Atenţie, cad dobânzile Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 57 Vizualizări

Atenţie, cad dobânzile

Cele mai importante evenimente financiare ale anului – căderea cursului la euro, scăderea dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR) şi trecerea la leul nou – vor duce la scăderea dobânzilor, atât la depozite cât şi a dobânzilor la credite.

După ce în luna decembrie a anului trecut dobânda de referinţă anunţată de BNR era de 17,96% pe an, iată că pentru luna martie această dobândă a scăzut până la 10,75%. Exemplul dat de BNR a fost urmat în scurt timp de mai toate băncile comerciale şi, în cazul în care nu vor surveni schimbări majore, sunt semnale că tendinţa de scădere a dobânzilor va continua.

BNR dă tonul

Principalul semnal a fost dat de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care declara zilele trecute că băncile vor fi nevoite să coboare aceste dobânzi din cauza actualelor tendinţe de pe piaţa bancară. Valoarea acestora se va fixa, cel mai probabil, în jurul valorii de 12%. Ioan Marian, directorul filialei Mureş a Băncii Romexterra, explică aceste tendinţe: “La Romexterra au fost deja vreo trei scăderi succesive de câte 1-1,5 procente, iar de luni va intra în vigoare cea dea treia reducere. Guvernatorul spune că se vor fixa undeva la 10%, dar eu personal nu cred că vor scădea sub 14-15%”. În opinia lui Ioan Marian, aceste tendinţe sunt o urmare a intrărilor masive de capital speculativ, însă recunoaşte că şi noul cod fiscal le-ar putea influenţa, într-o oarecare măsură. Scăderea dobânzilor la credite atrage după sine scăderea dobânzilor la depozite, pentru că, de obicei, decalajul dintre acestea are o valoare constantă ce se învârte în jurul a 10 procente.

Faţa şi reversul

Totuşi, deşi aceste schimbări majore vin pentru a alinia piaţa la tendinţele internaţionale şi tind să stabilizeze piaţa bancară, ele sunt o povară în plus pentru mediul de afaceri. Nu mai e o noutate faptul că devalorizarea monedei euro aduce mari probleme exportatorilor. Mai rămâne şi problema noului Cod al Muncii, care a dus la mişcări sindicale importante, sau costurile suplimentare implicite denominării leului. Dacă mai adăugăm şi volumul superior de muncă de care vor avea parte firmele din cauza lucrului cu două monede, pe termen scurt, aceste schimbări dau mari bătăi de cap oamenilor de afaceri. Singurii care par a fi pregătiţi pentru întâmpinarea denominării sunt bancherii. Aceştia s-au pregătit din timp cu softurile necesare şi se pare că singurele locuri unde va fi puţină bătaie de cap vor fi caseriile, însă clienţii băncilor cel mai probabil nu vor avea de suferit.
Cătălin HEGHEŞ

La noi, la BCR, s-au redus dobânzile pasive, iar acum se analizează reducerea celorlalte dobânzi. Dar pe viitor nu pot să estimez ce se va mai întâmpla.
Lucreţia Tudose,
directorul BCR Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE