Lokodi învinge Cosa Nostra Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

Lokodi învinge Cosa Nostra

11_ffe37f.jpgSC Agenda 21 SA Bucureşti, învinsă definitiv în instanţă de Consiliul Judeţean şi şapte consilii locale din Mureş. În anul 2003, societatea din Bucureşti s-a asociat cu autorităţile judeţene în vederea construirii unui depozit de deşeuri menajere în zona Ungheni – Vidrasău, proiect care n-a mai fost realizat. Potrivit judecătorilor din Palermo, fiul fostului lider al organizaţiei Cosa Nostra, Vito Ciancimino, a spălat sume foarte mari de bani prin intermediul Agendei 21, controlată în prezent de doi cetăţeni italieni.
Curtea de Apel Braşov a respins recursul formulat de SC Agenda 21 SA Bucureşti împotriva sentinţei Tribunalului Braşov, care a admis acţiunea ce a avut ca obiect rezilierea contractului de parteneriat public-privat nr. 8839/2003 care viza construirea unui depozit de deşeuri menajere în zona Ungheni – Vidrasău, încheiat între Consiliul Judeţean Mureş şi Consiliile locale Ungheni, Sânpaul, Luduş, Iernut, Târnăveni, Sovata şi Sângeorgiu de Pădure pe de o parte şi SC Agenda 21 SA Bucureşti pe de altă parte, datorită nerespectării obligaţiilor asumate de către pârâţi, SC Agenda 21 SA şi SC Ecologica Mureş SA. „Acţiunea a fost depusă la Tribunalul Mureş, în data de 14 august 2006 la secţia de contencios administrativ şi fiscal şi a format obiectul dosarului nr. 1156/102/2006. Tribunalul Mureş, prin sentinţa civilă nr. 358/20 iulie 2007, a admis în parte acţiunea reclamanţilor, în sensul că a admis toate petitele mai puţin petitul privind suspendarea executării contractului – rămas fără obiect, respectiv a respins cererea reconvenţională formulată de SC Agenda 21 SA, cu cheltuieli de judecată în cuantum de 35.691 lei”, a arătat Lokodi Edita Emoke, preşedintele CJ Mureş.
Sentinţa finală, dată de Curtea de Apel Braşov
Potrivit acesteia, împotriva sentinţei civile nr. 358/20 iulie 2007 pronunţate de Tribunalul Mureş, pârâtele au formulat recurs, soluţionat prin decizia nr. 98/R/31 ianuarie 2008, prin care Curtea de Apel Târgu-Mureş, a admis recursul formulat, a dispus casarea hotărârii atacate şi a trimis dosarul spre competentă soluţionare instanţei judecătoreşti competente, respectiv Tribunalului Braşov –  secţia de contencios administrativ şi fiscal. „În faţa Tribunalului Braşov acţiunea a format obiectul dosarului nr. 1712/62/2008. După 19 termene de judecată, Tribunalul Braşov, prin sentinţa nr. 1472/CA/2 noiembrie 2010, a admis acţiunea noastră, astfel cum a fost formulată. Împotriva acestei sentinţe, reclamanţii, prin lichidator judiciar, au formulat recurs, iar Curtea de Apel Braşov, prin hotărârea judecătorească pronunţată la data de 7 aprilie 2011 a dispus respingerea recursului formulat, tranşând astfel în mod irevocabil acţiunea dedusă judecăţii”, a explicat Lokodi Edita Emoke.
Totodată, instanţa a decis restituirea de către SC Agenda 21 SA Bucureşti a unor terenuri din Ungheni, Târnăveni, Luduş, Iernut şi Sovata, a căror suprafaţă totală este de 173.248 metri pătraţi.
Investiţii colosale, doar pe hârtie
Contractul de realizare a unui depozit de deşeuri menajere de către SC Agenda 21 SA a fost încheiat în anul 2003 şi a fost preluat de actuala conducere a CJ Mureş în iunie 2004, termenul de execuţie a lucrărilor fiind noiembrie 2004, acesta fiind prelungit până în mai 2005. Nota de plată a proiectului se cifra la aproape 30 de milioane de euro, bani care urmau să fie investiţi de SC Agenda 21 SA. Pentru ca totul să se desfăşoare conform legii, s-a format societatea Ecologica, în cadrul căreia CJ Mureş şi cele şapte consilii locale deţineau 10% din acţiuni, restul de 90% fiind deţinute de italianul Sergio Pileri. „Noi iniţial am solicitat să fixeze un preţ real al investiţiilor făcute, să analizăm dacă din fondurile judeţului am putea prelua aceste lucrări. Ne-au spus nişte preţuri mari, ireale cu care n-am putut fi de acord. Atunci am solicitat în instanţă anularea contractului de parteneriat public – privat pe motiv de nerespectare a termenelor”, a precizat Lokodi Edita Emoke.
Activitate monitorizată de judecătorii italieni
Potrivit unor dezvăluiri publicate de cotidianul Adevărul la începutul lunii mai 2011, fiul fostului lider al organizaţiei Cosa Nostra, Vito Ciancimino, a spălat sume foarte mari de bani prin intermediul Agendei 21, controlată în prezent de fraţii Sergio şi Giuseppe Pileri, doi din „locotenenţii” lui Massimo Ciancimino. „Un volum enorm de afaceri (ale lui Massimo Ciancimino – n.r.) se pare că a fost derulat de firma SC Agenda 21 SA, societate de drept român, rezultat din activităţi din domeniul reciclării deşeurilor: de la depozitele de deşeuri, inclusiv una considerată printre cele mai mari din Europa, până la societăţile de selectare şi transformare şi eliminare a nămolurilor toxice”, se arată în raportul judecătorilor din Palermo, citaţi de Adevărul.
Datorii uriaşe pentru Agenda 21
Conform ultimului bilanţ disponibil pe site-ul Ministerului de Finanţe, în anul 2007 SC Agenda 21 SA a raportat o cifră de afaceri  netă de zero lei, datorii de 62.422.839 lei şi active imobilizate în valoare de 48.269.986 lei. De asemenea, Ecologica Mureş a raportat în anul 2008 o cifră de afaceri netă de 1.300 lei, datorii în valoare de 3.474.966 lei şi active imobilizate de 3.660.736 lei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE