ADEPT în dialog cu micii producători la Sighişoara Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 100 Vizualizări

ADEPT în dialog cu micii producători la Sighişoara

7-1_92.jpgDuminică,  12 februarie, reprezentanţii  Fundaţiei  ADEPT Transilvania s-au  întâlnit cu fermierii şi micii producători din Sighişoara – Târnava Mare, întâlnirea fiind găzduită de Hotel “Cavaler” din Sighişoara.
Peste două sute de fermieri, mici producători şi factori de interes din  zonă au participat la întrunire, ADEPT fiind direct implicată în sprijinirea acestora prin  implementarea  proiectelor  de dezvoltare rurală cu protejarea mediului. Între proiectele prezentate la eveniment a fost şi proiectul Salvarea Saving Transylvania’s Important Pastoral Ecosystems (STIPA) – Protejarea Ecosistemelor Pastorale Importante din Transilvania. STIPA, proiect în valoare de 300 de mii de euro al Fundaţiei ADEPT, are ca obiectiv ameliorarea stării de conservare a două habitate prioritare de pajişte uscată, situate în situl Natura 2000 Sighişoara-Târnava Mare, pajiştile semi-naturale uscate pe substrat calcaros şi cele stepice subpanonice. “Fundaţia ADEPT propune analiza la faţa locului a stării de conservare a unor habitate prioritare de pajişte, situate pe o suprafaţă de 10 000 ha. Pe baza acestor informaţii şi în consultare cu fermierii şi cu alţi factori de decizie din teritoriu, ADEPT va elabora planuri de acţiune pentru conservarea habitatelor vizate. Pajiştile, care  acoperă aproximativ 12% din suprafaţa totală a sitului Natura 2000 Sighişoara-Târnava Mare găzduiesc mai multe specii de floră şi faună protejate la nivel European. Aceste habitate prioritare sunt ameninţate de activităţile agricole intensive şi de abandonarea terenurilor. Măsurile de conservare a habitatelor, dezvoltate prin proiectul STIPA, vor fi activităţi monitorizate de păşunat şi cosit, iar acolo unde este cazul, activităţi de restaurare a habitatelor prin curăţirea pajiştilor de mărăcini.Cea mai mare ameninţare pentru aceste habitate de importanţă europeană din zonă precum şi pentru speciile de plante şi nevertebrate asociate acestora (inclusiv specii rare de fluturi) este abandonarea terenurilor”, a precizat Ben Mehedin, reprezentantantul Fundaţiei ADEPT.
Premii pentru participanţi
Au fost prezentate şi alte proiecte pilot care pot genera venit în comunitate, având în vedere faptul că Fundaţia ADEPT sprijină fermele de semisubzistenţă şi micii producători din Târnava Mare. Un interes deosebit l-a constituit prezentarea cositoarei Brielmaier demonstraţia practică de tocat mărăcinii rezultaţi din curăţarea pajiştilor. Cireaşa de pe tort a  evenimentului a fost tombola cu premii, toate bune în gospodărie: seminţe, cizme, bocanci, roabă cu lopată şi furcă, o drujbă, iar remiul cel mare a fost o excursie de trei zile în Marea Britanie pentru un cuplu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE