Strada Remetea, de cinci ani "în pioneze" Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

Strada Remetea, de cinci ani "în pioneze"

499_StradaRem.gifReclamaţiile cetăţenilor faţă de situaţia străzilor din municipiu devin tot mai multe şi tot mai insistente. În perioada 2005-2007, aproximativ 27 de kilometri de străzi urmează a fi reabilitaţi, programarea fiind stabilită numai după contractarea cu executantul şi în colaborare cu Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului din cadrul primăriei.

De cinci ani de zile, locuitorii de pe strada Remetea se plâng că nu au apă potabilă, strada nu este asfaltată, nu are canalizare şi iluminatul public nu este corespunzător.

Vecinii te lasă fără gard

Locuitorii străzii Remetea din Târgu Mureş fac de ani de zile demersuri pentru îmbunătăţirea zonei, fără a primi vre-un răspuns. De-a lungul anilor, mulţi locuitori, în cea mai mare parte bătrâni, dar şi cei care nu au mai suportat condiţiile de existenţă de la periferia oraşului, au preferat să se mute în alte zone. Cu o lungime de 3,5 kilometri, strada a început să fie locuită de tot mai multe persoane fără forme legale de şedere. Locuitorii se plâng că aceştia practică pe timpul nopţii acte huliganice, agresive, furturi din gospodării, de recolte de pe câmp, produse agricole din magaziile oamenilor. "Se întâmplă tot felul de ciudăţenii pe aici. Anul trecut mi s-au furat şi mie nişte păsări din curte, dar faţă de alţii nu pot să mă plâng. Unora le-a dispărut gardul, habar n-am cum au reuşit hoţii şi, mai ales, pentru ce. Lemne pentru foc, bănuiesc", spune un riveran. Aceleaşi persoane de rea credinţă îşi aduc oile la păşunat pe câmp, devastându-le oamenilor recoltele.
Pe strada Remetea nu există canalizare şi apă potabilă, nu este asfaltată, iar iluminatul public nu este corespunzător. Toate dejecţiile din gospodării sunt eliminate în singurul pârâu colector, contaminând pânza de apă freatică fapt ce determină ca şi fântânile din zonă să fie neutilizabile pentru apă potabilă. Pe timpul verii, traficul de maşini ridică un praf înecăcios care intre în casele oamenilor prin ferestrele deschise, multe persoane care locuiesc pe această stradă suferind de astm bronşic, alergie, afecţiuni renale şi chiar TBC. "Nu pot să respir vara. Să vedeţi cât praf este în casă pe mobilă şi pe haine. Şi cât noroi se adună atunci când plouă, parcă am sta undeva la ţară, nu la oraş", spune Fekete Maria.

Promisiuni, motive, scuze

În anul 2000, primăria şi-a luat angajamentul ca în scurt timp să purceadă la luarea măsurilor care se impun în vederea realizării unei reţele de canalizare şi asfaltare a drumului. Serviciul tehnico-edilitar şi rutier şi Serviciul control gospodărie comunală şi protecţia mediului, precum şi Direcţia Dezvoltare Urbană au promis îmbunătăţirea frecvenţei autobuzelor ce deservesc acea zonă. Au somat cetăţenii să cureţe şanţurile şi le-au adus la cunoştinţă obligativitatea încheierii unor contracte pentru transportarea gunoiului menajer cu firmele de resort din localitate.
Anul următor, cererea locuitorilor de pe strada Remetea a fost cuprinsă în programul de extinderea reţelelor de canalizare în perioada 2003-2006. Pentru pozarea conductelor trebuia desfăcut întreg carosabilul, motiv pentru care asfaltarea trebuia amânată până la terminarea lucrărilor edilitare. Pe un tronson de aproape 200 de metri, versantul alunecă, modificând anual traseul drumului. Din această cauză, lucrările de asfaltare nu se puteau executa decât după realizarea lucrărilor de consolidare, costul acestora ridicându-se la 3,8 miliarde lei.
Pentru a se asigura condiţii de circulaţie optime, pe strada Remetea s-a executat ca primă urgenţă reprofilarea străzii cu balast şi aducerea la profil a acostamentelor. SC Citadin Prest SA a făcut anul trecut această lucrare pe toată lungimea străzii, realizând astfel o cale de rulare fără gropi şi denivelări, prin completarea gropilor cu material pietros şi cilindrarea acesteia. Locuitorii au fost nemulţumiţi de lucrările făcute, făcând o petiţie către PNA pentru examinarea cantităţii de balast ce a fost băgat în porţiunea neasfaltată din zona respectivă.
Asfaltarea străzii nu s-a făcut, primăria a promis doar că va asigura starea tehnică corespunzătoare a străzii.
Lucrările de canalizare din Remetea trebuie făcute pe două tronsoane stradale. Conform planificării implementării ISPA, toate lucrările de reabilitare care urmează a fi efectuate pe o lungime de aproximativ 27 de kilometri din municipiu vor fi efectuate în perioada 2005-2007. Programarea este stabilită numai după contractarea cu executantul şi în colaborare cu Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului din cadrul primăriei.

Până la minister

Văzând că nu pot fi ajutaţi de către autorităţile locale, cei de pe strada Remetea au apelat până la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Au cerut sprijin în vederea îmbunătăţirii şi extinderii infrastructurii în cartierul Remetea, expunând toate demersurile pe care le-au făcut timp de cinci ani de zile. Dar alimentările cu apă, canalizările, întreţinerea şi modernizarea străzilor sunt cheltuieli suportate de către consiliul local, din bugetul propriu, motiv pentru care reclamanţii au ajuns înapoi de unde au pornit. Locuitorii străzii Remetea sunt dezamăgiţi de felul indiferent cu care primăria ia poziţie faţă de problema lor, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei l-au votat pe actualul primar cu speranţa că problemele le vor fi rezolvate.

Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE