Se caută soluții pentru alinarea suferinței pacienților în fază terminală Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 161 Vizualizări

Se caută soluții pentru alinarea suferinței pacienților în fază terminală

bolnavi stadii terminaleAsociaţia Română de Cancer Grupul „Destine Comune” Mureş militează pentru alinarea suferinţei şi recunoaşterea îngrijirilor paliative ca pe un drept al omului. La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc, la Târgu-Mureș, a VXI-a ediție a Conferinței Naționale de Îngrijiri Paliative. Cei peste 160 de participanți au prezentat noutățile din domeniu și au tras un semnal de alarmă asupra necesității dezvoltării acestui domeniu.

Îngrijirea paliativă este îngrijirea activă menită să amelioreze calitatea vieţii pacienţilor şi familiilor acestora. Potrivit asociației mureșene, nevoia estimată de îngrijire paliativă în judeţul Mureș, calculată pe baza populaţiei actuale, se situează la câteva mii de bolnavi oncologici şi non-oncologici, adulţi şi copii în stadii avansate şi terminale. Din aceştia, sub 3% beneficiază de aceste servicii care îi ajută să se poată bucură de viaţă în demnitate până în ultima clipă, alături de cei dragi. „Faţă de aceşti indicatori se impune înfiinţarea secţiilor de îngrijiri paliative suficiente pentru că pot alina în mod eficient această suferinţă şi pot fi furnizate la un cost relativ scăzut, pentru că beneficiile îngrijirii paliative nu se limitează la îngrijirile de la finalul vieţii, deoarece s-a dovedit că o aplicare timpurie a îngrijirilor paliative îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi reduce necesitatea unor tratamente grele şi agresive extrem de costisitoare. Facem un apel către toţi managerii din unităţile sanitare cu paturi, Consiliile de Etică din spitale, Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Consiliul Judeţean Mureş, astfel încât împreună să accesăm la un Pact de sănătate Local împotriva Durerii, pentru respectarea drepturilor pacienţilor aflaţi în stadii terminale”, se transmite într-un comunicat al asociației.

Accesul la medicația esențială
Pactul ar trebui să dezvolte politici locale de sănătate care să răspundă nevoilor pacienţilor cu boli terminale sau limitatoare de viaţă; să dezvolte politici locale de sănătate cuprinzătoare care să asigure integrarea îngrijirilor paliative, împreună cu celelalte servicii de sănătate; să asigure accesul la medicaţia esenţială, chiar şi la cele cu regim special, tuturor celor care au nevoie de ele; să garanteze că personalul din sistemul de sănătate va primi formarea profesională în îngrijiri paliative şi controlul durerii în cadrul pregătirii de bază şi post-bază; să adopte schimbările necesare în curricula de învăţământ pentru profesiile din sănătate, pentru a se asigura că toţi profesioniştii din sănătate dobândesc cunoştinţe de bază cu privire la îngrijirea paliativă şi sunt capabili să o furnizeze, indiferent la ce nivel lucrează în sistemul sanitar; să creeze şi să dezvolte planuri de înfiinţare şi implementare de unităţi, grupuri şi programe de îngrijiri paliative, în funcţie de indicatorii de morbiditate şi mortalitate şi datele legate de gradul de dispersare a populaţiei; să garanteze pacienţilor şi familiilor lor exercitarea în mod real a dreptului de a beneficia de îngrijiri paliative; să promoveze dreptul la îngrijiri paliative.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE