Damian Vasile: „Vânătoarea trebuie privită ca o pasiune!” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 232 Vizualizări

Damian Vasile: „Vânătoarea trebuie privită ca o pasiune!”

16_33.jpg

Vânătoarea a fost şi rămâne una din cele mai interesante pasiuni. Despre vânătoare şi vânători şi farmecul lor ne-a povestit Damian Vasile, secretarul Filialei de Vânătoare şi Pescuit Târnăveni din cadrul AJVPS Mureş.

Reporter: Ce areal cuprinde filiala de Vânătoare şi Pescuit Târnăveni?
Damian Vasile: Filiala Târnăveni este aşezată pe râul Târnava Mică, de la Cetatea de Baltă până la drumul Coroi-Zagăr-Dumbrăveni, pe o suprafaţă de 44 de mii de hectare, împărţită pe patru fonduri de vânătoare, Târnăveni, Găneşti, Bahnea şi Viişoara. Are în componenţa sa un număr de 120 de membrii vânători cotizanţi şi 600 de pescari. Fauna din zona noastră cinegetică cuprinde căpriorul, mistreţul, iepurele, fazanul, vulpea. Se mai poate vâna la raţa mare, coţofene, stăncuţe, viezure, jder şi lişiţe.

Rep.: Care este activitatea la zi în ce priveşte vânătoarea?
D.V.: Sezonul de vânătoare este pe sfârşit, la specia iepure, 31 ianuarie a fost ultima zi în care s-a putut vâna. Planul la această specie a fost realizat în proporţie de sută la sută. Până în 28 februarie, se poate vâna în continuare la fazan, cota este realizată în proporţie de 75 la sută, iar la mistreţ, se poate vâna până în 15 februarie.

Rep.: Cât de des se organizează şedinţele de vânătoare?
D.V.: Şedinţele de vânătoare sunt organizate la alegerea grupelor. Fiecare grupă îşi stabileşte programul de vânătoare. De obicei aceste partide de vânătoare se fac în zilele de sâmbătă şi duminica. Spre finalul sezonului de vânătoare, în cazul în care planul nu este realizat, se pot organiza partide de vânătoare şi în cursul săptămânii.

Rep.: Ce condiţii sunt necesar pentru a deveni vânător?
D.V.: Dacă cineva vrea să devină vânător, în primul rând trebuie să se prezinte la filiala noastră, să depună o cerere, se va analiza această cerere după care va fi repartizat pentru o stagiatură la o grupă de vânătoare. Într-un an de zile trebuie să participe de minimum trei ori, în calitate de candidat, să mergă în goană, să stea lângă un membru vânător cu experienţă, pentru ca în momentul în care va fi purtător al permisului de vânătoare, să ştie ce are de făcut. După ce va trece această perioadă va avea o instruire într-un poligon de tir, şi va da un examen în faţa unei comisii formată din delegaţi de AJVPS România şi de la Facultatea de Silvicultură de la Braşov.

Rep.: Cum ar trebui percepută această pasiune pentru vânătoare?
D.V.: În primul rând vânătoarea trebuie privită ca o pasiune. Dacă natura nu este preţuită şi îngrijită, referitor la ceea ce ne înconjoară, pădurea, vânatul, înseamnă că nu ştim să preţuim nimic.

Rep.: Este o pasiune costisitoare?
D.V.: Destul de costisitoare. La nivelul anului 2010, o cotizaţie este de 1.000 de lei. În ce prvişte echipamentul, depinde de pretenţile fiecăruia. Arme se pot cumpăra şi cu 500 de lei, dar pot ajunge până la câteva mii de euro.Un echipament mediu, ajunge la 1.000 de euro, cu tot ce cuprinde el, îmbrăcăminte, armă.

Rep.: Care este cea mai mare satisfacţie pentru un vânător?
D.V.: Este atunci când reuşeşti să termini o zi de vânat fără discuţii, şi dacă ies şi rezultate, mai dobori şi un trofeu frumos, este perfect. După fiecare sezon de vânătoare, se fac bilanţuri, se organizează celebrele baluri ale vânătorilor, unde poveştile vânătoreşti nu lipsesc, care au farmecul lor aparte.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE