Victima indolenţei Protecţiei Copilului Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 140 Vizualizări

Victima indolenţei Protecţiei Copilului

2999_Victima.gifProtecţia Copilului ignoră de mai bine de o jumătate de an cazul unei fete de 17 ani, Alexandra Neculae, plasată în regim de urgenţă în "familie lărgită" * Două tentative de suicid, renunţarea la şcoală, precum şi dispariţia temporară a fetei au fost ignorate de DJPC * "Noi avem destule probleme, îngrijiţi-o dumneavoastră că imediat împlineşte 18 ani", a fost replica inspectorilor de la această instituţie

"Astăzi (n.r. vineri, 13 ianuarie) am trimis un inspector la Livezeni să vadă cazul. Asistenta socială din comună nu ştia de această situaţie, nu ştiu dacă bunica fetei a depus vreo sesizare la noi. Într-adevăr fata nu a deschis uşa, lipseşte de la şcoală şi vom propune spre dezbatere în comisie pentru Protecţia Copilului acest caz", a declarat
Adela Todoran şef serviciu familial din cadrul DJPC.

După cum afirmă Bereczki Cristina, femeia care a îngrijit-o pe Alexandra Neculae, de mai bine de o jumătate de an face sesizări repetate la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului, întrucât nu mai poate să o îngrijească pe fată. "De la un timp a început să aibă un comportament agresiv, nu se mai duce la şcoală, lipseşte de acasă şi a ajuns să se prostitueze. În plus, în luna aprilie a anului trecut a avut două tentative de suicid, fiind diagnosticată cu tulburări psihice şi de comportament. De atunci însă atitudinea ei s-a schimbat. Am fost la Protecţia Copilului, dar ei mi-au zis să o mai ţin, că ei au suficiente cazuri şi că oricum în curând o să împlinească 18 ani şi va trebui să plece şi că nu au unde să o ţină", a declarat Bereczki Cristina femeia care o îngrijeşte pe fata de 17 ani.
Mai mult, în luna iunie a acestui an fata a fugit de acasă, fiind anunţată atât poliţia, cât şi DJPC. Însă cei de la Protecţia Copilului nu au întocmit un dosar şi nu au anchetat cazul pentru ca fata respectivă să primească îngrijire de specialitate şi afirmă că toată responsabilitatea îi revine celui care primeşte în plasament copilul.

Birocraţie în loc de protecţie

În schimb, cei de la Clinica de Neuropsihiatrie Pediatrică afirmă că ei nu pot interna astfel de cazuri decât pe o perioadă de 10 zile, întrucât sunt un serviciu de urgenţă şi că o internare la sanatoriu se poate face numai la recomandarea DJPC. "Este de fapt un proces mai complex. Fata trebuie să ceară să fie dată în plasament în altă parte şi să se adreseze celor de la Protecţie. Ei trebuie să propună un alt plasament. Întreg dosarul trebuie contrasemnat de un psiholog şi apoi înaintat la tribunal", a spus şeful Clinicii de Neuropsihiatrie Infantilă, dr. Voica Foişoreanu. Pe de altă parte, plasarea fetei de 17 ani în grija părinţilor nu este posibilă, întrucât mama fetei are interdicţie în a-şi vizita fiica, iar tatăl fetei nu mai vrea să audă de ea. "Un timp Alexandra a fost dată în îngrijirea tatălui, dar acesta este un hoţ de buzunare şi fata a fost mai mult îngrijită de bunică din partea tatălui. Însă aceasta a bătut-o, fata are şi acum un hematom pe creier", a spus femeia care are în grijă pe Alexandra. Interesant este că deşi tatăl fetei, Alexandru Neculae, refuză să-şi îngrijească fiica biologică, cei de la DJPC au dat în plasament un alt copil în grija lui.
"Ne-am interesat, într-adevăr tatăl are în plasament un copil de trei ani. Se pare că acesta s-a recăsătorit, iar soţia lui a luat în îngrijire copilul", a fost explicaţia dată de purtătoare de cuvânt de la Protecţia Copilului, Magda Colceriu.
De asemenea, deşi aceştia afirmă că inspectorii fac controale trimestriale pentru a verifica situaţia copiilor daţi în plasament, nici un inspector, în mod ciudat, nu a sesizat până acum problemele minorei Alexandra.

Cronica incompetenţei DJPC

Din păcate, cazul fetei de 17 ani nu este singular, vigilenţa cu care cei de la DJPC se ocupă de copii orfani lasă de dorit. ZIARUL de Mureş a mai sesizat cazuri critice, cum ar fi cel de la Bogata, unde 11 copii erau terorizaţi de bătăile preotului reformat, Molnar Karoly, care a luat în îngrijire orfanii sau cel a unei fetiţe de numai patru ani, Adorjani Lea, din Chibed ce riscă să fie luată de lângă mama ei din cauza indolenţei reprezentanţilor instituţiei care ar trebui să apere drepturile copiilor şi lista ar putea continua. Vom reveni.

Cristina CORNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE