Nintendo DS vs. PlayStation Portable Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Nintendo DS vs. PlayStation Portable

435_nintendo.gifDacă până acum copilul dumneavoastră şi-ar fi dorit o consolă portabilă de jocuri n-aţi fi avut prea multe bătăi de cap. Situaţia s-a complicat din această iarnă. Consola Nintendo DS se va înfrunta pe viaţă şi pe moarte cu misterioasa PlayStation Portable pregătită de Sony.

Nintendo-două perspective

Arată ca un asistent digital de buzunar, deşi PDA-urile nu prea mai sunt la modă. Vine cu un mic creion electronic pentru comenzi pe suprafaţa ecranului sensibil la atingere. Şi totuşi, nu este PDA, ci cea mai nouă consolă portabilă de jocuri lansată de japonezii de la Nintendo, dotată cu două ecrane, tehnologie de comandă prin atingere (touch-screen) şi sitem de comunicaţie wireless.
Nintendo DS are aspectul şi feelingul unui mic computer de buunar, însă veţi avea prima bănuială că punctul său forte nu este calendarul şi nici organizerul în momentul în care îl veţi vedea deschis. În afară de butoanele de comandă specifice unei console de jocuri, Nintendo DS are două ecrane LCD color despre care producătorul spune că introduc un concept nou în lumea jocurilor video. Mai exact, pe ecranul de deasupra veţi urmări acţiunea jocului (mulţumită graficii 3D), în timp ce ecranul de jos, sensibil la atingerea creionului electronic, îl puteţi folosi pentru alte funcţii conexe ale jocului. Imaginaţi-vă: într-un joc de Formula 1, pe ecranul de sus veţi avea perspectiva propriei maşini în cursă, în timp ce imaginea de jos vă prezintă detalii generale ale circuitului. Sau, într-un joc cu împuşcături, funcţia de touch-screen a ecranului de jos vă poate ajuta să schimbaţi mai repede arma cu care să vă doborâţi apoi adversarul. Consola are prevăzut şi un sistem de comunicaţie wireless, cu rază de bătaie între 10 şi 30 de metri. Asta înseamnă că vă puteţi conecta fără fir la o reţea locală cu încă alţi 15 jucători. În plus, puteţi folosi un soft special pentru a trimite mesaje text celorlalţi utilizatori (un fel de chat). Dacă vă jucaţi acasă, puteţi alimenta consola şi de la reţeaua electrică, iar dacă o luaţi în vacanţă, bateria Litiu-Ion îi va oferi o autonomie de 6-10 ore, după care trebuie încărcată timp de 4 ore. Nintendo DS costă 115 euro şi a fost pusă în vânzare în decembrie 2004. Vine la noi în România odată cu primăvara.
PSP impresionează prin funcţii
Este mică, uşoară, şi are carcasă din plastic. Aţi putea să o confundaţi cu penarul uitat pe masă de un şcolar neglijent. Desfaceţi-o însă şi veţi vedea o concentrare de electronică pe centimetru pătrat care nu poate decât să confirme zvonurile care circulă de ceva timp printre fanii jocurilor video: Sony a intrat pe piaţa consolelor portabile. Se numeşte PlayStation Portable (PSP) şi un reprezentant al Sony a poreclit-o "walkman-ul secolului 21", pentru că, alături de întrebuniţarea evidentă-jocuri video-utilizatorii vor putea să asculte muzică prin dispozitivul surround Dolby şi chiar să vizioneze filme pe ecranul LCD cu diagonala de 11 centimetri. Filmele, muzica şi jocurile vor fi găzduite pe discul optic de 1,8 GB al consolei. Unele zvonuri spun chiar că Sony pregăteşte pentru viitor şi integrarea unor funcţii de comunicare care vor face posibilă utilizarea PSP şi ca telefon mobil. Până una-alta însă, este sigur că dispozitivul a fost dotat cu un modul de comunicare wireless care le va permite utilizatorilor să folosească funcţia de multipaler a jocurilor. Dacă preferaţi să luaţi consola în deplasare, bateria Litiu-Ion vă ţine 4-5 ore pentru vizionarea de filme sau 4-6 ore pentru jocuri. Sony a pus deoparte pentru PSP o colecţie de 21 de jocuri. Consola se conectează la dispozitive externe printr-un port USB, o interfaţă cu infraroşu sau un port în care puteţi insera un card de memorie. Memorie pe care Sony vă dă posibilitatea să o achiziţionaţi o dată cu consola, la fel cum este şi cazul unei perechi de căşti, al adaptorului pentru alimentarea la reţea şi al husei de protecţie. Sony PSP costă de la 180 USD în sus. A apărut în magazinele japoneze tot la finalul lunii decembrie 2004, iar 2005 o va aduce şi în România.

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE