În clubul atomic Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

În clubul atomic

142_2bomba-atomica.gifCoreea de Nord a recunoscut pentru prima oară în mod public că deţine arme nucleare şi că se va retrage din negocierile pentru denuclearizare. "Am fabricat arme nucleare pentru autoapărare, pentru a face faţă politicii duse de administraţia Bush, de a izola ţara noastră", se arată într-un comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe. De asemenea, în cadrul unor discuţii private, oficialii din Coreea de Nord le-au comunicat omologilor americani că îşi rezervă dreptul de a testa a o armă atomică. "Armele atomice ale Coreei de Nord constituie un stoc pentru autoapărare, în orice circumstanţe. Realitatea prezentă demonstrează că numai o forţă militară şi nucleară puternică poate apăra justiţia şi adevărul", se mai arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.
Declaraţia regimului de la Phenian reprezintă o provocare gravă la adresa preşedintelui Bush, care a promis, la începerea celui de-al doilea mandat, că va pune capăt programului nuclear al Coreei prin intermediul negocierilor. Începînd din 2003, Statele Unite, cele două Coreei, China, Japonia şi Rusia au susţinut trei runde de negocieri menită să convingă Norduul să-şi abandoneze programul nuclear, în schimbul acordării unui sprijin de natură diplomatică şi economică. Negocierile nu s-au soldat cu progrese notabile. O a patra rundă de tratative, care ar fi urmat să aibă loc în septembrie 2004, a fost anulată în urma refuzului Coreei de Nord de a participala discuţii, pe considerentul că Statele Unite desfăşoară o politică ostilă faţă de regimul de la Phenian.
Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a afirmat că statul nord-coreean nu trebuie să-şi facă griji în privinţa unei invazii americane. În replică, oficialii nord-coreeni au declarat că decizia de a nu participa la negocieri a fost luată după ce au studiat cu atenţie discursul inaugural al preşedintelui Bush şi recentele comentarii ale Condoleezzei Rice, care a etichetat regimul de la Phenian unul din “avanposturile tiraniei”:” Oficialii americani au declarat că ţelul lor final este înlăturarea tiraniei. Prin definirea ţării noastre drept un avanpost al tiraniei, ei au recunoscut că nu exclud folosirea forţei atunci când acest lucru este în interesul lor. În astfel de condiţii, participarea Coreei de Nord la negocieri este lipsită de orice justificare”.
Complicarea dosarului nuclear nord-coreean intervine pe fondul tensionarii disputelor dintre Statele Unite şi Teheran. Ieri, regimul islamist de la Teherana a avertizat că nu va mai tolera presiunile făcute de administraţia Busj în privinţa programului său nuclear. Preşedintele iranian Mohammed Khatami a subliniat că guvernul iranian nu va renunţa la dreptul de a pune la punct tehnologie nucleară pentru scopuri paşnice. Anterior, secretarul de stat externe american, Condoleezza Rice, declarase că dacă Iranul nu renunţă la pretenţiile privind programul nuclear, Washingtonul va aduce cazul în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE