Şah la Rege Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Şah la Rege

132_Explozie.gifUn atentat cu maşină capcană a avut loc miercuri, la ora 8.30, în faţa unei clădiri din Madrid unde Regele Juan Carlos al Spaniei era aşteptat pentru a inaugura un târg de artă contemporană.
Explozia, soldată cu cel puţin 40 de răniţi, a survenit la 30 de minute după un telefon de avertizare din partea unei persoane care susţinea că reprezintă gruparea separatistă bască ETA. Detonaţia s-a produs în faţa Centrului de Conferinţe Juan Carlos I, gazda unui eveniment la care urmau să participe regele Spaniei, regina Sofia şi preşedintele mexican Vicente Fox.
Potrivit unui purtător de cuvînt al serviciilor de urgenţă madrilene, majoritatea răniţilor sunt poliţişti, care au suferit tăieturi din cauza cioburilor geamurilor sfărâmate de suflul exploziei. În momentul declanşării bombei, oamenii legii participau la operaţiunile de evacuare a zonei. Ministrul de interne Jose Antonio Alonso a declarat că experţii poliţiei estimează că maşina capcană conţinea între 20 şi 30 de kilograme de explozivi.
Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, aflat în vizită în Polonia, a condamnat atentatul şi a afirmat că teroriştii din ETA şi susţinătorii lor nu au ce să caute în politică sau în societatea civilă. “ Bombele nu vă vor conduce decât spre închisoare”, i-a avertizat Zapatero pe liderii
ETA. Atacul a avut loc în aceaşi zi în care o operaţiune a poliţiei în Ţara Bascilor, Navarra şi Valencia s-a soldat cu arestarea a 13 membri ETA şi la o săptămână după ce parlamentul spaniol a respins un plan de autonomie lărgită pentru Ţara Bascilor, propus de premierul regional Juan Jose Ibarretxe.
Cel mai recent atac al ETA a avut loc pe 30 ianuarie, cînd o explozie a avut loc într-un hotel, rănind uşor o persoană. Organizaţia ETA este responsabilă de moartea a cel puţin 800 de persoane pe parcursul a 30 de ani de luptă pentru independenţa Ţării Bascilor, teritoriu situat între Franţa şi Spania.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE