Liberalii au Pădurile Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 243 Vizualizări

Liberalii au Pădurile

320_1liberalii.gifÎntr-o secretomanie deplină, ieri a avut loc numirea noii conduceri a Direcţiei Silvice Mureş, în prezenţa directorului Dima din partea Regiei Naţionale a Pădurilor l În ciuda CV-ului nu tocmai curat, Cristian Chirteş, fost şef al Ocolului Silvic Fâncel, a fost numit în funcţia de director general l Adjuncţi au fost desemnaţi: Anton Dogaru, ex-director general, şi Ovidiu Lechinţan, ex-şef district Ocolul Silvic Târgu Mureş l Vom vedea cât vor profita de această numire afaceriştii cu lemn de pe valea Gurghiului – mai ales Lucia Bucin şi Janel Pop l Lupta pentru conducerea Direcţiei Silvice a dus şi la demiterea preşedintelui interimar al PNL Mureş, Ladislau Schwartz care a încălcat hotărârea Biroului Permanent Judeţean al partidului

Prezent ieri la Târgu Mureş, directorul Dima din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor a prezentat ieri, într-o şedinţă care a durat circa o jumătate de oră, deciziile de numire a noilor directori ai Direcţiei Silvice Mureş. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, presa neavând acces în sală, dar după cum anticipam, noul director general este Cristian Chirteş, până ieri şef al Ocolului Silvic Fâncel. Drept adjuncţi au fost numiţi Anton Dogaru în funcţia de director comercial şi Ovidiu Lechinţan – director tehnic.
Cristian Chirteş, noul director general al Direcţiei Silvice Mureş, are un trecut de care nu are cum să fie mândru. În CV-ul său care se pare că nu a contat (dar nici nu a fost făcut public) când s-a pus în discuţie numirea sa în funcţia de director general apar sancţiuni nenumărate pentru abateri de la regimul silvic – vânătoare neautorizată, nevirarea timp de şase luni a sumelor încasate de la populaţie drept contravaloare a materialului lemnos comercializat, neobservarea unor tractoare încărcate cu lemne furate care traversau cantonul său etc. Chirteş păcătuieşte din plin şi la capitolul conduită morală, fiind în repetate rânduri văzut beat mort prin birturile de pe Valea Gurghiului, momente bahice pigmentate cu accese de grandomanie – în care tăia şi spânzura în Direcţia Silvică. Dar să vedem pe larg CV-ul, i-am spune extravagant al noului şef. Vom începe cu ultimele sale realizări.
Pe urmele lui Ţiriac
În ianuarie, Cristian Chirteş, imediat după nominalizarea sa drept candidat pentru şefia Direcţiei Silvice Mureş, a organizat o vânătoare neautorizată pe fostul domeniu de vânătoare al lui Ceauşescu de la Osoi. Bineînţeles, din trupa care i-a însoţit la partida de vânătoare nu au lipsit Ionel Rânja, preşedintele PNL Reghin, sau afaceristul reghinean Ioan Nicolae Lazăr, consilier judeţean. După vânătoare, Chirteş s-a remarcat ca şi în alte ocazii, inclusiv de pe băncile şcolii când în loc să stea în şezut, era văzut într-o poziţie specifică îndrăgostiţilor de licori bahice.
Interesant este că această acţiune vânătorească a intervenit exact după carnagiul de la Balc, caz în care ministrul Agriculturii şi Pădurilor, Gheorghe Flutur, a ordonat o anchetă – Ion Ţiriac, concesionarul domeniului a rămas între timp fără el – deşi legislaţia în domeniul vânătorii nu a fost încălcată – pentru că mistreţii erau aduşi din Cehia, iar permisele de vânătoare, cu o singură excepţie, erau valabile. Acest detaliu din acţiunea ministerială nu i-a interesat pe subordonaţii săi care au purces bine mersi la vânătoare fără autorizaţie. De fapt, nici directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Simion Maftei, nu a avut nimic de obiectat, atâta timp cât informat despre acest abuz, încă nu ne-a remis un răspuns sesizării noastre.
Infracţiunile silvice – ca profesiune
Cea mai recentă abatere de la regimul silvic care ne-a fost sesizată de locuitorii de pe Valea Gurghiului datează din decembrie 2004, lună în care s-a suplimentat volumul de lemn pentru foc destinat populaţiei, pentru a fi vândut locuitorilor nevoiaşi. La Fâncel, legea a primit o altă interpretare, fiind vândut lemn de cea mai bună calitate – fag şi molid – nu către populaţia nevoiaşă, ci către două societăţi care exploatează în zonă – una aparţinând chiar preşedintelului PNL din Ibăneşti. Bineînţeles, pentru această abatere, Chirteş merita să fie recompensat.
Tot Chirteş a fost bănuit de dispariţia misterioasă a aproape 400 de metri cubi de lemne – vreo 25 de remorci – din cantonul vecin celui pe care îl administra şi care absolut întâmplător au fost transportate prin cantonul său. Pentru că nu a observat, transporturile de lemn furat a fost sancţionat mai multe luni cu reducerea salariului. Considerăm că bietul pădurar "furat" de nu se ştie cine, cu soţia decedată şi cu cei cinci copii mici în îngrijire îi mulţumeşte şi astăzi.
În 1998, când a intrat în direcţie, proaspăt absolvent al Silviculturii de la Braşov, acesta a ajuns la Ocolul Sângeorgiu de Mureş. Acolo, lucru care bănuim că nu îi este străin liderului PD, Dinu Socotar, originar din zonă, s-a remarcat că însemna cu ciocanul de marcat arbori pe care îi vindea apoi populaţiei. Că îi vindea era una, dar că uita să mai verse banii în conturile direcţiei nu mai înţelegem. Localnicii ne-au declarat că Chirteş şi-a cumpărat electrocasnice de cele câteva zeci de milioane dosite. Neregulile s-au soldat se pare doar cu sancţionare, din moment ce a fost păstrat printre silvicultori, şi cu recuperarea prejudiciului. Cam acesta e Cristian Chirteş, prima propunere a liberalilor, pentru care îi felicităm.
Chirteş – mărul discordiei liberale
Desemnarea lui Cristian Chirteş drept candidatul liberalilor la funcţia de director general al Pădurilor mureşene s-a lăsat şi cu dispute aprige în interiorul partidului. Astfel, după ce Biroul Permanent Judeţean al PNL a hotărât sprijinirea fostului şef al Ocolului Silvic Fâncel la şefia direcţiei, preşedintele interimar al liberalilor, Ladislau Schwartz şi controversatul senator Mihail Antonie au considerat că pot să-şi facă propriile jocuri de culise şi să susţină un alt candidat pe Tedor Herlea, şef al Ocolului Silvic Târgu Mureş, o altă figură contestată, dar care beneficia de avantajul amintirilor gimnaziale comune cu senatorul. Vă reamintim că pentru încălcarea hotărârii BPJ, Schwartz a fost demis din funcţia de preşedinte interimar, rămânând însă vicepreşedinte, în timp ce Antonie – apropiat de primarul Florea, de PSD şi de grupul celor cinci excluşi liberali – a fost avertizat.
Dogaru, tributar jocurilor politice
Ex-directorul general Anton Dogaru care şi-a înaintat săptămâna trecută cererea de schimbare din funcţie a fost schimbat din două motive – unul superficial – pentru că nu a fost demonstrat – campania electorală pro-PSD, ştiut fiind faptul că ex-directorul RNP – pesedistul Ion Dumitru a încercat în repetate rânduri schimbarea sa, iar celălalt ar fi că liberalii au vrut drept şefi la serviciile deconcentrate doar posesori de carnet de membru de partid. Nu mai comentăm dacă posesorii trebuiau să aibă şi alte calităţi…
Solicităm din nou RNP Romsilva să ne comunice criteriile care au stat la baza desemnării lui Chirteş Cristian drept director general, în condiţiile în care acesta a fost sancţionat în repetate rânduri pentru abateri silvice.
Până la închiderea ediţiei, Cristian Chirteş, deşi sunat pe telefonul celular (nu se mai afla la sediu, plecat se pare să sărbătorească), nu a putut fi contactat.
Ligia VORO
Edy MĂRCUŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE