Guvernul face legea. Parlamentarii, simple marionete?! Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

Guvernul face legea. Parlamentarii, simple marionete?!

alex_poza_noua_bfcd56.jpgOpt din zece legi adoptate de Parlamentul României în perioada 1 septembrie – 23 decembrie 2010 au fost iniţiate de Guvern şi doar 21% dintre acestea provin din rândul propunerilor legislative depuse de parlamentari. Datele au fost prezentate de Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Bucureşti, care a realizat un raport amănunţit asupra activităţii Parlamentului din sesiunea septembrie – decembrie 2010.
Potrivit documentului, în perioada analizată au fost depuse 550 de proiecte de lege/iniţiative legislative la Camera Deputaţilor şi 341 la Senat. Dintre acestea, 64,6% au fost depuse de parlamentari, iar 35,4% de Guvern. Comparativ cu alte sesiuni, am fi tentaţi să credem că raportul de forţe între activitatea de legiferare iniţiată de parlamentari şi Executiv tinde să se reechilibreze în favoarea senatorilor şi deputaţilor, dar IPP ne oferă un nou indicator care demonstrează faptul că în continuare Guvernul e cel care… face legea.
Astfel, din perspectiva eficienţei activităţii de legiferare, adică numărul de proiecte devenite în decursul mandatului legi, balanţa înclină considerabil înspre Guvern, doar 21% din iniţiativele depuse şi adoptate de Parlament provenind din rândul parlamentarilor. De asemenea, la capitolul proiecte respinse, nu mai puţin de 98,5% provin din rândul celor iniţiate de către parlamentari!
Aşa cum sunt prezentate, cifrele indică substituirea evidentă a activităţii Parlamentului de către Guvern, cel care domină net la capitolul „activitate legislativă”. Ce rol mai au atunci parlamentarii? Doar să ridice mâna şi să voteze?!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE