Personalităţi de marcă la „Turnirul scriitorilor” în Cetatea Sighişoarei Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 112 Vizualizări

Personalităţi de marcă la „Turnirul scriitorilor” în Cetatea Sighişoarei

Dacă Cetatea Sighişoarei se bucură de găzduirea  unor festivaluri care au în prin plan muzica blues, muzica academică, arta medievală, cartea a fost ceva mai văduvită în ultimii ani, care trăieşte din nostalgia festivalului de poezie care se ţinea la Sighişoara înainte de 1989. Anul 2014 reaşează cartea, literatura la loc de cinste graţie unui amplu eveniment cultural intitulat “Turnirul- Scriitorii în cetate” care va avea loc în perioada 30 aprilie – 1 mai 2014.  Aflat la prima ediție, proiectul iniţiat şi coordonat de Mariana Gorczyca, membru al Uniunii Scriitorilor din România,  prozator şi  jurnalist cu numeroase prezenţe în presa culturală şi iniţiatoare a mai multor simpozioane cu participare internatională, propune, iubitorilor de cultură  un program de excepție din care ni vor lipsi  dezbaterile, lansări de carte, întâlniri cu cititorii, expoziţii şi  concerte. „Locuiesc în acest oraş şi mi-am dorit să se întâmple un eveniment legat de literatură. Se întâmplă foarte multe în Sighişoara, festival de blues, festival de muzică academică, festivalul de artă medievală, Pro Etnica dar pe literatură nu era nimic semnificativ. Am dorit să aduc mari scriitori la Sighişoara, pentru cei care locuiesc aici, pentru cei tineri, pentru adolescenţi dar şi pentru cei care vin în permanenţă la Sighişoara ca turişti. Mergând în ultimii ani în calitate de jurnalist la târgurile de carte, la Goteborg, Torino sau Paris am văzut câte energii se pot declanşa şi pune în funcţiune la un eveniment la care cartea este personajul principal”, a precizat Mariana Gorczyca.

Scriitori de top, Norman Manea şi Varujan Vosganian

Timp de două zile, Sighişoara va primi vizita unor oaspeţi de seamă printre care îi amintim pe scriitorii Norman Manea, Florina Ilis, Varujan Vosganian, Dan Lungu, Martin Vopěnka, Alexandru Matei, artiştii plastici şi scriitori deopotrivă Laura Poantă şi Ion Cristofor, pianistul  Viniciu Moroianu, precum şi  regizorul Stere Gulea. De remarcat este faptul că doi dintre cei patru autorii propuşi  de USR pentru Premiul Nobel pentru Literatură vor fi prezenţi la „Turnirul scriitorilor”, Norman Manea şi Varujan Vosganian. Pe lista invitaților de marcă se regăseşte Kőrössi P. József, directorul executiv al editurii Noran Libro din Budapesta, editură cunoscută pentru publicarea, în limba maghiară, a operelor unor importanţi scriitori romani, printre care, recent, romanul lui Norman Manea, Vizuina.

Seminarii, expoziţii, proiecţii de film

Printre capetele de afiş ale evenimentului se remarcă seminarul „Despre memorie şi multiculturalitate”, vernisajul expoziţiei „Când literatura şi arta plastică interferează”, dezbaterile  „Traducătorii – personaje principale sau secundare ale literaturii? Experienţe ale comunicării scriitor – traducător” şi „Despre comunism şi postcomunism cu ochii de-acum”. Nu vor lipsi lansările de carte, concertele precum şi proiecţile de film, „Exilul” – un colaj (dialog între Norman Manea şi Andrei Ujică) şi „Sunt o babă comunistă”, în prezenţa regizorului Stere Gulea şi a scriitorului Dan Lungu. Locaţiile care vor găzdui manifestătile încluse în cadrul proiectului “Turnirul- Scriitorii în cetate” în care Primăria Sighişoara este partener sunt Sala ovală şi Sala barocă a Primăriei Sighişoara, Turnul Fierarilor precum şi  Sala de conferinţe a Hotelului Binder Bubi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE