Oprişcan şi Dobre vor modificarea legii Curţii Constituţionale Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

Oprişcan şi Dobre vor modificarea legii Curţii Constituţionale

3-2_38.jpg
Decizia fără precedent a Curţii Constituţionale de a invalida, practic, noul Consiliu Superior a Magistraturii a stârnit reacţii pro şi contra din partea oamenilor politici. Deputaţii Doru Oprişcan şi Ciprian Dobre au atras atenţia asupra proastei reglementări a modului de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, fără, însă a comenta decizia propriu-zisă. Şi senatorul Gyorgy Fruna se abţine de la comentarii. Până la publicare hotărârii şi a motivării acesteia în Monitorul Oficial, CSM îşi continuă activitatea. Flaviu Ionescu, coordonatorul Departamentului Juridic al PC Mureş este de părere că decizia este una legală. „Din punctul meu de vedere decizia este una legală. Sigur opiniile sunt diferite nu numai la nivelul societăţii civile ci şi la nivelul celor care judecă un proces de natura aceasta. Este foarte greu să mă pronunţ exact nevăzând toate piesele care stau la baza emiterii unei astfel de decizii. Raportat la decizia dată noi considerăm că avem un CSM până la publicarea hotărâri în Monitorul Oficial”, a spus acesta. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda nu a dorit să facă niciun comentariu cu privire la decizia de marţi a Curţii. „Nu am ce comenta până nu văd motivarea Curţii”, a spus Frunda.

Dobre şi Oprişcan vor modificarea legii

Deputatul PD-L Doru Oprişcan este de părere că discuţiile cu privire la deciziile Curţii Constituţionale se nasc datorită modului cum este organizată aceasta. Potrivit declaraţiilor sale, Oprişcan a propus colegilor din Parlament ca legea de organizare şi funcţionare a Curţii să fie modificată, în special cu privire la cvorumul necesar pentru luarea hotărârilor. „Eu personal nu am comentat niciodată o decizie a Curţii Constituţionale, am acceptat-o aşa cum a fost, fie că ne-a fost sau nu favorabilă. Consider că ceea ce decide Curtea Constituţională este absolut corect fără nicio influenţă politică. Eu am propus colegilor din Parlament eventual să modificăm Legea privind funcţionarea Curţii Constituţionale, pentru a evita aceste discuţii legate de modul cum votează unii sau alţii. Am propus ca hotărârile Curţii să se ia cu două treimi din numărul judecătorilor”, a spus Oprişcan. Colegul său din Camera Deputaţilor, Ciprian Dobre, consideră că nu se poate exprima pe cazul în speţă până la publicarea motivării hotărâri.
Cu toate acestea, deputatul PNL împărtăşeşte, în parte, părerea colegului său Doru Oprişcan, în ceea ce priveşte modul cum este organizată Curtea Constituţională. „Voi porni de la faptul că această decizie a Curţii Constituţionale, încă, nu este motivată, însă, al doilea lucru pe care vreau să-l spun este acela că, dacă mai era nevoie, Curtea Constituţională dovedeşte faptul că acţionează în oricare domeniu al vieţii sociale şi economice fără să poată fi oprită de nimeni. În cazul nostru, de vreo altă putere a statului. Din punctul meu de vedere, mi se confirmă faptul că ceea ce spun de doi ani de zile că această Curte Constituţională nu este corect reglementată, ca organizare şi funcţionare şi faptul că justiţia constituţională ar trebui înfăptuită de puterea judecătorească, nu de o altă putere care nici măcar nu există ca atare. Curtea Constituţională nu este putere în stat”, a spus Dobre.

Ce se va întâmpla la Curtea de Apel Mureş?

Din punct de vedere juridic, odată cu hotărâre de marţi a Curţii Constituţionale, pot apărea mai multe variante, totul depinzând acum de modul în care judecătorii constituţionali îşi vor motiva decizia. În cazul în care, hotărârea va determina noi alegeri pentru CSM, pe toate planurile, se va relua întregul proces electoral. În cazul în care hotărârea îi va afecta numai pe cei care se află la al doilea mandat la CSM, cel mai probabil se vor desfăşura alegeri numai pentru aceste posturi. Horaţius Dumbravă este, în acest moment, suspendat din funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Mureş, locul şi rolul său fiind preluat de vicepreşedintele instanţei, judecătorul Florin Dima. În cazul în care Dumbravă nu va mai avea calitatea de membru al CSM acesta îşi va relua locul de preşedinte de instanţă. Examenele pentru ocuparea funcţiilor de conducere din cadrul instanţelor şi pentru promovarea judecătorilor sunt programate să aibă loc în perioada mai-iunie. Acestea sunt organizate de către CSM.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE