Cazuri de cancer de col uterin depistate la screening Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 211 Vizualizări

Cazuri de cancer de col uterin depistate la screening

Peste 300 de femei din judeţul Mureş care s-au prezentat la control în cadrul programului de screening de cancer de col uterin au fost depistate cu suspiciuni de displazie şi îndrumate spre un control ginecologic de specialitate. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş 5700 de femei au fost consiliate şi informate de către medicii de familie privind riscul de a avea cancer de col uterin şi necesitatea efectuării unui test Babeş Papanicolau pentru a putea fi depistat cancerul în faze incipiente.

Suspiciuni de cancer

În lunile noiembrie şi decembrie s-au făcut 3800 de recoltări pentru această analiză, 92% din rezultate fiind negative. „Au fost în jur de 3800 de recoltări pe două luni, din care 92% sunt cu test Babeş Papanicolau negativ. Nu este risc de a dezvolta cancer de col uterin. Aceste femei vor reveni la recoltare doar peste cinci ani. Programul este indicat să se deruleze anual cu frecvenţa de repetare la cinci ani, nu la doi sau trei ani. Se doreşte acest lucru pentru că avem foarte multe femei, şi fiecare femeie trebuie să ajungă măcar o dată să îşi facă acest test gratuit. Doar 8% din cazuri au fost trimise la ginecolog cu suspiciunea de displazie, practic acest lucru înseamnă test Babeş Papanicolau pozitiv. Continuă investigaţiile pentru a depista dacă este vorba despre un cancer de col uterin în stadiu incipient 1-2 sau mai avansat”, a declarat dr. Cosmina Uzun, coordonator al Unităţii regionale de screening de cancer de col uterin.

Testul Papanicolau, recomandat în medie la doi ani

Deşi programul de screening este binevenit, ginecologii recomandă femeilor, în funcţie de anumiţi indicatori să efectueze testul Babeş Papanicolau o dată la un an sau doi ani. „În medie la un an sau doi ani trebuie să facă acest test. La anumite vârste se stabileşte la un an, la altele la doi, trei ani dar media se stabileşte la doi ani. Depinde de simptomatologie, schimbarea partenerului, etc”, a precizat dr. Ovidiu Gîrbovan, medic primar obstetrică ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Zeci de cazuri noi de cancer de col uterin în 2012

De asemenea, este bine ca femeia să se prezinte frecvent la control ginecologic pentru depistarea unor eventuale afecţiuni, în ultimii ani informaţiile apărute în media determinând tot mai multe femei să facă acest lucru. „De când au apărut informaţii şi în mass media, chiar înainte de declanşarea programului, femeile au început să vină iar leziunile precanceroase sau acele leziuni pe care le numim noi suspecte de se transforma în cancer au fost depistate la timp şi s-a intervenit la timp”, a mai spus dr. Gîrbovan. Anul trecut în judeţul Mureş, pe primele nouă luni au fost confirmate 30 de cazuri noi de cancer de col uterin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE