Legea Camerelor Agricole deocamdată în ceaţă Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Legea Camerelor Agricole deocamdată în ceaţă

2_3_04.jpgLegea privind înfiinţarea Camerelor Agricole fost adoptată de Parlament, prin care sunt stabilite modul de infiinţare, organizare şi funcţionarea acestora la nivel zonal, judeţean, regional şi a Camerei Agricole Naţionale. Potrivit acestei legi camerele agricole se vor constitui în urma alegerilor organizate la nivelul zonal judeţean, regional şi naţional din care vor face parte reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Multe prevederi sunt în ceaţă

Pănă la organizarea alegerilor, se aşteaptă apariţia normelor de aplicare a legii, care să permită punerea în pratică a acestei legi. Semnele de întrebare privind aplicarea acestei legi au şi început să apară, multe din prevederile legii sunt încă în ceaţă, corelarea acestora cu realitatea din teritoriu fiind departe de a fi una viabilă.
“Nu ştiu cât de important este ceea ce s-a făcut cu această lege. Sunt nişte persoane care vor fi alese prin vot de către producătorii agricoli, şi nu ştiu cât de mare va fi rolul lor pentru ca agricultura să progreseze. Nu ştiu ce rol vor avea aceste asociaţii, pentru că oamenii în continuare nu se vor asocial. La grupul de iniţiativă sunt trecute asociaţiile, reprezentanţii acestora, şi nu ştiu cum va fi. Am văzut cum arăta legea înainte, când preşedintele Băsescu a retrimis-o înapoi în Parlament, şi văd că mari modificări nu s-au făcut şi până nu ştim exact cum va funcţiona ea, nu ştiu dacă vor fi bani pentru alegeri în acest an. După cum reiese din lege, vor trebui organizate alegeri până la nivel de comună”, a precizat Ileana Guşatu, directorul Camerei Agricole Judeţeană Mureş.

Cum rămâne cu personalul TESA?

Incertitudinea persistă şi în ce priveşte statutul personalului tehnic.
“Putem interpreta şi faptul că personalul tehnic va fi angajat, şi nu se face referire că vom fi absorbiţi, noi cei care existăm în momentul de faţă. Am vorbit la Bucureşti şi din surse semioficiale am înţeles că noi vom fi cei care vom pune bazele palierului tehnic. Palierul celor aleşi va fi cum va fi, şi nu ştiu care va fi rolul lor. Cineva va trebui să rămână, să-i sprijine pe oameni, să absoarbă fondurile europene, să facem cursuri, pe care le-am şi început deja în acest an”, a precizat Guşatu

Se aşteaptă normele metodologice

Noua lege stabileste că este obligatorie consultarea camerelor agricole zonale, judeţene şi a Camerei Agricole Naţionale de către toate autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, înaintea luării deciziilor cu privire la programele de dezvoltare locală. “Sunt specificate nişte termene în această lege, dar trebuie să aşteptăm normele metodologice, de aplicare, în ce priveşte desfăşurarea alegerilor. Aştept ceva semnale din partea ministerului agriculturii, şi voi avea o discuţie cu secretarul de stat să vedem cum preconizează organizarea acestor alegeri, şi după aceea să inte legea în aplicare. Trebuie foarte serios gândită şi organizată această lege în vederea aplicării ei”, a precizat Szabo Arpad, vicepreşedinte CJ Mureş.

Primele alegeri pentru camerele agricole zonale se organizează în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii, data urmând a fi stabilită prin ordin al ministrului agriculturii, cu cel puţin 60 de zile înainte de organizarea acestora. “Se vede indiferenţă în toate sectoarele economiei. În agricultură, oamenii sunt nemulţumiţi şi nu ştiu care va fi interesul lor pentru aceste alegeri”, a declarat Ileana Guşatu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE