Intre accesul la informatii publice si teama de presa Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 28 Vizualizări

Intre accesul la informatii publice si teama de presa

Sanda_Vitelar_07.jpgIntrata de putin timp în presa, am nevoie de ceva timp pentru a întelege mecanismele prin care aceasta functioneaza. Dupa câteva saptamâni bune pot spune ca am început sa ma acomodez cu acest gen de munca si ca am învatat multe lucruri. Poate cel mai greu a fost sa ma obisnuiesc cu numarul mare de telefoane pe care trebuie sa le dau zilnic pentru a-mi realiza materialele si asta pentru ca nu am fost niciodata mare amatoare de vorbit la telefon.
Pentru a va putea oferi informatii cât mai concrete trebuie sa apelam la o serie de autoritati locale si centrale care sunt obligate, în virtutea legii liberului acces la informatii, sa ne furnizeze acele date care, potrivit textului legal, sunt considerate de interes public. Din pacate, nu de putine ori, m-am lovit de opacitatea anumitor institutii. Nu doresc nici sa arat cu degetul si nu am sa dau nume. Nu vreau sa pun într-o lumina proasta pe nimeni si trebuie sa subliniez ca, de cele mai multe ori, am fost placut surprinsa de amabilitatea si receptivitatea reprezentantilor autoritatilor publice la solicitarile pe care le-am adresat. Însa, atunci când ti se închide usa în nas de mai multe ori începi sa-ti pui întrebari si chiar sa te enervezi.
Am înteles de fiecare data când, pentru a obtine o anumita informatie mi s-a cerut sa urmez o procedura speciala, am înteles când nu am putut primi raspuns în timp util pentru a publica un material, am înteles si când a trebuit sa sun la zece birouri si departamente pentru a afla ce vroiam sau pentru a mi se raspunde la o întrebare, dar atunci când primesc un raspuns sec de genul „nu sunt informatii publice” nu mai înteleg, mai ales ca la aceeasi solicitare alte institutii mi-au raspuns scurt, concret si la obiect. O expresie deja consacrata spune ca „Traim în România si asta ne ocupa tot timpul.” Da, traim în România, tara în care este posibil ca o informatie sa fie de interes public pentru anumite institutii si confidentiala pentru altele si barierele ridicate inutil de anumite persoane de frica sa nu supere cumva pe cineva ne ocupa tot timpul în care am putea scrie un material care sa va ofere dragi cititori informatii clare si concise. Fac pe aceasta cale un apel catre toate autoritatile de la nivelul judetului Mures. Nu trebuie sa va fie frica de presa! Si studiati mai atent Legea nr. 554/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE