Pentru orice vreme, o umbrelă şi o poveste Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 218 Vizualizări

Pentru orice vreme, o umbrelă şi o poveste

33_umbrella.jpgUnii preferă pălăria, alţii maşina proprie, dar umbrela rămâne cea mai statornică apărătoare împotriva ploii, ninsorii sau soarelui. Dacă majoritatea o folosesc când plouă, mai există şi iubitori ai umbrelei care o utilizează iarna, împotriva ninsorii puternice, sau vara, împotriva soarelui.
Modelul şi forma umbrelelor diferă atât în funcţie de utilizator, cât şi în funcţie de anotimp. La modă sunt acum atât umbrele vintage, cât şi cele colorate, cu o tentă sport. O umbrelă neargră va rămâne clasică, în timp ce una tip baston rămâne în vogă, chiar dacă este oarecum incomodă, din cauza mărimii. Persoanele active preferă umbrela care se strânge, având loc în orice geantă. Există şi o adevărată industrie a umbrelei, deoarece acesta a devenit un accesoriu indispensabil, mai ales pentru zonele geografice în care ploaia este omniprezentă. Aşa că au apărut umbrele parţial transparente şi au revenit la modă tipurile folosite la începutul secolului trecut, personalizate cu volănaşe. Din păcate, umbrelele care amintesc de doamnele populare de la curtea regilor nu pot fi folosite decât vara, fiind sensibile la intemperii. Imaginea clasică aminteşte de plimbarea zilnică a doamnelor din înalta societate în grădini, umbrela fiind indespensabilă. La fel de clasice sunt umbrele din zona asiatică, asortate şi ele la chimonourile brodate cu grijă.
Ca în cazul oricărui obiect de uz zilnic, au apărut şi kitch-urile. Cele mai cunoscute sunt acele umbrele care se aplică direct pe cap, fiind colorate, în general, în modelul steagului naţional. Acestea sunt utilizate mai ales vara, partea paractică fiind cea mai importantă: ai mâinile libere şi umbrela pe cap. În ceea ce priveşte surorile clasicei umbrele, acestea sunt, fie foarte mari, fie extrem de mici. Umbrela de plajă poate atinge mărimi considerabile, ferind, la nevoie, întreaga familie. Sora cea mai mică este umbrela folosită pentru a orna paharul de cocktail.
În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt direct proporţinale cu calitatea şi marca. Puteţi cumpăra umbrele începând cu 50.000 lei şi până la câteva milioane de lei. La nevoie, mai există încă cei care repară, la preţuri modice, umbrelele stricate. “Majoritatea cumpărătorilor preferă să cumpere mai multe umbrele la preţuri modice. Astfel, pot să aibă o umbrelă potrivită pentru orice ocazie. Bărbaţii le preferă pe cele negre, cu mâner tip baston, dar femeile se hotărăsc mai greu”, ne-a declarat Susana, o vânzătoare dintr-un magazin care comercializează umbrele.
Laura IONESCU

Şi umbrela are o istorie

Umbrela a apărut acum câteva mii de ani. Primele evidenţe istorice sunt prezente pe operele de artă din Egipt, Asiria, Grecia şi China şi erau folosite pentru a proteja de soare. Chinezii au fost cei care au creat umbrela impermeabilă, prin cerarea şi lăcuirea clasicelor parsolare. Din secolul al XVI-lea umbrela a devenit populară în Europa de Vest şi de Nord, fiind considerată la început un accesoriu pentru femei. Gentlemenii englezii au fost cei care au popularizat umbrela şi în rândul bărbaţilor. Acum umbrela stă la baza unei adevărate industrii, designul şi accesibilitatea fiind factori esenţiali.

Superstiţii sub umbrelă

Se spune că nu e bine să deschizi umbrela în casa. Explicaţia vine din trecut, pentru că atunci umbrele erau legate de simbolul soarelui şi de aceea este de rău augur deschiderea ei într-un loc întunecat sau umbrit, cum ar fi în interiorul casei. Se mai spune că nu se dă în dar cuiva o umbrela, pentru că e un cadou cu ghinion. Ar fi bine să nu aşezaţi umbrela pe masă sau pe pat, pentru că e semn rău. Aceeaşi semnificaţie este atribuită şi dacă umbrela cade pe podea.

Umbrela din vis
Dacă visaţi o umbrelă, acesta reprezintă un simbol al refuzului de a face faţă unei situaţii complicate. Ea indică tendinţa de a ne pune la adăpost în loc să avem o atitudine fermă şi să înfruntăm adversităţile vieţii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE