FOTO: Excelenţa în teatru, premiată la Gala UNITER Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 1723 Vizualizări

FOTO: Excelenţa în teatru, premiată la Gala UNITER

Evenimentul mult aşteptat al iubitorilor de teatru din România, Gala Premiilor UNITER 2014, şi-a consumat luni, 28 aprilie, ediţia cu numărul XXII, gazdă primitoare fiind Palatul Culturii din Târgu-Mureş. Organizată de UNITER, Consiliul Judeţean Mureş, Televiziunea Română şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş cu sprijinul Ministerului Culturii şi a Primăriei Târgu-Mureş, gala a reunit cele mai importante nume ale teatrului românesc, de la actori, regizori, scenografi, critici de teatru, dramaturgi, alături de înalţi oaspeţi printre care Alteţea Sa, Principele Nicolae al României, care a consfinţit, dacă mai era nevoie, legătura de suflet dintre teatrul românesc şi Casa Regală, cea care oferă în fiecare an premiul pentru Cea mai bună piesă românească în cadrul Galei UNITER.

Omagiu adus locaţiei gazdă a galei

Gazda galei a fost preşedintele UNITER, Ion Caramitru, care a deschis manifestarea cu o introducere în atmosfera primitoare a Palatului Culturii, o capodoperă a stilului Art Nouveau ardelean cum a denumit-o preşedintele UNITER, a istoriei acestuia care se leagă frumos de teatru, prin Teatrul Secuiesc înfiinţat în 1946 de Tompa Miklos, tatăl lui Tompa Gabor, unul din oaspetele de seamă al evenimentului. Debutul galei a stat sub auspiciile muzicii adusă de cvartetul Tiberius, Octetul de suflători ai Filarmonicii Târgu-Mureş şi de Cvintetul de alamă “Neumarkt Brass” al aceleiaşi instituţii. Juriul final format din Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea, Ion Parhon au decis câştigătorii ediţiei 2014 a Galei Premiilor UNITER care a însumat 10 premianţi, 33 de nominalizaţi, la care s-au adăugat Premiul de Excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale oferite de Senatul UNITER.

Premierea debutanţilor

Încă din startul galei, UNITER-ul a dat respectul cuvenit tinerilor prin decernarea premiului de debut, acesta fiind acordat de actriţa Naţionalului târgumureşean, Tompa Klara, şi de reprezentantul Raiffeisen Bank, sponsorul principal al galei. Acesta a revenit actorilor Lucia Mărneanu şi Leta Popescu pentru spectacolul “Parallel”, coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj-Napoca.

Premiul pentru Teatru radiofonic, cu Mihai Mălaimare

Următorul premiu acordat a fost cel la secţiunea Teatru radiofonic, onoarea premierii câştigătorului revenindu-i actorului şi directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare. “Cred că nimic nu e întâmplător în viaţă, să acord acest premiu la această categorie, deoarece marţi, 29 aprilie se împlinesc 40 de ani de când pentru prima oară primele cuvinte la radio sub bagheta lui Dan Puican. Sunt foarte bucuros şi onorat să pot oferi acest premiu”, a precizat actorul Mihai Mălaimare. Premiul i-a revenit Dianei Mihailopol pentru cele două nuvele de Mihail Bulgakov: “Ştergarul cu cocoş” şi “Beregata de oţel”, dramatizarea radiofonică în regia artistică Diana Mihailopol, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune. “Vreau să mulţumesc echipei cu care am lucrat şi ne bucurăm foarte mult pentru acest premiu”, a precizat Diana Mihailopol.

De la scenograf la scenograf

A urmat primul premiu pentru întreaga activitate din cadrul Galei UNITER 2014, decernat scenografului Anca Pâslaru, care a primit preţiosul premiu de la Judith Dobre Kóthay, la rândul ei distinsă cu acest premiu la Gala UNITER din 2012. ”Vreau să vă spun că inima mi se zbate să-mi iasă din piept. Sunt foarte onorată că în seara aceasta sunt aici cu voi. Mulţumesc UNITER, mulţumesc tututor celor cu care am lucrat, în mod special unor oameni care din păcate nu mai sunt printre noi, Alexandru Tocilescu, Dan Micu, şi mulţi alţii. Vă mulţumesc” , a spus scenograful Anca Pâslaru.

Premiile au continuat la categoria Scenografie, juriul UNITER desemnându-l câştigător pe József Bartha pentru scenografia spectacolului “Hamlet”, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe, care a primit premiul din mâna regizorului Laurenţiu Damian. “Mulţumesc în primul rând familiei mele pentru că mă suportă ca artist şi ca om de teatru. Mulţumesc lui Bocsardi Laszlo că este partenerul meu şi nu în ultimul rând mulţumesc maşiniştilor şi oamenii din atelierele Teatrului „Tamási Áron”. Fără ei scenografia unui spectacol nu poate stă în picioare”, a spus József Bartha.

Din dragoste pentru Stanislavski

Următoarea care a primit aplauzele publicului şi recunoaşterea UNITER a fost jurnalista şi traducătoarea Raluca Rădulescu pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrului: K. S. Stanislavski-Munca actorului cu sine însuşi”. “Cred că acestei cărţi îi era predestinat să obţină un premiu în cadrul unei Gale UNITER. Cât despre mulţumirile care vreau să le fac, mulţumesc în primul rând Editurii Nemira, şi desigur prietenilor mei care m-au sprijinit în traducerea acestei cărţi”, a spus Raluca Rădulescu, care revine la Târgu-Mureş după ce îşi lansa cartea la Naţional în toamna anului trecut.

Cea mai bună piesă românească cu statut regal

Unul din momentele speciale a fost decernarea premiului UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013 dramaturgului Alina Nelega pentru volumul “În trafic”, distincţie aflată sub patronatul Casei Regale a României, premiul fiind oferit de Principele Nicolae al României. “Sunt onorat să fiu prezent în faţa domniilor voastre şi să acord premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013. Casa Regală a României şi UNITER continuă această frumoasă relaţie de prietenie şi colaborare. Suntem onoraţi să acordăm acest premiu, dovada faptului că aici sunt oameni care fac lucruri de calitate. Aş dori să folosesc acest prilej pentru a-l felicita în mod special pe actorul Victor Rebengiuc, care primeşte la această gală un Premiu de Excelenţă, după ce a fost decorat de bunicii mei anul trecut cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Sper ca prin intermediul acestei gale care intră în casele românilor prin intermediul transmisiunii live, să aducă publicul din nou spre teatru”, a spus Alteţea Sa Prinţul Nicolae al României.

Cel mai important şi mai longeviv premiu 

După ce în 2000 câştiga acelaşi premiu cu “www.nonstop.ro”, Alina Nelega recidivează frumos cu o nouă piesă câştigătoare, “În trafic”, fiind desemnată Cea mai bună piesă românească a anului 2013. ”Piesa anului este cel mai important şi mai longeviv premiu de dramaturgie din România. El aduce dramaturgul pe scenă în mod simbolic şi îi oferă pentru o seară un statut regal. Sunt foarte bucuroasă că pentru a doua oară câştig acest premiu şi sunt extrem de onorată că am urcat pe această scenă, în oraşul natal. Aştept cu nerăbdare ca acest premiu să fie dublat de un alt fel de premiu, de premiul pentru text în spectacol. Este un mod de a legitima prezenţa autorului dramatic în echipa de realizare a spectacolului, o condiţie familiară culturilor europene cu care România începe la rândui ei să se familiarizeze”, a precizat Alina Nelega.

Cei mai buni actori în rol secundar

A urmat categoria Cel mai bun actor în rol secundar să-şi cunoască câştigătorul, el fiind adjudecat de Valer Dellakeza pentru rolul Tót din spectacolul Familia Tót, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Tot la categoria rol secundar, dar la actriţe, premiul i-a revenit Nicoletei Hâncu pentru rolul Elmire, soţia lui Orgon din spectacolul Tartuffe, Teatrul Metropolis Bucureşti, primit de la directorul Teatrului Ariel, Gavril Cadariu. ”Aş vrea să dedic acest premiu familiei mele, regizorului Victor Ioan Frunză, colegilor mei şi nu în ultimul rând  persoanei care mă suportă în fiecare zi. Mulţumesc”, a spus fericita câştigătoare.

Geanina Cărbunariu printre premiaţi

Al doilea premiu special al galei a fost cel pentru teatrul-document: mâna norocoasă a directorului Teatrului Mic din Bucureşti, Mihai  Dinvale, extrăgând din plic numele Gianinei Cărbunariu pentru spectacolul-studiu “Tipografic majuscule”, coproducţie dramAcum şi Festivalul de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon din Bucureşti. “Pentru orice tânăr este foarte important să facă primul pas cu dreptul. Le mulţumesc colegilor mei din echipa artistică precum şi celor care au făcut posibilă documentarea la acest spectacol. Această piesă îl are în prim plan pe Mugur Călinescu, un elev din Botoşani, care în 1981, la doar 16 ani a decis să-şi rişte viaţa şi să încerce să provoace printre minţile ameţite ale concetăţenilor săi o reacţie. Unele dintre mesajele care le-a scris pe zidurile oraşului Botoşani rămân îngrijorător de actuale şi astăzi, cetăţeni, trebuie să fiţi conştienţi de rolul nostru în societate şi să spunem un nu hotărât stărilor de lucruri din România”, a spus Geanina Cărbunariu.

Zeno Fodor, răsplătit de UNITER

Al doilea mureşean premiat în cadrul galei de către UNITER a fost Zeno Fodor, răsplătit pentru întreaga activitate în domeniul criticii de teatru. “În cei 60 de ani de carieră m-am întâlnit cu nenumăraţi oameni de teatru. Fiecare din ei mi-a dat ceva şi fără aportul pe care eu l-am luat de la ei, nu aş fi astăzi ceea ce sunt. Tuturor acestor oameni le mulţumesc şi le dedic acest premiu greu, atât fizic dar mai ales spiritual”, a spus Zeno Fodor.

Tot la secţiunea critică de teatru, premiul pentru critică de teatru a fost obţinut de Mircea Morariu, premiul fiind înmânat acestuia de  rectorul UAT, prof. univ. dr. Sorin Crişan. “Acest premiu este unul special deoarece vine la o distanţă de 30 de ani de când am publicat prima cronică. Nu pot să nu mulţumesc celei care a avut încredere în mine şi care m-a publicat pentru prima dată fără să mă cunoască. O doamnă căruia îi datorez foarte mult, nu doar eu, ci o întreagă generaţie. Este vorba de Mira Iosif Fischmann. Nutresc speranţa ca pe viitor Senatul UNITER îşi va aminti de dânsa şi îi va oferii premiul pe care îl merită pentru întreaga ei activitate”, a menţionat criticul de teatru Mircea Morariu.

După porţia consistentă de premii şi premianţi, a urmat un moment muzical de excepţie, prin recitalul la pian al tinerilor actori Petre Ancuţa şi Emilian Marnea, premiu care a precedat Premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans, Miklós Bács anunţâdu-i câştigători pe Andeea Gavriliu şi Ştefan Lupu pentru spectacolul “Zic-Zac” de Andreea Gavriliu. “În urmă cu un an ne chinuiam foarte tare să jucăm pentru a doua oară acest spectacol, “Zic-Zac” la UNATC unde s-a şi născut şi acum iată-ne aici. Cred că ne-am mişcat bine. Mulţumim celor care au făcut ca acest proiect să i-a naştere, precum şi părinţilor noştrii care cu siguranţă ne privesc acum şi se bucură la televizor”, au precizat cei doi câştigători.

“Încredere în cultura noastră”

Printe cei prezenţi în cadrul galei s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, care a mulţumit celor care au făcut posibil ca Târgu-Mureşul să fie din nou gazda unui eveniment cultural de excepţie, după Anul Centenarului Palatului Culturii din 2013. “Dacă eram întrebat acum doi ani de zile dacă Mureşul este capabil de un proiect cultural aşa cum a fost cel de anul trecut “100 de ani de cultură în Mureş”, când am sărbătorit 100 de ani de existenţă ai acestui minunat Palat al Culturii, cred că  m-aş fi îndoit. Astăzi pot să spun că reuşita proiectului nostru s-a completat într-un mod aproape de necrezut prin găzduirea Galei  UNITER în acest an. Pentru acest lucru mulţumesc domnului preşedinte Caramitru, mulţumesc tuturor celor din echipa UNITER, celor din echipa Consiliului Judeţean care au muncit zi şi noapte, împreună cu cei de la TVR şi de la UNITER. De asemenea, mulţumesc Alteţei Sale Regale, Principele Nicolae care ne-a onorat cu prezenţa. Cred că cel mai important lucru este acela că am oferit mureşenilor încredere în cultura noastră, de aici din centrul multiculturtpţii, din inima României, din Mureş“, a declarat Ciprian Dobre.

Echipa de organizare a evenimentului din partea Consiliului Judeţean Mureş a fost întregită de Mara Togănel, Sergiu Zereş, Anca Mătieş, Anca Florea şi Attila Henn.

Victor Rebengiuc, exelenţa unei cariere

Unul din momentele culminante ale serii a fost decernarea Premiului de Excelenţă al Galei UNITER 2014, premiu oferit marilor personalităţi ale teatrului românesc, el fiind obţinut la ediţiile anterioare de nume mare ale teatrului românesc precum George Banu, Silviu Purcărete, Marcel Iureş, Radu Beligan sau Liviu Ciulei. În acest an, premiul a fost decernat unuia dintre cei mai mari actori români în viaţă, Victor Rebenciuc, nu înainte de a primi laudatio din partea scriitorului Mihai Sin. “Faţă de ce ne oferă astăzi televizorul şi scena politică, Tipătescu, interpretat magistral de Victor Rebengiuc ne apare ca un domn, cu toate defectele lui. Domnia sa a avut o contribuţie importantă la sfinţirea unor monumente ale literaturii şi culturii române, la receptarea lor de către mentalul colectiv mai mult decât o sensibilitate naţională”, a spus distinsul scriitor mureşean.

Omagiu adus colegilor Generaţiei de Aur

Sala s-a ridicat în picioare în momentul în care a fost anunţat Premiul de Excelenţă al Galei, Victor Rebengiuc primind astfel  binemeritata recunoaştere din partea UNITER. ”În afară de mulţumirile pe care trebuie să le adresez mamei mele, bunicilor mei, soţiei mele, vreau să spun că eu nu am apărut din neant. Fac parte dintr-o generaţie care a absolvit Institutul de Teatru şi Film “I.L. Caragiale” în 1956, o generaţie din care am mai rămas foarte puţini. Stau şi mă gândesc la ce valori extraordinare au dispărut din această generaţie, Amza Pellea, George Constantin şi mulţi alţii. Mă gândesc la ei şi spun că mulţi nu au avut ocazia să primească premii din partea UNITER. Vreau ca senatul UNITER să schimbe destinaţia acestui premiu şi să-l adreseze generaţiei mele, generaţiei de aur, aşa cum a fost numită fără să ştiu de ce”, a spus actorul Victor Rebengiuc.

A urmat un alt actor să fie răsplătit de Senatul UNITER, Petru Ciubotaru, actor al Naţionalului ieşean primind premiul pentru întreaga activitate dedicată teatrului. “În cei peste 50 de ani de teatru m-am bucurat întotdeauna de succesele colegilor mei. În această seară, aici la această gală, am avut privilegiul să stau de vorbă cu cei mai mari actori români în viaţă, printre care şi Victor Rebengiuc. În cariera mea mi-am construit  singur un spectacol care se numeşte “Tinereţe fără bătrâneţe şi teatru fără de moarte”. Cred că această metaforă i se potriveşte mai bine lui Victor Rebengiuc”, a menţionat Petru Ciubotaru.

Cornel Răileanu, cel mai bun actor în rol principal

Au urmat să calce pe covorul roşu destinat câştigătirolor cei aflaţi în competiţia pentru cel mai bun actor în rol principal, câştigătorii fiind premiaţi de către actriţa Naţionalului din Târgu-Mureş, Monica Ristea şi de către managerul general Azomureş, Mihai Aniţei. Fericirea mureşenilor din sală a fost cu atât mai mare cu cât câştigătorul desemnat a fost actorul Cornel Răileanu, pentru rolul Personajul din spectacolul “Ce nemaipomenită aiureală” de la Teatrul Naţional Cluj, absolvent al şcolii târgumureşene de teatru în 1981 la clasa profesorului Constantin Codrescu. ”Dragi prieteni, oaspeţi, întotdeauna m-am întrebat dacă mi se va întâmpla şi mie să mă confrunt cu momentul acesta. Voi începe un şir interminabil de mulţumiri. Este momentul oportun care te îndeamnă la gratitudine. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru că mi-a acordat privilegiul de a sluji Măria Sa Teatrul. Vreau să dedic premiul soţiei mele”, a spus Cornel Răileanu.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru TV i-a revenit piesei “Hedda Gabler”, regia artistică Dominic Dembinski, producţie a Societăţii Române de Televiziune, regizorul intrând în posesia premiului din mâinile fostului director al TVR, Cristian Daji Culea. ”În primul rând îmi felicit colegii care au fost nominalizaţi pentru că au avut spectacole foarte bune. Mulţumesc în primul rând Televiziunii Române care a început să producă spectacole de teatru. Dedic acest premiu soţiei mele, un om deosebit”, a spus Dominic Dembinski.

Premiul British Council

Nelispit din cadrul galei a fost premiul oferit de către British Council, reprezentat prin Duncan Mothersill, care a revenit Centrului  Cultural al Municipiului Bucureşti-ARCUB, director Mihaela Păun. “Vreau să mulţumesc celor de la British Council şi UNITER-lui pentru acest premiu, în anul în care deschidem un nou centru cultural în Bucureşti. Mulţumesc de asemenea echipei mele, oameni foarte frumoşi, oameni foarte deştepţi şi vreau să le spun că îi iubesc şi pentru mine sunt cea mai bună şi mai frumoasă echipă”, a spus Mihaela Păun.

Cea mai bună actriţă premiată de Nicu Mihoc

La rampă a ieşit şi actorul Nicu Mihoc, cel care a anunţat câştigătorul premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal care i-a revenit Alexandrei Fasolă pentru rolul titular din spectacolul Yentl, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti. “Dedic acest premiu în primul rând tatălui meu, Dumnezeu să-l ocrotească, mamei mele, Dumenzeu să o ocrotească. De asemenea, mulţumesc doamnei Maia Morgenstern pe care o iubesc din suflet, care acum are nevoie de suport, când Teatrul Evreiesc se confruntă cu grave probleme”, a spus fericita câştigătoare.

Respect pentru Virginia Itta Marcu

Premiul Mecena oferit celui mai generos susţinător al Galelor UNITER şi-a respectat tradiţia, el revenindu-i pentru a 12-a oară consecutiv lui Carmen Palade Adamescu, preşedintele Unirea Shopping Center. Muzica a revenit pe scena galei cu recitalul de excepţie susţinut de violoncelistul Adrian Naidin, moment care a prefaţat momentele fierbinţi ale galei, printre care Premiul pentru întreaga activitate acordat de directorul Teatrului Naţional din Craiova, Mircea Cornişteanu actriţei Virginia Itta Marcu. “Mulţumesc din suflet pentru acest premiu, şi pentru cuvintele frumoase care mi-au fost adresate. Mulţumesc tuturor actorilor, regizorilor, scenografilor, corpului tehnic, celor din ateliere, de la costume, oameni cu care am lucrat 51 de ani şi lucrez în continuare. Le mulţumesc că au existat în viaţa mea, că am lucrat împreună, cu sacrificii, cu dăruire exemplară pentru ca teatrul din Braşov să fie unul viu, adevărat. Le mulţumesc şi lor le dedic acest premiu”, a precizat actriţa Virginia Itta Marcu.

Şi în acest an, preşedintele UNITER i-a revenit cinstea de a acorda un premiu special, acesta revenindu-i  actorului Eusebiu Ştefănescu. ”M-a surprins acest premiu. Voi spune doar câteva versuri din Nichita Stănescu: Vă spunem la revedere, iar nu la adio, fiinţe care existaţi. Actori, spectatori, noi plecăm, vă spunem la revedere, iar nu la adio”, a spus Eusebiu Ştefănescu.

László Bocsárdi, cel mai bun regizor

Lupta pentru cea mai bună regie a Galei la avut drept câştigător pe László Bocsárdi pentru spectacolul “Hamlet”, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe, care a primit premiul de la actriţa Maia Morgenstern. “Mulţumesc celor cu care lucrez, celor care îmi sunt prieteni şi îi felicit pe toţi care au participat la această gală. Vă mulţumesc”, a spus Bocsárdi.

“Pasărea măiastră” adusă de Ana Maria Galea

Jazz-ul şi-a făcut şi el simţită prezenţa  graţie recitalului susţinut de Ana Maria Galea şi Daniel Csikos, care le-a readus aminte celor prezenţi de muzica regretatei Anca Parghel, “Pasărea măiastră”, compoziţie Anca Parghel & Mircea Tiberian vibrând frumos peste distinsele personalităţi ale teatrului românesc.

Elogiu lui Mâniuţiu de la Tompa

Unul dintre cei mai “de-ai casei” oaspeţi prezenţi în cadrul galei a fost regizorul Tompa Gabor, care a prezentat câştigătorului Premiul pentru întreaga activitate, acordat de regizorul Mihai Măniuţiu. “În această sală am văzut pentru prima dată în viaţa mea teatru, spectacolele formidabile ale Teatrului Secuiesc de Stat fondat şi condus de tata. Am copilărit practic în această clădire, la fel şi mama mea, care vreme de 60 de ani a slujit această scenă şi care se află în sală. Niciodată nu am stat alături într-o sală de teatru de mama şi de fiica mea, cum se întâmplă la această gală. Premiu pentru întreaga activitate care îi revine lui Mihai Măniuţiu pe care am onoarea să i-l înmânez este unul foarte special, deoarece personajul care primeşte acest premiu este unul deosebit, poate unul din cele mai complexe ale teatrului românesc. Este probabil cea mai polivalentă figură a teatrului românesc, putând fi comparat doar cu Ion Sava sau Liviu Ciulei. Nu cred că există regizor la care, conceptul de teatru, concepţia regizorală să aibă o importanţă atât de mare ca la el. Cătălina Buzoianu care i-a fost profesoară spunea despre el că este cel mai citit şi cel mai deştept student dintre toţi pe care i-a avut. Dan. C. Mihăescu îl definea ca un magician al spaţiilor halucinante şi al coregrafiilor fantastice dar şi un bijutier al frazei. Spectacolele sale te tulbură prin imaginile putermice, prin actorii emblematici cu care a lucrat înţarăşi străinătate”, a spus Tompa Gabor.

Mihai Măniuţiu a mulţumit pentru premiu, despre care a spus că nu este unul personal, în el oglindindu-se munca colegilor cu care a lucrat. “Mulţumesc pentru acest premiu care mă onorează. El deşi este perceput ca un premiu individual, trebuie să-l accept în echipă, în numele celor 90 de echipe cu care am lucrat de-a lungul timpului. Cunosc bucuria celui convins fiind, se simte inspirat de cei cu care a lucrat. Lor li se cuvine acest premiu, iar eu sunt privilegiat să-l primesc în numele lor”, a spus regizorul Mihai Măniuţiu.

Terapia prin teatru ca formă de echilibru

Ultimul premiu acordat în cadrul galei a fost cel pentru cel mai bun spectacol al anului 2013, nu înainte ca directorul Teatrul Naţional Târgu Mureş, Gasparik Attila, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, să mulţumească celor care au făcut posibil ca Târgu-Mureşul să devină pentru o seară capitala teatrului românesc. “Mulţumim foarte mult UNITER-ului că a avut încredere în forţa meleagurilor mureşene, a Târgu-Mureşului şi a întregi regiuni. Prin acest pod care se numeşte teatru, văd în sală oameni despre care nu credeam că pot sta împreună, simţindu-se bine, fapt pentru care le mulţumesc foarte mult. Cred că terapia prin teatru dă o formă de echilibru”, a spus Gasparik.

Mulţumirile acestuia au fost completate de ministrul Culturii Kelemen Hunor care precizat a afirmat: “Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil ca acest evenimet de prestigiu să ajungă la Târgu-Mureş, un oraş important pentru noi toţi, şi sunt convins că i se va acorda o mai mare atenţie în continuare.”

Teatrul Maghiar din Cluj, un nou premiu UNITER

După desigilarea ultimului plic al galei, câştigătorul celei mai bune piese pentru anul 2013 a fost desemnată producţia Teatrului Maghiar de Stat Cluj, “Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac în regia lui Silviu Purcărete. În lipsa regizorului, premiul a fost ridicat de către colegul şi prietenul acestuia, Tompa Gabor. “Aplauzele şi meritele revin în primul rând echipei extraordinare care a lucrat la acest spectacol, regizorului Silviu Purcărete, un mare om, regizor şi prieten, unul dintre cei mai generoşi regizori cu care am lucrat vreodată. De asemenea, merite revin compozitorului Vasile Şirli, minunaţilor actori ai acestui spectacol, Áron Dimény, Zsolt BogdánEmöke KatóCsilla Varga,Csilla AlbertErvin SzűcsAndrea VindisJózsef BíróImola Kézdi,Levente Molnár şi întregii trupe tehnice care au adus acest al optulea premiu UNITER pentru Teatrul Maghiar din Cluj, care a făcut faimă oraşului şi ţării”, a precizat Tompa Gabor.

Final de gală cu “Traviata” şi şampanie

Finalul galei a stat sub auspiciile muzicii, pe acorduriule “Traviatei” de Verdi, cu o prestaţie de excepţie a Corului Mixt al Filarmonicii care a tras cortina peste ediţia XXII a Galei Premiilor UNITER, nu înaite de a fi stropită cu o cupă de şampanie oferită oaspeţilor galei de ospătarii Hotelului “Grand” din Târgu-Mureş.

Foto : Miruna Obraz, Bristena, Attila Henn

[zizigallery id=1195]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE