Ioan Pop: „Preţul pâinii va creşte!” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 91 Vizualizări

Ioan Pop: „Preţul pâinii va creşte!”

7_18.jpg
Anul 2011 nu se arată unul prea fericit pentru agricultură, din cauza instabilităţii înregistrate în toate domeniile, care nu a ocolit nici preţurile, iar scumpirile se ţin lanţ. Despre perspectiva agricolă a acestui an ne-a relatat Ioan Pop, administratorul societăţii Ceragrim din Ungheni.

Reporter: Care este preţul grâului în momentul de faţă?
Pop Ioan: În prezent preţul grâului este cuprins înte 1,3 şi 1.4 lei kilogramul. S-a ajuns la această situaţie deoarece nu este grâu pe piaţă, atât la noi cât şi pe plan mondial. Nu ştiu cât îi ajută acest lucru pe producătorii de la noi, deoarece dacă exista grâu, nu se ajungea la acest preţ.

Rep.: Ce producţie aţi realizat anul trecut?
P.I.: Anul trecut am realizat o producţie de 4.500 de kilograme, cantitate care nu e suficientă dar asta e situaţia. Anul trecut a fost şi un an ploios…

Rep.: Vor fi repercusiuni în ce priveşte preţul pâinii?
P.I.: Implicit, această situaţie va conduce la creşterea preţului pâinii, nu are cun să nu crească deoarece preţul grâului e de aproape trei ori mai scump decât anul trecut pe vremea asta!

Rep.: Cum va fi anul 2011?
P.I.: Pentru anul 2011 încă nu se poate face o estimare a producţiei de grâu, depinde de cum va fi iarna în continuare, şi cum vom intra în primăvară. Un lucru este foarte clar, la nivel central se va cultiva grâu pe o suprafaţă mai mică cu 300.000 de hectare cum raportează ministerul oficial, după părerea mea, această suprafaţă va fi mai mare, nesemănată faţă de anul trecut. Vin toate greutăţile pe capul nostru, după motorină şi îngrăşăminte. La motorină, faţă de anul tecut s-a scumpit cu 70 la sută şi n-ai la ce spera. Din păcate şi la carnea de porc, care pleacă de la noi este de 4,5 -5 lei kilogramul, dar din păcate nu există cerere, datorită puteri slabe de cumpărare.
Din punctul meu de vedere, speranţele pentru acest an sunt foarte slabe în ce priveşte agricultura. Plus că încă nu s-au primit subvenţiile, pentru motorină, pentru suprafaţă, şi sunt probleme mari.

Rep.: Despre Camerele Agricole ce părere aveţi?
P.I:. Am citit ceva, dar n-aş putea să spun ceva despre aceste Camere Agricole, deoarece nu cunosc modul cum vor să le implementeze în România, fiindcă agricultura la noi este ţinută de ferme de la 0,5 până la 8.500 de hectare, şi nu ştiu cum vor gândi aceste camere agricole, fiindcă trebuie să aibă un suport în teritoriu ca să fie funcţionabile. Vom vedea ce va fi. În principiu, cred că va ieşi cum au ieşit legile în ultimii 20 de ani, şi se va potrivi ca nuca de perete. Eu ca societate privată nu am cum să mă implic, eventual să beneficiez de prezenţa acestor camere în zona unde-mi desfăşor activitatea. Cred că nici specialiştii necesari nu-i avem ca să poată implementa în teritoriu aceste Camere Agricole.

Rep.: Cum staţi cu investiţiile?
P.I.: Nu am mai rezolvat nimic, în ce priveşte investiţia la o fermă de porci şi mai aşteptăm un an pentru a o putea finaliza. Ne-ar prinde bine această investiţie, prin care să reuşim să integrăm aproape întreaga producţie vegetală, cu această fermă de porci de 5-6 mii de capete anual.Intenţionam să facem această investiţie pe fonduri europene, dar nu poţi avea două proiecte în paralel pe aceeaşi măsură. Vom vedea după ce finalizăm ferma de vaci, dă o vom face din fonduri proprii, cred că merge şi mai repede şi mai operativ. Dacă ne va permite şi situaţia financiară a unităţii, probabil vom găsi ceva credite cu dobândă acceptabilă pentru aeastă investiţie.

Rep.: Care e oful cel mai mare în ce priveşte agricultura?
P.I.: În momentul de faţă, cea mai mare greutate este instabilitatea economică, pecare n-o poţi prognoza cum se manifestă de la o zi la alta sau de la o lună la alta.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE