Cositul de trei ori anual, interzis solicitantilor platilor compensatorii Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 82 Vizualizări

Cositul de trei ori anual, interzis solicitantilor platilor compensatorii

p_3_2_30.jpg
Conform Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), din acest an incep platile compensatorii in siturile Natura 2000. In aceste arii protejate, se cer respectarea anumitor conditii de bune practici agricole. In urma aplicarii acestei conduite de bune practici agricultorii pot avea anumite pierderi. Pentru a motiva continuarea folosirii terenurilor in scopuri durabile si pentru pastrarea biodiversitatii, agricultorii pot primi plati compensatorii. De mentionat ca primariile, nu pot primi aceste compensatii, beneficiarii fiind doar persoanele fizice, sau juridice, cu capital privat.

Finantari nerambursabile
Conditia pentru care se poate oferi aceasta compensatie este ca terenul sa fie in situl Natura 2000. Platile compensatorii se acorda in primul rand pe habitate, aici existand anumite restrictii.
Natura 2000 nu aduce doar restrictii, ci aduce si multe beneficii. Activitatile agricole, in site-urile Natura 2000 sunt finantari nerambursabile, pana la 75 % si cu punctaje care datorita Naturii 2000, pot avea intaietate, asupra celor care nu sunt cuprinse in Natura 2000. “Platile compensatorii nu inseamna subventii. In prezent se acorda subventii de 50 de euro pe hectar, in pasuni sau fanete, de la stat pentru sustinerea agriculturii. Platile compensatorii vin ca un plus langa aceasta subventie, si care pot fi pana la 200 de euro la hectar, in functie de starea habitatelor, a fanetelor sau pajistilor. Natura 2000 nu prevede altceva decat sa se respecte strict amenajamentul silvic si procedeele legale de exploatarea lemnului. Obiectivul primar este conservarea naturii”, a declarat Abram Peter, consilier superior in cadrul Compartimentului protectia mediului din cadrul APM Mures.

Exista doua mari situri, in zona Sighisoara, Tarnava Mare si Calimani, Gurghiu. In prima zona, ca sa primesti compensari la fanate nu ai voie sa cosesti de trei ori, iar primul cosit, trebuie facut dupa 15 iunie. In fanete nu se pasuneaza, aici doar se coseste.
“In pasuni, ca sa primesti compensatii, trebuie sa respecti bunele conduite agricol, si sa pasunezi in asa fel incat sa mentii pasunea astfel ca generatiile viitoare sa beneficieze de aceleasi conditii. In acest sens, se conditioneaza numarul de animale, perioada de pasunat, care este de la 1 mai la 1 octombrie, in zona colinara, respectiv 1 iunie – 1 septebrie in zona montana, precum si faptul ca anual, un sfert din pasune, trebuie prin rotatie sa fie lasata ca zona de liniste, pentru refacerea pasunilor”, a precizat Abram Peter.
In zona Sighisoara, Tarnava Mare, compensatiile ca si proiect pilot, pentru Romania, au ajuns 95 de euro la hectar pentru pasuni. In aceasta zona pilot oamenii nu au putut cere aceste compensatii, deoarece nu au avut terenurile intabulate pe numele lor, ca si conditie esentiala.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE