Eminescu si cartea, in stransa legatura Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Eminescu si cartea, in stransa legatura

p_16_1_13.jpgIn pragul nasterii poetului national, Biblioteca Judeteana Mures vine cu o serie de manifestari comemorative, prezentate de Csiki Emese, sef serviciu comunicarea colectiilor din cadrul bibliotecii.

Reporter: Cum intampina Biblioteca Judeteana Mures nasterea poetului national?
Csiki Emese: Avem deja o traditie in ceea ce priveste celebrarea nasterii poetului national, Mihai Eminescu. Astfel vom organiza “Porni Luceafarul”, manifestare ajunsa in acest an la editia cu numarul 23. Evenimentul va cuprinde mai multe manifestari specifice, in sediul Bibliotecii Judetene. Pe langa expozitiile tematice vom derula in colaborare cu elevii Colegiului National “Papiu Ilarian”, care au confirmat deja participarea, impreuna cu cei de la “Unirea” si “Pedagogic”, o activitate interactiva, in cadrul careia copii vor prezenta peregrinarile lumesti eminesciene, locurile pe unde a trecut si activitatea marelui poet. Ora exacta a acestei manifestari va fi cunoscuta in aceasta saptamana, odata cu confirmarea profesorilor, pentru prezenta la manifestare. Important este sa nu ne suprapunem cu celelate manifestari organizate de catre Inspectoratul Scolar Judetean si de Prefectura. La sectia de arta, in 14 ianuarie, vom avea niste auditii, in colaborare cu Colegiul National “Unirea”, cu tematica liricii eminesciene de dragoste, iar in 16 ianuarie, “Universul Eminescu”, un medalion omagial, impreuna cu elevii de la “Papiu”. Este o manifestare de traditie, care ne este foarte draga si care va fi continuata si in 15 iunie, zi in care este comemorat marele poet national.
Rep.: Care este importanta sarbatorii nasterii lui Mihai Eminescu pentru Biblioteca Judeteana?
C.E.: Eminescu reprezinta poetul de suflet al tuturora si intr-adevar, in fiecare an, avem manifestari grandioase, ca un omagiu adus marelui poet national.
Rep.: Multe din institutiile din judet se implica in cinstirea nasterii lui Eminescu. Poate fi Biblioteca Judeteana un catalizatior al acestor evenimente?
C.E.: Da, deoarece biblioteca are si un rol important in viata sociala. Suntem un centru social unde nu doar imprumutam carti, dar si organizam foarte multe manifestari, sub cupola institutiei. Cred ca biblioteca este locul potrivit pentru astfel de manifestari omagiale, Eminescu si cartea fiind in stransa legatura.
Rep.: Care este importanta cartii in contextul actual, chiar si din prisma aniversarii nasterii Luceafarului?
C.E.: Cartea intotdeauna a fost un refugiu. Nu se poate compara cititul pe ecran cu savurarea unei carti tiparite. Eu cred ca biblioteca este un loc unde te poti retrage, te poti reculege, poti sa-ti incarci bateriile si chiar poetul national nu poate fi sarbatorit in alta parte mai bine decat in biblioteca. Sunt statui si case memoriale, dar biblioteca este locul unde se aduna opera lui, in diferite editii si cu aceste expozitii ies la iveala comorile acestui poet national.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE