit să realizăm 50 de emisiuni. Ecourile sunt pozitive, am o satisfacţie pentru că promovăm în primul rând valorile locale şi invităm artişti consacraţi care pot fi modele pentru tinerii reghineni.

Rep: Câţi ani aveţi de când faceţi cultură în Reghin?
I.C.: Ca director al Casei de Cultură “Eugen Nicoară” îndeplinesc de şapte ani această funcţie, din 1 martie 200. Am fost o perioadă interimar, iar după pensionarea fostului director Şerbănescu în urma concursului am fost numit director. Dacă mă gândesc bine am colaborat cu Casele de Cultură încă din studenţie aşa că pot spune că am 21 de ani de activitate. Pentru că puţină lume ştie, ac um la împlinirea celor 53 de ani, vă păot spune că am început să studiez vioara din clasa I şi am avut astfel ocazia să cânt în Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Portugaia, Italia şi Spania.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE